Podstawowe pytanie - jakimi środkami finansowymi chcesz to załatwić.
Bez tego to... możemy sobie gdybać
Poza tym, tutaj masz coś nt. macro do cropa - http://www.canon-board.info/showthread.php?t=80608
natomiast tutaj nt. drugiej interesującej Cię dziedziny - http://www.canon-board.info/showthread.php?t=69160
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Ostatnio edytowane przez agulekm ; 15-02-2012 o 17:26
Skoro jesteś obyta w fotografii, to kwestia obsługi lustrzanki i doboru szkieł nie powinna być trudna. Nie mam na myśli samego doboru szkieł, ale i zastosowań.
Jeśli chcesz tanio, to te dwa kity.
Jeśli liczysz na jakość, to kup tańszy aparat, a lepsze szkła.
Jeśli masz więcej funduszy zainteresuj się L-kami.
Jeśli nadal nie wiesz, co dobrać pod swój obecny aparat, to przyjrzyj się dokładnie wykonywanemu stylowi, swoim zdjęciom (jakich ogniskowych używałaś) i wtedy dobieraj pod siebie.
Jak byłem na trzy dniowym wypadzie, na mazurach, to miałem okazję pstrykać z nikoniarzem z 18-200 vr. To szkło spełniało jego wymogi w większości sytuacji, a jakość optyczna naprawdę była dobra. Wykorzystywał go głównie w większych wypadach. W obecnej chwili poszerzył swoją szklarnię o dwie stałki i obiektyw makro. Być może taka droga odpowiadałaby Twoim wymogom?
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
Bardzo dziękuję za odpowiedź! Fundusze raczej są ograniczone, dlatego na początek postawię na te dwa kity, a w przyszłości zamienię je na coś lepszego. Nie chcę kupować używanego body, bo jakoś nie mam zaufania do takich transakcji, dlatego postawiłam na eos 550d, choć w ofercie fotojoker, model wyżej jest tylko 200zł droższy, w tym zestawie który sobie wybrałam i teraz mam dylemat...
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Pogdybać zawsze można, zapytać tych bardziej doświadczonych też, więc nie wiem o co Panu chodzi. A skoro ktoś się na czymś nie zna, to za wszelką cenę chce się dowiedzieć, nie każdy musi wszystko od razu wiedzieć i być we wszystkim geniuszem, dlatego i ja zapytałam i dziękuję tym którzy mieli czas i ochotę odpowiedzieć na moje pytanie.
do makro Canon MP-E 65mm przy dobrych humorze mogę go nawet odsprzedać
nic lepszego według mnie nie istnieje http://www.flickriver.com/lenses/can...15xmacrophoto/
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
Spokojnie. Na forum "her Pan/Pani" nie działa. Więc na Ty można pisać, po drugie kolega miał na myśli byś określiła fundusz jakim dysponujesz. Na pewno wielu odwiedzającym pomoże określony fundusz i każde z nas będzie mogło się podzielić doświadczeniem z twoją osobą.
Co do używek, to jedno wiem na pewno. Jeśli trafisz na uczciwego sprzedawcę, to możesz sporo zaoszczędzić, a przy tym dużo się nauczyć. Tak więc przemyśl, to do końca![]()
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
Ja przygodę z fotografią zacząłem 3 miesiące temu. Zdążyłem kupić kilka słabych obiektywów typu 18-55 mm IS i byłem zadowolony. Potem testowałem obiektywy m42 które leżały w szafie. Czar prysł!!! Okazało się że 18-55 mm IS to porażka. Może nie jestem doświadczony ale uczę się i widzę że nie można używać takiego obiektywu z satysfakcją choćby częściową.
NIE KUPUJ TEGO