Strona 50 z 134 PierwszyPierwszy ... 40484950515260100 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 491 do 500 z 1339

Wątek: Jaki statyw AD 2012-2019

Coś już napisał Awatar kwscore
    Miasto
    wro

Domyślnie Odp: Jaki statyw AD 2012-2013

Cytat Zamieszczone przez Jasper Zobacz posta
    A Miałeś kontakt z Fotopro ? Z wymienionych powyżej ( zwłaszcza przy uwzględnieniu ceny) wydawał mi się ( i nadal) najlepszy.
    ja właśnie się zastanawiam nad MGA 584 wygląda ciekawie zwłaszcza opcja monopodu

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Jasper Zobacz posta
    A Miałeś kontakt z Fotopro ? Z wymienionych powyżej ( zwłaszcza przy uwzględnieniu ceny) wydawał mi się ( i nadal) najlepszy.
    ja właśnie się zastanawiam nad MGA 584 wygląda ciekawie zwłaszcza opcja monopodu
    Flickr
    5D II |14 2.8 |Σ 35 1.4|
    You Dont Need Telescope

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Bak paliwa i wycieczkę w góry. Będą to rozsądniej wydane pieniądze
    Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Masz spore wymagania co do sprzętu przy tak niskiej przewidywanej cenie statywu. Twoje puszki nie są zbyt lekkie, więc nogi muszą być porządne.
    Będziesz musiał zaakceptować kompromisowe rozwiązania lub nieco dozbierać. Za 250zł zestawu z porządną głowicą raczej nie kupisz
    Cytat Zamieszczone przez Zbyszko666 Zobacz posta
    też tak myślę że to dobre rozwiazanie ;D Oczywiście myślałem także o samym monopodzie , no ale niedługo nadejdzie czas gdzie trzeba odwiedzić groby właśnie z statywem ;D
    jesli mowa o gorach, to jak sadze o landszaftach. a nie ma wiekszego prezentu jakiego sobie mozna zrobic niz miec dobry statyw i korzystac z niego. duzo cenniejsza rzecz niz komplet najostrzejszych (i najlzelszych) stalek
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

jesli nie robisz hdr w gorach to po kiego licha brac statyw?

--- Kolejny post ---

jesli nie robisz hdr w gorach to po kiego licha brac statyw?
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Coś już napisał

Chociażby do ujęć wodospadów i strumyków z dłuższym czasem naświetlania :-) i do panoram

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

racja, swego czasu chodzilem po gorach z 2kg manfrotto, ale mialem dosc tej wagi, i zamiast panoram, robie po prostu na 17mm zdjecia, jest super szeroko, a plecak lzejszy

Ja uzywam, 190prob standardowego manfrociaka + 496 glowice kulowa - bardzo dobry zestaw choc ciut ciezki. Ogolnie manfrociaki to statywy nie do zdarcia. Mam ten juz z 5 lat, byl ze mna nad morzem, w gorach, w cieple, w zimnie i dalej super dziala, jakosc jest top notch!
    Ostatnio edytowane przez banan82 ; 09-10-2013 o 10:01
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    racja, swego czasu chodzilem po gorach z 2kg manfrotto, ale mialem dosc tej wagi, i zamiast panoram, robie po prostu na 17mm zdjecia, jest super szeroko, a plecak lzejszy

Ja uzywam, 190prob standardowego manfrociaka + 496 glowice kulowa - bardzo dobry zestaw choc ciut ciezki. Ogolnie manfrociaki to statywy nie do zdarcia. Mam ten juz z 5 lat, byl ze mna nad morzem, w gorach, w cieple, w zimnie i dalej super dziala, jakosc jest top notch!
    No widzisz ja mam podobny zestaw i również jestem zadowolony, a większość tutaj twierdzi, ze Manfrotto to kiepski wybór i kupuje się dla lansu
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

mam 3 statywy :
    - domowy, Manfrotto 190XPROB, od wielu lat, już go nie noszę
    - Benro C-160M8
    - Manfrotto 190CXPRO4

Benro jest najlżejszy, ale mam 186 cm wzrostu i staram się nie wyciągać kolumny, lubię nocne zdjęcia w LV
    Żal mi zostawiać Benro w domu, sprawdził się ale zabieram teraz na wyjazd (16 dni) 190CX, jest wyżej o 13cm, ciężej o 400g.
    Chodzę z plecakiem "po mieście", w góry zabierałbym jednak Benro i mniej "szklarni"

Od zawsze (kilkanaście lat) używam Manfrotto, Benro jest wyjątkiem. Nigdy nie miałem jakiegokolwiek problemu z działaniem statywu.

Moje kryteria wyboru :
    - jakość (stabilność, łatwość obsługi, czas)
    - wymiar po złożeniu (do walizki do luku samolotu)
    - wymiar po rozłożeniu, bez wysuniętej kolumny
    - waga

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Mam w tej chwili dylemat; szukam statywu do landszaftów, w tym też do nocnych długich ekspozycji, więc przydałoby się coś stabilnego. Tyle że równocześnie byłby on targany w plecaku po górach i w trakcie różnych "plecakowych" wyjazdów, więc niska waga i małe wymiary po spakowaniu są kluczowe. Absolutnie sprzeczne wymagania

W tej chwili zastanawiam się między dwiema opcjami:
    - Triopo MT-3228X8C
    - Benro A-268 M8

Oba wydają mi się dość niskie (jak zakładam 150cm mają z wysuniętą kolumną), ale raz na jakiś czas zgarbienie się mi mam nadzieję nie zaszkodzi, a przynajmniej oba mieszczą się spokojnie w plecaku.
    O Triopo już się trochę czytałem, natomiast o Benro nie widziałem zbyt wielu opinii. Parametrami oba modele są dość mocno zbliżone do siebie.
    Ktoś miał i używał? Albo może polecić coś innego o lepszych właściwościach (lżejszy, stabilniejszy)? Budżet do 400pln.

PS. Monopod mi po nic, więc możliwość odkręcenia nogi mi lotto
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Mam w tej chwili dylemat; szukam statywu do landszaftów, w tym też do nocnych długich ekspozycji, więc przydałoby się coś stabilnego. Tyle że równocześnie byłby on targany w plecaku po górach i w trakcie różnych "plecakowych" wyjazdów, więc niska waga i małe wymiary po spakowaniu są kluczowe. Absolutnie sprzeczne wymagania

W tej chwili zastanawiam się między dwiema opcjami:
    - Triopo MT-3228X8C
    - Benro A-268 M8
    Jak masz głowicę, to mogę ci pożyczyć Triopo GX-1127. Będziesz sobie mógł wyrobić opinię, a u mnie się tylko kurzy na szafie.
    Wprawdzie po złożeniu nie jest zbyt krótki, ale miał być lekki i stabilny (wyszedłem z założenia, że mniejsza ilość sekcji = większa stabilność).
    Na co dzień używam MT-228, ale do celów "stacjonarnych". Parametry ma porównywalne do tego MT-3228X8C z tego co widzę.
    Od biedy też mogę pożyczyć, zamiast karbonowego GX-a.

PS: wysokość statywu podawana jest z reguły bez głowicy, trzeba sobie te +/- 10 cm doliczyć.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 15-10-2013 o 10:37
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Myślałem o tym GX-ie, ale niestety długość po złożeniu go dyskwalifikuje. Jakby to miał być statyw stacjonarny, to ok, ale nie ma szans żeby mi jakkolwiek wszedł do plecaka, a już się nie piszę na troczenie statywu na zewnątrz, bo po kilku próbach stwierdzam że to katorga
    A jak Ci się spisuje MT-228, jeśli chodzi o trwałość w czasie i stabilność? Z tego co widzę parametrami z mt-3228X8C faktycznie zbliżone, więc pewnie i te cechy będą podobne.

Tak wiem, ale oba przeze mnie wymienione, i z tego co widzę Twój MT-228 też, mają możliwość złożenia z nogami obróconymi o 180* do góry, co chyba niweluje tę różnicę?
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Strona 50 z 134 PierwszyPierwszy ... 40484950515260100 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów