Pokaż wyniki od 1 do 10 z 79

Wątek: Tamron 17-50 czy Canon 17-40 L

Mieszany widok

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r3b Zobacz posta
    Nie żałuję tej decyzji ani troche
    Może z tym "nie żałowaniem" wstrzymaj się do momentu, kiedy będziesz już miał tego Tamrona i trochę go poużywasz?
    Być może za 2-3 miesiące będziesz kupować 17-40 ;-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Może z tym "nie żałowaniem" wstrzymaj się do momentu, kiedy będziesz już miał tego Tamrona i trochę go poużywasz?
    Być może za 2-3 miesiące będziesz kupować 17-40 ;-)
    17-40L na pewno nie kupię drugi raz pod Cropa... Jeśli już to albo 17-55IS, ewentualnie S18-50OS... Ale narazie pójdę do sklepu i sobie przetestuję tego tamrona. Mimo wszystko w cenie 1600zł to chyba najlepszy wybór...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

17-40L na pewno nie kupię drugi raz pod Cropa... Jeśli już to albo 17-55IS, ewentualnie S18-50OS... Ale narazie pójdę do sklepu i sobie przetestuję tego tamrona. Mimo wszystko w cenie 1600zł to chyba najlepszy wybór...
    na pewno najtańszy
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Domyślnie

Przez 3 lata używałem Tamrona 17-50 i byłem z niego bardzo zadowolony, jest to najlepszy wybór do cropa za małe pieniądze, nie miałem żadnego selekcjonowanego egzemplarza. Z tym głośnym i wolnym autofokusem to według mnie przesada. Jak często w praktyce zdarza się żeby af musiał przelecieć całą skalę w celu ustawienia ostrości ? Co do celności af to czasami zdarzało się pudło, a obiektyw nie miał bf/ff z moim 40D. Ale nic co dobre nie trwa długo, zachciało mi się zmiany, zakupiłem 17-55 i szczęka mi opadła, obiektyw 2,5 raza droższy a zdjęcia tragedia:grin: w porównaniu do mojego Tamiego, szok. Okazało się, że ma ff, szybka kalibracja i teraz wiem, że jak ktoś ma kasę to tylko 17-55 Canona. Reasumując według mnie do cropa jako podstawowy zumik to : Tamron 17-50 f2.8 przy niskim budżecie, Canon 17-55 f2.8 przy dużym budżecie. A co z Canonem 17-40L? Fajny i bardzo dobry obiektyw, ale ciemny w porównaniu z poprzednikami.

Uprawnienia umieszczania postów