To odnośnie obiektywów do Pentaxa, z uniwersalnych, co lepiej:
Sigma 17-70 vs Tamron 17-50 czy moze cos innego?
A ze stałek, interesuje mnie szeroki kąt, dobry bedzie Pentax DA 35mm/2,4?
To odnośnie obiektywów do Pentaxa, z uniwersalnych, co lepiej:
Sigma 17-70 vs Tamron 17-50 czy moze cos innego?
A ze stałek, interesuje mnie szeroki kąt, dobry bedzie Pentax DA 35mm/2,4?
Z uniwersalnych od siebie polecę DA 17-70/4. Niby tylko f4 ale przynajmniej na stałe. Sam kupiłem 2 miesięcznego za 1200zł. Szybki SDM, bardzo ostry na f4 (a jestem wymagający co do ostrości;]), cichutki, celny + uszczelnienia i świetne wykonanie, więc z k-5 masz cały sprzęt uszczelniony i możesz bez strachy biegać z nim podczas ulewyCo do 35/2.4 na APC-C to raczej jest średnio na jeża szeroki kąt... Bardziej bym powiedział, że to taka uniwersalna stałka bo nadaje się i do pomieszczeń i jak będziesz chciał to również portret tym strzelisz. Miałem dwie sztuki tego szkła (jedno sprzedałem przed zmianą systemu... którego wtedy jednak nie zmieniłem, no a drugą kiedy już zapadła ostateczna decyzja o przejściu na canona). Oba były w sumie takie same. Ostre na f2.4 (wydaje mi się, że ostrzejsze od canonowego 35/2 na 2.5), szybkie, celne. Niby plastik fantastik ale co z tego skoro to szkło, które prawie nic nie waży. W dodatku można je dorwać za +/- 600zł wiec wg mnie tym bardziej warto.
Szukam tej DA 17-70 w jakiejś odpowiedniej cenie i srednio. Na Allegro to 1750zl i to nie nowy. Dodatkowo, biorąc np. Tamrona 17-50, nowego,ze sklepu i odliczając VAT to mi wychodzi tylko 1070zl, to warto- czy lepiej dołożyć?
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 05-02-2012 o 00:04
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Zależy czego oczekujesz od szkła. Tamron też jest fajny no i jaśniejszy.
Podpisując się oburącz uzupełnię: DR K-5 jest w tej chwili bodaj najlepszy w cyfrze, jeśli wierzyć testom ustępuje jedynie średniemu formatowi. A z praktyki- zabawy rawami z K-5 bardzo nastroiły mnie do zakupu tego aparatu, jak dla mnie to inna epoka cyfry, potężne korekty w ACR nie degradują jakości zdjęcia a używalne ISO 3200 (6400) w zestawieniu z jasnymi szkiełkami otwierają nowe możliwości, stabilizacja w body (2EV to znacznie lepiej niż nic) i potwierdzenie ostrości kusi możliwościa używania manuali.
Boli brak AF w filmowaniu.
Dla mnie osobiście wielka przewagą Pentaxa nad Nikonem jest użyteczność obiektywów m42, żal mi odstawić kilka perełek (np. Sonnary).
Bo właśnie ze szkłami to jest IMHO zupełnie inaczej niż w Canonie. Na aukcjach widzę w tej chwili czterokrotnie więcej ofert sprzedaży obiektywów do Canona niż do Pentaxa. To tak w wielkim skrócie??:
Sam najpierw muszę zaplanować szklarnię do K-5i trochę to zejdzie ze względu na długie tele...
System Canona i Nikona rządzi a sama pucha to tylko jedna składowa...pentax to shit stracisz na odsprzedaży, forum wymarłe...daj sobie spokój...D7k miażdzy 60d pod każdym względem musisz mieć tego świadomość no ale nie ma ruchomego ekraniku przez który to wybrałbym 60D bo on się przydaje.
Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
http://rafalfoto.y0.pl