Osobiste pierwsze wrażenia z tego co zobaczyłem i ustawiłem w statywie gitzo gt2531ex.
Parametry statywu są powszechnie dostępne, zmierzyłem długość statywu i wynosi dokładnie 67 cm (od tależyka po stopki), jak doliczymy wystającą śrubę mocowania głowicy wyjdzie 68 cm jak podaje producent.
Przekrój nóg odpowiednio: 28, 24, 20 mm (producent tego parametru nie podaje).
Oczywiście na początek system rozstawiania nóg pod dowolnym kątem, jest zaznaczone również ustawienie standardowe poprzez wycięty trójkąt w obudowie oraz znacznik trójkąt na nodze (czerwone kółko). Ustawienie nogi następuje poprzez otwarcie i zamknięcie rączki manipulacyjnej (czerwone strzałki w lewo i prawo)
Następnie kolumna i system blokowania/otwierania i obracania kolumny (czerwona elipsa)
Po odkręceniu pokrętła możemy przechylić i obrócić kolumnę (o dowolny kąt).
Poniżej każda noga ustawiona pod innym kątem, kolumna ustawiona i obrócona dowolnie.
Możemy również ustawić statyw w pozycji zero, dokładnie na wysokości podłogi.
Sukcesem stabilności gitzo jest system blokady nóg wraz z uszczelkami (przed kurzem, piachem).
Gdy porównujemy blokadę z innym statywami (triopo, sirui, benro, manfrotto) okazuje się, że gitzo ma najdłuższą blokadę przedzieloną w środku.
Dziękuję za uwagę, gdyby ktoś miał pytania chętnie odpowiem.
--- Kolejny post ---
Zadajesz wcale nie głupie pytania, nośność czy udźwig jaką podają producenci jest dużo zawyżona w stosunku do tego co można praktycznie stabilnie na zestawie statyw + głowica postawić. Myślę tu o pozycji najbardziej niekorzystnej, ustawionej pod kątem ok. 45-30 stopni.
Wg mnie aby było stabilnie trzeba udźwig najsłabszego ogniwa (statywu lub głowicy zależnie co słabsze) mnożyć x 0,5 aby uzyskać stabilność dla zestawu gitzo (statyw+ głowica), inni producenci (sirui, benro, triopo, manfrotto) udźwig x 0,4-0,3.Jako wynik otrzymujemy praktyczny ciężar zestawu optycznego jaki możemy postawić na zestawie głowica + statyw.