Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: 5D i 1DSmkIII

Domyślnie 5D i 1DSmkIII

Witam
    Nie krzyczcie, jak gdzieś było, ja nie znalazłem
    Pytanie do użytkowników tych puszek (obu ). Czy nie macie przeświadczenia, że stara 5 naświetla inaczej niż 1ds przy tych samych ustawieniach w tych samych warunkach etc. Ostatnio bawiłem się i zrobiłem mały test i wyszło, że histogramy obu puszek różnią się na korzyść 5 (jest jaśniej), dopiero jak dam na +EV w 1 mam podobne wyniki. Rozumiem,że matryce są inne ale czy to daje taka różnicę?
    pozdr
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Domyślnie

5d przeważnie też nie doświetla o 1/3-2/3 EV. Mam jedynie 5tkę, więc porównać Ci nie mogę, ale kierując się logiką, wszystko zależy od światłomierza...

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

To problem nie tylko między 5D i 1Ds. Zdarza się również w przypadku innych serii. U mnie jest różnica 1/3 - 2/3 EV między 40D, a 7D.

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Domyślnie

Nie mam, ale bawiłem sie i uważam, że 5d prześwietlał średnio o 2/3 a 1 ds pokazywał własciwie
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie jest t o wina światłomierza. Bo rozumiem, że mówisz o fakcie, że masz ustawienia na manualu w obu puszkach te same a zdjęcia są inaczej naświetlone?
    ISO w aparatach to nie jest takie dokładne jak to z kliszy.
    Różne są odchyłki 1/3, 1/2 i to na +/-
    Pamiętam, że kiedyś na dpreview widziałem taką tabelkę z kilkoma modelami Canona (5D, 40D, 30D i ISO rzeczywiste) ale nie mogę teraz znaleźć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    P.S. Z tego co pamiętam 5D2 ma chyba takie jak rzeczywiste, ale pewności nie mam.
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 04-02-2012 o 13:37 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Domyślnie

na stronie dxo można zobaczyć jak realne jest obecne iso w naszych aparatach, na wykresach porównawczych body
    http://www.dxomark.com/index.php/Cam...(brand3)/Canon
    co do pomiaru światła to zbadać z światłomierzem
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Domyślnie

teraz widzę co napisałem, chodziło mi o 0,1EV oczywiście. Co do naświetlania to wg mnie 1 nie doświetla a 5 właśnie daje ten właściwie naświetlony obraz, ale skoro to "norma" to bedziem z tym życ
    pozdr
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Początki nałogu

Domyślnie

U mnie tez 5d daje pozadany wg mnie obraz zawsze. Np. 40d zawsze byl na +1/3 badz 2/3. 5d2 roznie - tutaj ten pomiar jest tak dziwny, ze ja go nie rozumiem

Coś już napisał

Domyślnie

ISO w Canonach dość znacznie zaniżone, np 5DII 3200 realnie 2100, gdzie np sony a900 to realnie 2500, potem robisz te same ustawienia i się okazuje że mogłeś użyć w sonym iso2500 żeby mieć to samą ekspozycję.. najlepsze jest X100 z fuji - tam iso1600 = iso6400, nie wiem ale to chyba musi być drażniące w trybie Av... jak zmieniasz ISO a czas naświetlenia zostaje taki sam haha

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów