Cytat Zamieszczone przez Majolous Zobacz posta
Witam wszystkich użytkowników!

Fotografią interesuję się od niedawna, można powiedzieć, że stawiam dopiero swoje pierwsze kroki - czytam książki, przeglądam fora internetowe i staram się robić jak najwięcej zdjęć. Najbardziej interesuje mnie fotografia krajobrazowa, jako, że lubię piesze wycieczki na łąkę czy w góry. Niestety budżet nie pozwala poszaleć, dlatego na początek kupiłem Canona EOS550D z kitowym obiektywem 18-55. W niedalekiej przyszłości planuję zakup obiektywu 70-250 lub 70-300, ale o tym kiedy indziej i w innym wątku. Na razie postanowiłem do zestawu dokupić lampę Nissin Di700 - przyda się na imprezach rodzinnych, do domowych zdjęć i do obiektów sakralnych.

W tym temacie chciałbym Was jednak podpytać o statyw. Czytając poprzednie wątki widzę, że powinienem wydać minimum 500-600zł. Szczerze mówiąc, jeszcze tydzień temu miałem nadzieję, że uda mi się zmieścić w 150zł Ponieważ jednak nie jest to możliwe - postanowiłem dozbierać i podnieść limit do 300zł (max 350zł). Czy w tej kwocie znajdzie się coś, co utrzyma moje lustro (załóżmy, że już z tym większym obiektywem - np. 70-300mm). Tak jak wspominałem, będą to zdjęcia w terenie - krajobrazy oraz architektura, czy zdjęcia nocne. Waga statywu nie gra roli (z tego co widziałem, wszystkie ważą podobnie w granicach 1-2kg). Dodam tylko, że mam 193 cm wzrostu. Jaka wysokość statywu byłaby dla mnie najodpowiedniejsza? Powyżej 160cm, prawda?

Pozdrawiam i nie ukrywam, że liczę na pomoc w doborze. Oczywiście wybiorę się też do sklepu foto, ale najpierw chciałbym usłyszeć Wasze sugestie.
Marcin.
Przy zadanym limicie ceny do 350 zł polecę statyw (sam) firmy sirui (jeżeli jeszcze kupisz ?) lub nieco gorzej wykonany (ale dobry) triopo z udźwigiem min. 8 do 12 kg. W necie znajdziesz odpowiednie modele nawet do 188 cm (np.ME-3232X8C).