Witajcie,
Dawno już temu nabyłem CANON EOS 77D 18-135 IS VUK. Potem dokupiłem Obiektyw Canon EF 50 mm f/1.8 STM.
Totalny amator. Głównię fotografuje dzieci, widoczki, dokarmiane ptaszki z okna, nagrywamy rodzinne filmy.
50tką czasem udaje mi się zrobić naprawdę fajne zdjęcia, ale też przy ruchliwych dzieciach z ręki czasem wychodzi nieostro. Umiejętności tez średnie zapewne nie pomagają
Szukam zatem statywu:
- uniwersalnego do zabrania na ogród, na spacer, na wycieczkę rowerową. I do zdjęć i do filmów.
Mój wzrost 190cm. Mile widziana możliwość ruchu w poziomie do filmów, szybkozłączka, pokrowiec do auta, Minimalna wysokość raczej mało istotna.
Nie chodzę po bagnach w deszczu, nie wejdę już na k2, ale też za biedny jestem żeby kupować dwa razy. Doradźcie proszę. Obejrzałem poradniki ale prócz wiedzy, że żebym był w pełni zadowolony to musiałbym wydać znacznie więcej niż na 50tke i że najlepiej to byłoby mieć ze 3 statywy, - nie mam właściwie żadnych wniosków. Chyba głowica 3D, ale ciężko stwierdzić czy przy dzieciakach kulowy by nie był lepszy.
Budżet niesprecyzowany, ale więcej niż powiedzmy 400-500 zł nie wydam, wolałbym jakieś 300.
I przy okazji druga sprawa: czy po 50tce jest jakieś kolejne szkło budżetowe które byłoby kolejnym krokiem na nieco wyższy poziom radości? Wiedząc że nie szkło samo robi zdjęcia i świadom swych dość miernych talentów mimo wszystko widzę różnicę zasadniczą między kitowym obiektywem a tą stalką 50mm. Przy moich zastosowaniach: na co teraz zbierać?
Będę bardzo wdzięczny za wszelka pomoc, czy to w postaci konkretnych modeli, poradnika czy chociaż sklepu gdzie fajnie doradzą.