Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Tamron 17-50 2.8 VC vs Canon 17-55 2.8 IS

Dopiero zaczyna Awatar Wojtas
    Miasto
    Łódź Bałuty

Domyślnie

Mam 17-55 i też bym nie wymieniał na twoim miejscu tego Tamiego (choć go nie dotykałem).Dokup jasną stałkę, jeśli chcesz światła to jest to najlepsze wyjście( oczywiście jeśli jesteś w stanie przeboleć zoom w nogach). Istotą jest - co będziesz focił i to powinno Tobą kierować przy wyborze.

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Canon 17-55 is kosztuje 3,8kk obecnie...cena masakryczna ale jesli mozesz wyrwac uzywkę w dobrym stanie za 2,4kk to juz warto tyle za niego dać...co do bzykania AF w tamronie to ten dzwiek zdzierzyłem tylko 3 miesiace polecam silnik ultradzwiekowy do kazdego obiektywu to zaleta duża.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    Canon 17-55 is kosztuje 3,8kk
    No, raczej ciut poniżej 3,5k ale to i tak kupa kasy.
    Miałem dwa C17-55, testowałem również dwa Tamrony 17-50 kupione dla znajomych u Cichego.
    Porównywalna w obu obiektywach jest ostrość - dobra już od 2,8.
    Praca AF,szybkość, precyzja, pewność -wyraźnie lepsza w Canonie. Tamron ostrzy wolno ale zazwyczaj poprawnie.
    Kolory z Canona neutralne (ale nie tak nasycone jak w L-kach). Tamron daje słynny musztardowy zafarb i słabo nasyconą zieleń. Dla mnie to duża wada ale wielu osobom to nie przeszkadza.
    Wykonanie Tamrona , dla mnie marne. Ale niby na co miałoby to wpływać... Może na przyjemność z użytkowania.

Gdybym nie miał nic to kupiłbym C17-55. Tak zrobiłem dwa razy (drugi raz po utracie pierwszego egzemplarza). Ale gdybym przez to, że kupuję C17-55 miał nie kupić C10-22 to na pewno kupiłbym dobrą sztukę Tamrona i C10-22.
    Proponuję zostawić Tamrona i myśleć o drugim szkiełku, które odmieni fotografowanie znacząco (mój typ już podałem ).
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale w jaki dokladnie sposob dokupienie 85/1.8 poprawia Tamrona 17-50 w porownaniu z Canonem 17-55?
    Dokupienie stalki poprawia samozadowolenie fotografa, a o to w koncu chodzi

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    Do stałki trzeba "dojrzeć" i "wciskanie na siłę" takowej IMHO nie ma sensu.
    Przychodzi taki moment, że najzwyczajniej wiesz...

Tobie pasuje stałka, natomiast ja wolę zoomy.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Usjwo Zobacz posta
    nie mam problemow z dlugosciem mojej meskosci i zakup sprzetu mnie, owszem, cieszy, ale nie poprawia mi samozadowolenia

zwlaszcza stalek, ktorych mitologizowania nie trawie (tak samo jak mitologizowania czerwonych paskow. albo kadrow kwadratowych). takie same obiektyw jak inne...

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Do stałki trzeba "dojrzeć" i "wciskanie na siłę" takowej IMHO nie ma sensu.
    j.w. stalke trzeba potrzebowac albo (czesciej) chciec. nie ma to wiele wspolnego z dojrzewaniem. tak samo dobry obiektyw jak zoom, kwestia odpowiednich potrzeb i zastosowan...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 04-02-2012 o 18:38
    www albo tez flickr

Domyślnie

Właśnie ja chcę zmienić mojego Tamiego na C17-55 i za jakiś czas uzupełnić zakres o 85 f1,8. Co prawda będzie duża dziura w zakresie, bo ef 85m na cropie to 135mm.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WiatruMistrz Zobacz posta
    co do bzykania AF w tamronie to ten dzwiek zdzierzyłem tylko 3 miesiace
    Sory, ale Ty robisz zdjęcia???
    Dźwięk, dźwiękiem, ale nie przesadzaj, że to świadczy o jakości szkła. Jakaś masakra się robi.
    Wychodzi na to, że jak nie masz L i 1DsIII to i tak wszytko jest do d...
    Nie przesadzajcie ludziska.

Domyślnie

ja miałem Tamrona 17-50 dwa razy był wysyłany do ustawienia i ....... zawsze wracał w gorszym stanie niż przed wysyłką....... zmieniłem na Canona 17-55 i jestem zadowolony

Domyślnie

Zgadzam się przedmówcą. Dźwięk w Tamronie niczemu nie przeszkadza, przecież do ptaszków z tym obiektywem raczej się nie pójdzie:-)))

Jak dla mnie obiektwym jest spox. Jednak kolory na bardziej intensywne niż canony. Canony wogóle mają bardziej z tonowane kolory według mnie, mnie bardziej odpowiadające. Jednak w życiu z tego powodu nie dałbym tylę kaski za Canona 17-55 2.8.

Oczywiście, że lepiej mieć Tamrona i dokupić sobie stałkę, niże mieć USM i napis Canon:-))

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów