Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Dylemat: Canon 100mm f/2.8 L czy nie L-ka

Mieszany widok

Domyślnie Dylemat: Canon 100mm f/2.8 L czy nie L-ka

Witam.
    Posiadam Canona 550D. Zamierza dokupić sobie obiektyw Macro. Zastanawiam się nad Canonem 100mm f/2.8 L IS USM i Canonem 100mm f/2.8 USM. Czy warto dopłacać ok. 1400 zł za stabilizację w L-ce? Proszę o poradę, co bardziej opłaca się kupić.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez msmb33 ; 05-02-2012 o 22:19

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Makro to i tak przeważnie ze statywu więc stabilizacja ma tu drugorzędne znaczenie. Wersja "bez" jest świetna optycznie, więc to dla mnie nie jakość obrazka byłaby kryterium wyboru. Przewagą elki jest uszczelnienie, choć w przypadku używania jej z 550D to chyba nie ma aż takiego znaczenia. Jak masz budżet to bierz jeżeli nie to "stara" setka też jest bardzo dobra. Ja swego czasu miałem wersję bez IS-a i to był mój najostrzejszy obiektyw (spokojnie dorównuje elce 135-ce).
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Coś już napisał
    Miasto
    GOP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez msmb33 Zobacz posta
    Proszę o poradę, co bardziej opłaca się kupić.
    Bardziej opłaca się bez stabilizacji, ale to Ty musisz wiedzieć czy przyda Ci się IS. Ja na przykład nie wyobrażam sobie, żeby latać ze statywem od kwiatka do kwiatka goniąc motylka :grin: I dlatego zbieram na eL-kę.
    Jakaś puszka, trzy słoiki i lampka

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lucas93 Zobacz posta
    Ja na przykład nie wyobrażam sobie, żeby latać ze statywem od kwiatka do kwiatka goniąc motylka :grin: I dlatego zbieram na eL-kę.
    Stosując nieco większą przesłonę IS cię nie ratuje. Ja nie brałem wersji L pod uwagę, bo po prostu mi nie starczyło. Jednak AF na moje potrzeby wystarczalny, a i statyw mam dobry więc L nie potrzebne. Po deszczu bez uszczelnień też latać nie zamierzam (mowa o 50D)
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Poczytaj temat o Lce...duzo tam bylo. Obiektyw niesamowicie chwalony i podobno o klase lepszy niz nonL. Roznica to nie tylko IS

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Domyślnie

to nie jest tak że dopłaca się tylko za IS
    C1D3-S35mm1.4

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Mi się stabilizacja bardzo przydaje

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez msmb33 Zobacz posta
    Zastanawiam się nad Canonem 100mm f/2.8 L IS USM i Canonem 100mm f/2.8 USM. Czy warto dopłacać ok. 1400 zł za stabilizację w L-ce?
    Oprocz stabilizacji doplaca sie za oslone przeciw sloneczna, futeral/skarpeta/,solidniejsza konstrukcje, uszczelnienia i lepszy AF. Czy warto - trudno powiedziec, ja uznalem, ze tak.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ależ IS i w macro czy close up jak najbardziej się przydaje. Jakoś nie bardzo wyobrażam sobie zdjęcia owadów (żywych) ze statywu.

L-ka jest niesamowicie ostra, aż za ostra. Powtórzę za Sundersem - czy warto? Ja uznałem, że tak. :-) I zupełnie nie żałuję.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Przesiadłem się z tańszego na droższego czyli z 1200zł na 3200zł i warto było bo 5D nie ma lampy wbudowanej i stabilizacja jest super sprawa...zważ na to że na optycznych podczas testowania elki zgłaszali że nie działa af dobrze z puszką 550D i 600D.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów