Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Pół miliona kary za darmową mapę.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Pozwolę sobie przypomnieć, że część naszego przemysłu, na początku lat 90-tych, została wykończona właśnie dumpingiem. Wtedy mówiono, że jest niekonkurencyjny, bo niska jakość i wysokie koszty. Teraz okazuje się, że tamta jakość wcale nie była taka niska, w porównaniu z obecnie oferowaną przez tych niby lepszych...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Lupic ludzi ile wlezie.nic za darmo.Pozdrawiam,tylko dokad to zaprowadzi ten swiat?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Zapłacą albo przestaną używać, a na jej miejsce powstanie tańsza alternatywa (skoro się już będzie opłacać robić za kasę). Rynek nie znosi próżni.
    Zgadzam się całkowicie, tylko jest jeden niuans. Mechanizmy rynkowe zawsze potrzebują trochę czasu aby doprowadzić do stanu równowagi. Zanim się to stanie, konsumenci są łupieni ile wlezie.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    PS: Problem wystarczająco dobrego softu występuje także w ramach jednego producenta, żeby nie szukać daleko - Microsoft Office.
    No tak, tyle że Office jest płatny. Od dawna używam OpenOffice, właśnie dlatego że jest wystarczająco dobry :-)

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Pozwolę sobie przypomnieć, że część naszego przemysłu, na początku lat 90-tych, została wykończona właśnie dumpingiem. Wtedy mówiono, że jest niekonkurencyjny, bo niska jakość i wysokie koszty. Teraz okazuje się, że tamta jakość wcale nie była taka niska, w porównaniu z obecnie oferowaną przez tych niby lepszych...
    Eee, OT-a prowokujesz ;-)
    Chcesz napisać że wcześniej nasz przemysł nie korzystał z protekcjonizmu państwowego ? Krócej te czasy pamiętam, ale z autopsji skrobnę że wysokie koszta brały się z krańcowo innych przyczyn, w naturze nic nie ginie a u nas tonęło w błocie i rdzewiało ??:
    Co do jakości to teraz jest w czym poprzebierać, a za porządne rajstopy już się tak młodzieniec nie zabawi...
    No i bezosobowo jakoś to zabrzmiało: "została wykończona". A ja wszędzie widze ludzką rękę, wtedy miałem niezły ubaw jak rodzimi specjaliści ratowali przed upadłością ten przemysł. Teraz już mnie to nie bawi, zastanawia "szlachetna bezinteresowność". Z tych czasów pochodzi teledysk Sabriny w basenie i scena gdy poprawia stanik, żeby go przypadkiem nie poprawić.To taka analogia dla pamietających te czasy.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ciekawe czy google zapłaci czy będzie się procesować? Pół bańki to dla nich grosze ale mogą się obawiać precedensu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tantal Zobacz posta
    No i bezosobowo jakoś to zabrzmiało: "została wykończona". A ja wszędzie widze ludzką rękę, wtedy miałem niezły ubaw jak rodzimi specjaliści ratowali przed upadłością ten przemysł. Teraz już mnie to nie bawi, zastanawia "szlachetna bezinteresowność".
    No widać tę ludzką rękę, co lubi sie nazywać "niewidzialną reką rynku. " Obserwując z daleka to chyba widać kto wykańczał, jak i dlaczego.
    A potem okazało się, że jakiś Ursus czy inna fabryka kabli w Polsce musi upaść, "bo kapitalizm tera mamy i takie są prawa dżungli".

A Chryslerowi starszy brat czyli rząd USA "pożyczył" dziesiątki miliardów $.
    Dzisiaj Chrysler, który już był trupem 2 lata temu, odżył, ma się doskonale, i znowu martwi Japończyków. Tymczasem "oni" co chcieli żeby w Polsce wszystko poupadało, ciągle na wolności.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Dumping może być nawet w obrębie tej samej ulicy.

Tylko "dumping" w cudzysłowie.

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    No, bo te wszystkie satelity to są przecież darmowe, jak wiadomo
    Tak, GPS jest darmowy. Również cała technologia kosmiczna pozwalająca na satelity komunikacyjne została opłacona przez rządy kilku krajów, głównie USA, z pieniędzy podatników. Tak samo GPS, jego satelity i stacje naziemne są własnością rządu USA. Tymczasem różne biznesy telekom robią na tym biliony dolarów za znikome inwestycje.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 05-02-2012 o 23:00 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

Im więcej rządy próbują regulować market, tym gorzej my na tym wychodzimy. Wolny market oparty na popycie i podaży byłby dla nas najkorzystniejszy. Niestety takowy nie istnieje.
    Z jednej strony są przepisy antydumpingowe, z drugiej zwolnienie z podatków dla inwestorów zagranicznych...
    Lokalny sklep rodzinny musi walczyć z kontrolą skarbową a biedronka się nie musi rozliczać. Po kilku latach gdy biedronka powinna zacząć płacić podatek zostaje sprzedana i nowy "inwestor" korzysta z ulgi...
    Ludzie oczywiście wolą zaoszczędzić i kupują w biedronce nieświadomie zaciskając sobie pętle na szyi.
    Za biedronką wchodzi Tesco, Carrefour itp. Lokalne sklepy się zamykają i pieniądze zamiast rozwijać lokalny biznes, wyciekają za granicę...
    Oczywiście można by zbojkotować te giganty i inwestować w lokalną ekonomie ale ile ludzi jest skłonnych ten koncept zrozumieć...

A wszystko się zaczęło od dobrego pomysłu żeby sprowadzić zagraniczne pieniądze do Polski.
    "Dobrymi chęciami piekło wybrukowane"

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów