Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Ostrość stałek CANONA..

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Ale gdzie chciałbyś, żeby były ostre? Przy min przesłony, większość zdjęcia będzie nieostra ;-) Dobra, trochę dziwne pytanie. Osobiście, posiadam jasne stałki, ale używam ich wedle uznania i w zależności od warunków, czasem na min przesłonie, częściej na lekko domkniętej i nie uważam, że wyrzuciłem pieniądze w błoto. Jest wiele innych zalet jasnych stałek, niż ich jasność :-) Myślę, że nie tylko dla ich pełnej dziury się je kupuje...

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    ... Myślę, że nie tylko dla ich pełnej dziury się je kupuje...
    Ale pełna dziura to jedna z cech dla której się je kupuje
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Początki nałogu

Domyślnie

Powiedziałbym, że nie zawsze.

Np. większość 50tek na największym otworze mówiąc delikatnie nie błyszczy optycznie, a delikatnie przymknięta staje się już bardzo fajna.

Poza tym nie każdy ( np. ja ) lubi portrety na tle jednolitej zielonej ściany ( jeśli robimy zdjęcie w lesie ) czy granatowej ( nad morzem ). Pewnie, ma to swój urok, ale z czasem robi się nieco nudne. Fajnie jest mieć możliwość kontroli tego co się z głębią ostrości dzieje - jasne szkła mają tu oczywistą przewagę, ale nie skreśla to jednocześnie definitywnie szkieł ciemniejszych w tego typu zastosowaniach.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    Będę wdzięczny jeśli napiszecie w jakich stałkach korzystacie najczęściej z jakiej przesłony do "zadowalającego" min. wyostrzenia.
    Bo kupić np. 28 f1,8 po to by robić ostre fotki przy f2,8 mija się z celem....
    Z góry THX.
    Pooglądaj sobie wyniki testów tutaj:
    http://www.slrgear.com/reviews/showcat.php/cat/10
    Rozmycie (nieostrość) podana jest w pixelach a więc łatwiej sobie ją uzmysłowić niż na wykresach MTF.

Jak widać dla ogromnej większości jasnych stałek "nieoostrość" w centrum kadru jest już dla pełnej dziury poniżej 1-2 pixeli. Ale obszar ten jest raczej niewielki i nieostrość drastycznie wzrasta ku brzegom kadru.
    Przymykając przysłonę, znacząco powiększa się obszar ostrości aż do krawędzi kadru. Ostrość w centrum już tak znacząco nie wzrasta.

Widać stąd, że jeśli użytkownik umie wykorzystać tą cechę obiektywu i obiekt umieści w taki sposób, że to co ma być ostre wypada w centralnym obszarze ostrości to otrzyma dobre zdjęcie już od pełnej dziury. Obraz na pełnej dziurze ma z racji małej głębi ostrości duże obszary rozmyte. Nieostrość obiektywu na brzegu kadru jest praktycznie nierozróżnialna od rozmycia obszarów poza głębią ostrości. Wszystko wygląda naturalnie a obszar ostry w zestawieniu z fragmentami rozmytymi wygląda jeszcze ostrzej.
    Jak ktoś się uprze, że na pełnej dziurze chce mieć ostre wszystko, w całym kadrze, po same rogi to sobie przysporzy problemów (często finansowych ). Kupując np. Canona 300 f/2.8L IS II USM możemy liczyć na ostre rogi i poważną lukę w budżecie.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 05-02-2012 o 11:33
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam
    Każdy obiektyw jak wiadomo ma najepszą ostrość kiedy go nieco przymkniemy. Nie powinno więc dziwić, że obiektyw na 1.2 będzie miał mniejszą ostrość niż przymknięty np. do 2.8.
    Dla mnie obiektywy Sigma 30/1.4 oraz Canon 85/1.8, a także Helios 58/2.0 mają wystarczajacą ostrość na pełnym otworze.
    Część użytkowników jasnych stałek może mieć kłopoty z ostrością spowodowane małą GO i nie kontrolowaniem płaszczyzny ostrości.
    Poza tym chyba nie ma obiektywu w 100% skutecznym AF.

Pozdrawiam
    Mirek

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Mam 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8 i powiem szczerze ,że wbrew wielu opiniom, internetowym testom z tej trójki na pełnym otworze najlepiej się sprawuje (wśród moich egzemplarzy) i najostrzejsza jest 50 1.4 co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło bo spodziewałem się, że dopiero 1.8-2.0 będzie ok (jedyne co mnie w niej boli, to mój paniczny lęk przed uszkodzeniem z powodu ruchomego przedniego elementu - ale to też po przeczytaniu wielu wątków bo jakoś jak miałem przez 3 lata 50 1.8 i tam też tak było to na to nie uwżałem i nic się nie działo ).
    28 na 1.8 jest średnio na 2.0 jest akceptowalnie i podobnie mam z 85 gdzie przeważnie 2.2 używam.
    Z tym, że 28 1.8 na 1.8 jeszcze ujdzie mimo takiej sobie ostrości tak 85 na 1.8 jest u mnie nieużywalne - mydełko + masakryczne aberracje ale wystarczy ciut przymknąć i jest dużo lepiej.
    A generalnie to moje refleksje są takie, że każda z tych stałek w stosunku do tego co o nich wyczytałem zaskoczyła mnie pozytywnie i jest lepiej niż się tego spodziewałem.
    To chyba przez czytanie tych wielu opinii maniaków testowania sprzętu zamiast robienia zdjęć...
    Ostatnio edytowane przez KUBAwo ; 05-02-2012 o 12:24 Powód: Automerged Doublepost
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław / Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daviddark Zobacz posta
    Skup sie na doskonaleniu procesów ostrzen
    pozdr Przemek
    No dobrze, więc powiedzcie jak wyglądają Wasze procesy ostrzenia.
    Kiedyś słyszałem, że pomniejszając zdjęcie warto robić to w kilku krokach co 10%. Osobiście nie zauważyłem żadnej różnicy schodząc co 10% w dół, lub raz do danego rozmiaru.

Ja wyostrzam tylko pomniejszone zdjęcia, które idą w neta.
    Używam wówczas Filter -> Sharpen -> Smart Sharpen -> Amount 40-50%, radius 0,4px, czasami lens blur, czasami gaussian.

Jak to wygląda u Was?
    przechodzę na ciemną stronę mocy. I Can.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mnie czasami moja 50 F1.8 jak już trafi z ostrością to i na 1.8 potrafi zaskoczyć. Na środku kadru oczywiście.

Bywalec Awatar daviddark
    Miasto
    Cork - Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan56_Ch Zobacz posta
    Kupujecie stałki po to, aby korzystać tylko z pełnego otworu? To po co inne przysłony? Każdy szanujący się fotograf wykorzystuje całą gamę przysłon do różnych celów. Mnie np bardzo przeszkadza, jak przykladowo w portrecie oko ostre a uszy już poza ostrością.

Takie wypowiedzi jak poniżej to czysta paranoja fotografa, który chce coś udowodnić, ale po co?
    ((((Moje szkła ze stopki używam wszystkie na maksymalnych otworach))))
    Kochany panie Bogdanie - w 90% ! Nie wyciągamy z kontekstu
    Nie musze nikomu nic udowadniać haha
    Używam w większości minimalnych przeslon bo dają mi one najlepsza plastyke obrazu
    Nie używam przeslon powyżej 5.6 bo ich nie potrzebuje i dlatego juz nie jestem szanujacym sie fotografem ?? Nigdy nie czytałem większej bzdury hah
    Rożne ogniskowa do rożnych celów ... To co mam sobie na sile nowe cele powymyslac ?? robić każdy rodzaj fotografii tylko dlatego ze obiektyw ma wiecej przeslon ?

Bardzo ci przeszkadza jak uszy są nieostre - dlaczego zakładasz ze wszyscy walą
    Portrety z bliska na pełnej dziurze. A postać z dalszej odległości na pełnej dziurze z bardzo ładnie rozmytym tłem tez bedzie mieć rozmyte uszy ?

Powiem szczerze, ze sie ubawilwem

Pozdrawiam Przemek
    5D2, 60D, 35 1.4 L, S50 1.4, C50 2.5 Macro, 85 1.8, 70-200 2.8 IS L
    (2011) 27" iMac i7 3.4Ghz 16GB, 2T, 2GB Radeon, LaCie 1TB LBD Thunderbolt
    Blog
    portfolio

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam,
    w innym wątku rozwiałem problem dotyczący pewnej L-ki ze stajni C. Wiem że teraz przyszedł czas na stałki... i tu są schody, które powiększają się wraz z ilością przeczytanych postów na forum... zauważyłem, że dużo osób "nie zdając sobie sprawy" informuje nas iż stałki które mają ostrzą fajnie od np. f2... przy C 50 1,4..
    Co masz na myśli pisząc "ostrzą" - łapią ostrość w punkt (czyli sprawność AF-a, czy może ostrość zdjęcia/rozdzielczość obiektywu?

Czym dłużej czytam tym częściej piszecie, że używając stałek nie korzystacie z min. wartości przesłony... czyli z np. f1,4 czy f1,2..
    Będę wdzięczny jeśli napiszecie w jakich stałkach korzystacie najczęściej z jakiej przesłony do "zadowalającego" min. wyostrzenia.
    Tutaj też nie do końca rozumiem o co chodzi z "min. wyostrzeniem"?

Jeśli w twoim zapytaniu chodzi o rozdzielczość obiektywu przy małych wartościach przysłony - to nie trzeba się tym tak bardzo przejmować. Ogólnie na to, że dane zdjęcie odbieramy jako ostre składa się kilka czynników i rozdzielczość nie jest najważniejsza. Najważniejsze żeby AF trafił tam gdzie chcieliśmy
    Sporo zależy od tego jakie jest przeznaczenie zdjęcia. Jeśli www np.800pix to często nawet nietrafione zdjęcie można podostrzyć tak żeby nie było tego widać. Jeśli odbitka to też zależy od rozmiaruNawet 15x23cm sporo wybacza. Często robisz większe powiększenia?

Osobiście używam C28/f1.8, C50/f1.4 i C85/f1.8 na C5dmkII. Najczęściej na f2.0-f2.2. Przyczyna?Trochę większa GO i AF ma łatwiej Ostrość na całkowicie otwartych obiektywach jest JAK DLA MNIE całkiem OK
    Miłego dnia
    moja www

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów