Strona 40 z 134 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 1339

Wątek: Jaki statyw AD 2012-2019

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Jaki statyw AD 2012-2013

Cytat Zamieszczone przez Voyager70 Zobacz posta
    No może, ale faktycznie obiektyw się minimalnie kłaniał względem zamierzonego kadru.

Kultura pracy i stabilność dobrze trzymanej kulki o średnicy 44 mm ma znaczenie. Oczywiście woreczek ryżu położony na cegle też może wystarczyć

Ale od tego jest forum, by wyrażać własne, nawet rozbieżne opinie
    nie no, to sie rozbija o zroznicowanie pomiedzy "potrzebowac" a "chciec". Glowica, ktorej potrzeba do stabilnego podparcia 5d + 24-70 to spokojnie sprzet pokroju phq-157 (czy jak sie to cos do sherpy 600r nazywa). I to spelnia warunek konieczny stabilnego podparcia. Ale nie zawsze wystarczajacy, bo mozna wiecej uzyskac.

Ja od siebie tez polecam K30x jesli ktos planuje duzo focic ze statywu. Ale przy pytaniu o zestaw po prostu zapewniajacy stabilnosc zaczynam od dolu (cenowo)....

dzięki za pomoc. Zdecydowałem się na triopo mx-1327 wraz z sirui k30x.

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie Który statyw?

Nie wiem, czy to dobry dział (może powinno być w dziale "pozostałe"?)...

Mój stary statyw dożył swoich dni, czyli - mówiąc wprost - szlag go trafił. Chcę sobie sprawić nowy - i proszę o radę.

Statywu używam dość rzadko, choć teraz może będę nieco częściej (chcę poeksperymentować z HDR). Nie jestem profesjonalistą, fotografię traktuję jako hobby, nie wydam na statyw dużych pieniędzy.

Przeglądam Allegro i widzę takie trzy sprzęty.

1. Najtańszy (...), ale też najcięższy (za to w opisie aukcji ma słowo "profesjonalny" ;-):

Profesionalny STATYW szybkozłączka 175cm - Kraków (3084204260) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

2. Najdroższy, ale najlżejszy i z głowicą kulową (Hama Traveller):

KURIER GRATIS STATYW HAMA TRAVELLER COMPACT PRO (3047973092) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

3. Wersja pośrednia - tak co do ceny, jak co do wagi (Velbon):

VELBON DF-60 STATYW Z GŁOWICĄ I POKROWCEM + Gratis (3058768865) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Doradźcie, proszę - który ewentualnie brać? A może polecicie inny, w podobnej cenie, ale lepszy?
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Który statyw?

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
    Nie wiem, czy to dobry dział (może powinno być w dziale "pozostałe"?)
    Przeniosłem do właściwego, kolejny wątek na ten sam temat nie jest na forum niezbędny.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    (...) kolejny wątek na ten sam temat nie jest na forum niezbędny.
    Uuuuu... :-( to nie jest do końca "ten sam temat" - ja zadałem pytania o konkretne trzy statywy... A teraz, na 40. stronie wątku żyjącego od półtora roku, jakoś nie mam nadziei że ktoś mi jeszcze odpowie...

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Uuuuu... :-( to nie jest do końca "ten sam temat" -
    Jest - dlatego został tu przeniesiony jako, że jest największa szansa, że właśnie tutaj dostaniesz odpowiedź .

Co do meritum. To bez znaczenia który kupisz bo to wszystko jednakowy badziew. Tu sprawa jest dość jednoznaczna - tani statyw = zły statyw -> znaczy się nie spełnia tego czego od niego oczekujemy.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 21-03-2013 o 22:21
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Toś mnie pocieszył :-)

No dobrze, to w zasadzie jedno pytanie: czy głowica kulowa rzeczywiście robi dużą różnicę? Tak, zdaję sobie sprawę że to pytanie na poziomie kompletnego amatora... Ale to pewnie dlatego, że JESTEM amatorem :-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

No dobrze, to w zasadzie jedno pytanie: czy głowica kulowa rzeczywiście robi dużą różnicę? Tak, zdaję sobie sprawę że to pytanie na poziomie kompletnego amatora... Ale to pewnie dlatego, że JESTEM amatorem :-)
    ale roznice wzgledem czego?

kulki maja ta zalete, ze sa dosc proste konstrukcyjnie, wytrzymale, w miare lekkie a przy tym daja duza sztywnosc - to wszystki przy niezlej cenie.
    alternatywa dla kulek sa glowice 3D, ktore daja wieksza precyzje regulacji (wazne np. do panoram badz filmowania) ale sa ciezsze i/lub drozsze a przy tym nieco wieksze gabarytowo (transport!)

kulki zyskaly w ostatnich latach bardzo na popularnosci, glowice 3D sa jakby mniej mainstreamowe

co konkretnie jest lepsze zalezy od potrzeb. do filmowania badz panoram bralbym na pewno glowice 3D (zwana tez panoramiczna). ale do regularnego landszfcenia albo na statyw podrozny (optymalizowany pod katem wagi i przenosnosci) zdecydowanie wole kulke
    www albo tez flickr

Filmowanie mnie nie kręci (czy raczej ja nie kręcę filmów? Jak kto woli ;-). Panoramy... to też niespecjalnie moja działka, choć kto wie. Jak napisałem, statyw potrzebny mi bardziej do zabawy w HDR - a pewnie w związku z tym będzie ze mną trochę podróżował. Samochodem, ale czasem i przy plecaku. Czyli - z tego co napisałeś - wynika, że ten Hama Traveller Comapct Pro z głowicą kulową byłby dla mnie lepszy. Waży niecałe 1400 g. Velbon DF-60 (nie-kula, 3D) jest nieco cięższy (choć z drugiej strony 400 gramów różnicy to nie jest tak dużo...).

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Filmowanie mnie nie kręci (czy raczej ja nie kręcę filmów? Jak kto woli ;-). Panoramy... to też niespecjalnie moja działka, choć kto wie. Jak napisałem, statyw potrzebny mi bardziej do zabawy w HDR - a pewnie w związku z tym będzie ze mną trochę podróżował. Samochodem, ale czasem i przy plecaku. Czyli - z tego co napisałeś - wynika, że ten Hama Traveller Comapct Pro z głowicą kulową byłby dla mnie lepszy. Waży niecałe 1400 g. Velbon DF-60 (nie-kula, 3D) jest nieco cięższy (choć z drugiej strony 400 gramów różnicy to nie jest tak dużo...).
    a nie masz mozliwosci przemacania ich gdzies? bo tak na obrazkach zaden nie wyglada jakos wyraznie przekonujaco.

na tym forum klasyka polecen jest Velbon Sherpa 600R - to jest co prawda drozszy statyw niz to co ogladales, ale jest trwaly, daje znacznie lepsza stabilnosc i wysokosc robocza (czlowieczek 170cm jak ja nie musi sie zbytnio schylac) i do tego jest bardzo przyjemny w obsludze. przede wszystkim wysokosc robocza (przy tej Hamie czy DF-60 to przyjdzie Ci, oj przyjdzie, tkwic w pozycji zbieracza ryzu) i stabilnosc beda lepsze. IMHO warto dolozyc te pieniadze, nawet jesli teraz nie uzywasz statywu czesto. bedzie wyraznie wygodniej sie pracowac i wyniki powinny byc z miejsca lepsze.

jesli chodzi o wage - do noszenia jak jest mniej niz 2kg to jest zupelnie OK.

nie napisales w ogole co chcesz zapinac. to tez moze rzutowac na decyzje..
    www albo tez flickr

Strona 40 z 134 PierwszyPierwszy ... 3038394041425090 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów