Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Odbłyśnik do 430 EX II

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odbłyśnik do 430 EX II

Drodzy forumowicze,

co będzie lepsze, czy zwykła karteczka/tekturka przypięta do lampy gumką recepturką, czy odbłyśnik typu:
    http://allegro.pl/portaflex-aurora-b...095798582.html - firmy Portaflex

lub

http://allegro.pl/odblysnik-kierunko...039340871.html - firmy MICNOVA

Drugi jest ok 2 x droższy od pierwszego (to i tak nie duże pieniądze, ale...).
    Czy mogą one się różnić materiałem odbijającem, któryś może być lepszy od drugiego? Czy ktoś używa takiego?

Z góry dzięki za porady
    50D + 17-55/2.8 IS + 85/1.8 + 70-200/2.8L IS II + BG-E2N

Domyślnie

Mi wystarczały karteczki podpięte gumką.

Dopiero zaczyna Awatar Chtiej

Domyślnie

Zwykła karteczka, najlepiej z papieru foto semi-glossy da taki sam rezultat jak odbłysnik wbudowany w 580EXII, zatem kupowanie odbłyśnika jest opcjonalne.

Bywalec Awatar RAdoCanon
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

Jak dla mnie to niepotrzebne wydawanie pieniędzy.
    5dm2

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Kilkanaście lat temu (jeszcze w czasach analoga) zrobiłem sobie coś takiego własnoręcznie. Z pudełka na CD wyciąłem odpowiedni kształt. Gumka, rzepy, folia samoprzylepna. Służy do dzisiaj, kiedy jest potrzebny. Zmieniałem tylko folię jak się zabrudziła. Szkoda kasy.
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Domyślnie

Ja do 430 używam tekturki (z błyszczącego trochę papieru, ale nie fotograficznego). Wkładam ją w szczelinę, gdzie chowa się płytka do rozpraszania przy małych ogniskowych. Jak na razie świetnie się sprawdza.

J.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja mam odbłyśnik z etykiety farb do malowania rękami , która jest z jednej strony cała biała. Mocuję to gumką recepturką i sprawdza się idealnie.
    Wygląda bardziej profi niż cokolwiek innego

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki bardzo za porady.
    Poszukałem głębiej w chałupie i znalazłem plastikową cienką białą kartę (coś jak kredytowa...) i przyczepiłem gumką... Testuję... Zauważyłem, że sporo zależy od odległości od obiektu/kąta pochylenia - mniej lub bardziej likwidują się cienie - ale to już kwestia poćwiczenia i wyrobienia sobie doświadczenia...

Jeszcze raz dzięki
    50D + 17-55/2.8 IS + 85/1.8 + 70-200/2.8L IS II + BG-E2N

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Syl Arena w "Siła fleszy" napisał że nie używa odbłyśnika z lampy tylko własnej ręki bo większy rozmiar. Tak tylko wspominam.
    CANON 60D_Tamron 17-50 f/2.8 VC_ C85 1.8_430ex II

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Ja używam tego Micnova i w zasadzie jestem zadowolony. Za 39zł to nie chciało mi się kombinować jak to zrobić samemu bo to nie są jakieś ogromne pieniadze... Co do samego użytkowania to naturalnie widać lepsze wypełnienie światłem, natomiast stosuje to w dwóch przypadkach... Koncertówki gdzie nie da się odbić od sufitu jeśli muszę doświetlić, oraz portret gdzie używam tego do zrobienia "błysku w oczach". Samo wykonanie jest bardzo dobre, tak więc polecam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów