Pokaż wyniki od 1 do 10 z 79

Wątek: Tamron 17-50 czy Canon 17-40 L

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar pomiarowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    Witam,
    proszę o poradę... czy jest sens zmieniać Tamrona 17-55 2,8 ze stabilizacją na Canona 17-40 4L ? Czy różnica jest odczuwalna w jakości/ostrości zdjęć ? Bo jeśli chodzi o AF to domyślam się że jest plus dla canona.
    podłączę się do wątku..

I jak tam Morfii...wymieniłeś? Sam stoję przed wymianą kita (C18-55) na coś lepszego - jaśniejszego I tak nie wiem czy T17-55 2.8 VC czy C17-40 czy C17-55 2.8 IS, oczywiście pod cropa... Naczytałem się, że C17-40 na cropie to żadna rewelacja, ale zawsze to L, budowa, AF... Co do Tamiego to różne zdania, opinie ,ale głównie polecany do cropa, nie wiem na jakim poziomie słyszalności jest AF (mam "wiertarkę" 50 1.8 i tu ewentualnie ktoś mógłby się wypowiedzieć czy jest podobnie czy lepiej/gorzej - porównanie tylko do działania AF-ów)... najlepszym rozwiązaniem to podpięcie Tamiego i sprawdzenie w terenie jak sobie radzi ale niestety nie znam nikogo w okolicy aby po testować...
    Ostatnio edytowane przez pomiarowiec ; 04-03-2012 o 17:20

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pomiarowiec Zobacz posta
    ... Co do Tamiego to różne zdania, opinie ,ale głównie polecany do cropa, nie wiem na jakim poziomie słyszalności jest AF (mam "wiertarkę" 50 1.8 i tu ewentualnie ktoś mógłby się wypowiedzieć czy jest podobnie czy lepiej/gorzej - porównanie tylko do działania AF-ów)...
    Dla porównania:
    http://www.youtube.com/watch?v=ikHtZoDkInk
    i
    http://www.youtube.com/watch?v=VKxCzOYGWyU

Cytat Zamieszczone przez soltysh Zobacz posta
    ..... Cichość niestety też nie jest mocną stroną tego mechanizmu.............
    Filmiki to potwierdzają.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 15-03-2012 o 10:16 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Dla porównania:
    1539zł vs 3599zł

więc nie wiem co tu porównywać... trochę jakby np. samyanga 35 1.4 do L 35 1.4
    Za te pieniądze nie ma nic lepszego w tym zakresie i z takim używalnym światłem, za większe pieniądze jest i tyle.
    5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    ...... nie wiem co tu porównywać...

Rzeczywiście nie ma co tu porównywać. Skoro jednak kolega pomiarowiec prosił o porównanie, to je po prostu zapodałem.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Coś już napisał Awatar pomiarowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Dzięki bardzo za linki Faktycznie różnica jest słyszalna...
    Coraz więcej mam wątpliwości co do kupna Tamrona ze względu na jego loteryjność, idąc do sklepu oczekuję tego co szukam, a nie żeby przebierać jeszcze w sprzęcie za ok 1,5k... Co jak co, nie jest to 300 zł, żeby kupować sobie kolejną sztukę od tak, jak można to zrobić z 50 1.8 gdy się rozpadnie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pomiarowiec Zobacz posta
    Dzięki bardzo za linki Faktycznie różnica jest słyszalna...
    Coraz więcej mam wątpliwości co do kupna Tamrona ze względu na jego loteryjność, idąc do sklepu oczekuję tego co szukam, a nie żeby przebierać jeszcze w sprzęcie za ok 1,5k... Co jak co, nie jest to 300 zł, żeby kupować sobie kolejną sztukę od tak, jak można to zrobić z 50 1.8 gdy się rozpadnie

A co Ci przeszkadza dołożyć trochę więcej i kupić Tamrona od Cichego? Parę dni temu zakupiłem i wydaje się wszystko ok (mówię wydaje bo jeszcze za mało robiłem). Jakby sprzedawał buble to po pierwsze ja bym się nie zdecydował, po drugie komentarze i tu na CB i na alle by o tym coś wspomniały.
    Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów