Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
tez mi sie tak wydaje, sam rowniez wybralem K-30X, z tym ze bezposredniego porownania nie mialem

K-20X jest troche latwiej kupic...
Dla mnie istotny przy wyborze K-20x/ K-30x był rozmiar (wysokość) i nieznacznie mniejszy ciężar w odniesieniu do nośności. Na głowicy k20x stawiam najcięższy zestaw jaki obecnie mam: 70-200II+5d III i jest w praktyce spoko = bardzo stabilnie (albo jak ktoś woli na luziku ), po prostu więcej nie potrzebuję :grin:. Mam również kulę gitzo na 21 kg, ale to już inna historia .

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
Nie wiem, czemu Akustyk prowadzi taką krucjatę przeciwko Manfrotto. Jak każda inna firma ma swoje lepsze i gorsze produkty. Mam głowicę 496rc2 i nie mam zastrzeżeń do płytki montażowej. Mam również głowicę KJ-1 (Triopo) i bardzo odpowiada mi fakt, że obsługuje ona płytki rc2. To naprawdę wygodny i solidny patent. Trzeba tylko sprawdzić, gdzie rc2 ma przód (od spodu na płytce jest strzałaka), bo założona odwrotnie faktycznie nie trzyma. Używam rc2 od lat i nawet najstarsze płytki trzymają solidnie i nic się nie wyrabia a wieszam na niej również SONAR-a 4/300 w wersji zebra.
Wg mnie akustyk nie prowadzi krucjaty ale podaje fakty, z którymi w pełni się zgadzam :-D jako wieloletni i na szczęście były użytkownik głowic MN.