Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: Proszę o radę w sprawie obiektywu do makro

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysnek Zobacz posta
    Ja przygodę z fotografią zacząłem 3 miesiące temu. Zdążyłem kupić kilka słabych obiektywów typu 18-55 mm IS i byłem zadowolony. Potem testowałem obiektywy m42 które leżały w szafie. Czar prysł!!! Okazało się że 18-55 mm IS to porażka. Może nie jestem doświadczony ale uczę się i widzę że nie można używać takiego obiektywu z satysfakcją choćby częściową. NIE KUPUJ TEGO
    Rysnek - piszesz bre... tzn. uważam, że nie masz racji. Skoro już do takiego etapu doszedłeś to zawsze możesz się przerzucić z 18-55 na... 17-55/2.8, który kosztuje tyle co cały zestaw 550D + 18-55 + 55-250. Koleżanka wyraźnie napisała, że ma ograniczone fundusze! Oczywiście na dobrych używkach mogła by zaoszczędzić np. 20-30%, ale stwierdziła też, że ma ograniczone zaufanie do używanego sprzętu i ja to rozumiem.
    Agulekm - spokojnie możesz kupić wybrany zestaw, raczej pozostań przy 550D, z całą pewnością na pewien czas Ci wystarczy, a jeżeli okaże się, że nie wystarcza to oznacza, że... 600D też byłby niewystarczający. Ewentualnie pomyśl na początek dodatkowo nad np. 50/1.8 (znajdziesz na forum więcej informacji o nim) i ciesz się robiąc zdjęcia i rozwijając! Jak się wciągniesz to i tak za pewien czas zmienisz sprzęt, no ale wtedy to Twoja świnka skarbonka Cię znienawidzi...

Miasto
    gdańsk

Thumbs down

Cytat Zamieszczone przez Joshec Zobacz posta
    ... Ewentualnie pomyśl na początek dodatkowo nad np. 50/1.8 (znajdziesz na forum więcej informacji o nim) i ciesz się robiąc zdjęcia i rozwijając! Jak się wciągniesz to i tak za pewien czas zmienisz sprzęt, no ale wtedy to Twoja świnka skarbonka Cię znienawidzi...

Może i piszę brednie ale sam napisałeś o 50/1.8 gdzie cena jest zbliżona a jakość zdjęć jest zupełnie inna. Mam właśnie taką 50/1,8 którą testuję w wersji mk1 a w tym przypadku nie ma już dużej różnicy z kitem CANONA. Tu jest przepaść!
    Mogę się oczywiście mylić bo nie mam takiej praktyki jak Ty. Nadal jednak odradzam 18-55

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez agulekm Zobacz posta
    Witajcie, proszę o pomoc w wyborze obiektywu/obiektywów do aparatu canon eos 550d. (...) Głównie fotografuję makro i zwierzęta, ale ludzie i krajobraz czasami też. (...)
    Pooglądałem Twoje zdjęcia i widzę, że głównie nastawiałaś się na makro. Pamiętaj, że w lustrzance będzie z tym na początku mały problem... (związany głównie z mniejszą niż w kompaktach głębią ostrości GO oraz dużą odległością minimalnego ostrzenia w typowych (nie-makro) obiektywach) - samym kitem więc zdjęć makro raczej nie porobisz... Rozwiązaniem jest zakup pierścienie makro (z przeniesieniem automatyki) - dla ogniskowych 50...80mm jeden komplet wystarczy, dla tele 100..300 przydałyby się dwa komplety).

Może więc zestaw 550D + 15-85/4-5.6IS USM + pierścienie spełnią Twe oczekiwania, a zakup tele odłóż na później (na kolejny przypływ gotówki). Zamiast kita proponuję ten 15-85 (kit jest znacznie słabszy, a lepsze ze światłem 2.8 znacznie droższe !). Ew. rozważ zakup 50/1.8 (przy zakupie koniecznie przetestuj w sklepie) - zawsze co jasna stałka, to stałka - a i do makro z pierścieniami sprawdzi się znakomicie.

Pozdrawiam, Alex

Domyślnie

ja zdecydowanie kupiłbym Canona EF-S 60mm f2.8 macro, robiłem nim zdjęcia, bardzo fajny
    Canon 5D MK I, Canon 5D MK II, Canon 15mm 2,8 Fisheye, Canon 35mm 2,0, Canon 50mm 1,4, Canon 85mm 1,8, Canon 100mm 2,8 MAKRO, Speedlite 580 EX II i inne Efekty pracy na Pkt 8 regulaminu forum

Domyślnie

Zależy jakie makro. Do fotografowania monet itp. 60mm wystarczy. Ale do płochliwych owadów już nie. Chyba że martwych. Tutaj już 150-180mm jest potrzebne.
    Należy sobie najpierw zadać pytanie, czy będzie dobrze jeśli obiektyw będzie oddalony od modela o 2 cm, czy musi być przynajmniej o 20cm. A może lepiej o 30cm? I dopiero wtedy dobrać do tego obiektyw.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów