Cytat Zamieszczone przez longer83 Zobacz posta
Dzięki za szersze naświetlenie tematu, widzę, że wybór odpowiedniego statywu zależy od wielu czynników. Tak więc:
  • interesuje mnie statyw z głowicą, najlepiej kulową,
  • chciałbym otrzymać zdjęcia nieporuszone oraz nierozmyte,
  • waga nie ma zbytnio znaczenia (choć żeby nie był też zbyt ciężki), rozmiar po złożeniu również nie ma znaczenia,
  • oczywiście wolałbym unikać schylania się,
  • chciałbym aby był to statyw, który umożliwia fotografowanie z pozycji niskiej,
  • byłby to statyw na dłuższy okres czasu,
  • dodatkowo przydałby się statyw dobrany do wzrostu z odpowiednim zapasem (na poziomowanie aparatu w terenie).
Domyślam się, że pewnie nie znajdzie się zbyt wiele statywów spełniających te wymagania a dodatkowo mieszczącego się w założonym budżecie?
No to zostają Ci tylko "używane w dobrym stanie".
Zapoznaj się wpierw ze statywami marek takich jak np. Manfrotto, Benro,..., na stronach tych firm a potem szukaj wybrane używane w necie.
Ponieważ Ci producenci podają tylko nośność to kieruj się zasadą że nośność powinna być 2 -3 razy większa niż ciężar Twojego docelowego sprzętu (body+ najcięższy obiektyw).
Jedynie Gitzo (top poziom) podaje dla swoich modeli zależność serii statywów od długości ogniskowej obiektywu w celu zapewnienia nierozmytego zdjęcia. Jeśli chcesz bym podesłał Ci katalog Gitzo (z tym opisem zależności) i katalog Benro to napisz na jan.pawlak@onet.pl
Mam, bo sam niedawno kupowałem statyw "podróżny"

jp