Posiadam 055CXPRO4, jest to juz starszy modem manfrotto. Jedyne co bym w nim zmienil to wersje, na 3 sekcyjna. Z kolumna centralna mozna dzialac cuda co jest podstawowa zaleta tego modelu i wlasnie dlatego go kupilem, inna to wegiel z ktorego jest zbudowany. Solidne metalowe klamry tez robia dobre wrazenie.
Dlaczego chcialbym wersje z 3 sekcjami? Bylaby bardziej stabilna, czwarta sekcja jest jak na moje oko za cienka.
Na poczatku uzywalem glowice 498rc2, ale po 3 latach uzywania, smar na kuli doprowadzal mnie do bialej goraczki. Niedawno kupilem BHQ2 XPRO, i teraz jestem zachwycony. Do szybkozlaczek manfrotto mam podlaczone sruby blackrapida (tc 1, jesli sie nie myle) dla blackrapid sport. Co tez jest mi na reke.
Ogolnie jestem zadowolony, nie jest to moze najmniejszy i najlzejszy statyw, ale szybko moge go rozlozyc i ustawic w dowolnej pozycji (od macro, po zdjecia nocne nieba).
Na dzien dzisiejszy nie ma dla mnie alternatywy, no moze gitzo jesli chodziloby o stabilnosc.
Cena, jest jaka jest. Ale wydajac jej polowe na jakas proteze, kupujesz zlom ktory potem lezy w domu i zasmieca pokoj. O straconych pieniadzach nie wspomne, wrazenia bezcenne.