Strona 32 z 134 PierwszyPierwszy ... 2230313233344282132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 1339

Wątek: Jaki statyw AD 2012-2019

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: Jaki statyw AD 2012

hmm.. no tak, im cięższe tym lepsze. Ale że ludzie coś takiego wynajdą - to przerosło moją wyobraźnię.

Dajcie mi jeszcze jedną taką propozycję a nie będę już Wam przeszkadzał w fotografowaniu pszczółek.
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

No to może zamiast bawić się w ciuciubabkę określ się co ci nie pasuje w typowych, dostępnych na rynku statywach?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Łódź

... a oślina pośród jadła, z głodu padła.
    To jest mój problem. Gdzież to ja już nie byłem? Ile stron sobie zapisałem w pamięci komputera? A każda opisuje statyw jako bardzo dobry.
    W sumie to wygląda tak : teraz dusimy się w klitce 6x4m co przy tłach 3m. nie daje dużego pola manewru. Statyw to jakieś wczesno-chińskie barachło nie potrafiące dać sobie rady z lustrem aparatu.
    Aparat najczęściej podłączany jest pod komputer, z ręki to jakieś 20% zdjęć.
    Ale w lipcu będą przenosiny do starej fabryki (teraz w remoncie) no, to tam powierzchnia studia osiągnie ponad 100m kwadratowych. I chciałbym porady - jaki statyw i głowica do takich zastosowań?
    Większość zdjęć (jak do tej pory) robione jest w pionie - aparat obrócony o 90stopni. W zasadzie nigdy nie robiliśmy nim zdjęć powyżej 130cm. Ale zdarza się że czasem bywa 30 cm nad podłogą.
    W jakąś wypasioną głowicę przy tych zastosowaniach, to chyba nie warto inwestować? To chyba jakąś prostą, z tym aby miała możliwość przesuwu co kilka stopni, jak do panoram , na płynności ruchu już tak bardzo nie zależy.
    Uff.. znacie coś takiego?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

a ja ciągle szukam i przegrzebuję tony tematów o statywach trafiłem na połączenie GOLDPHOTO YH324 + głowica YH410 - tematy głównie z 2007 i 2008 roku cena takiego zestawu wtedy wychodziła wszystkim około 270zł a teraz jeden sklep oferuje te nogi w cenie 360zł SAME NOGI O_O lol
    Chciałbym podobny i solidny zestaw skompletować, ale z tego co widzę dostępna jest tylko głowica GoldPhoto YH410 głowica 3D 6kg szybkozłączka ŁÓDŹ (2845226732) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    Czy ktoś mógłby polecić jakieś solidne "nogi" pod tą głowicę ?
    Czytałem gdzieś ze Sherpa 600r wypadła dużo słabiej w porównaniu z tym zestawem goldphoto

HAMA TRAVELLER COMPACT PRO - 200zł
    SHERPA 600R - 320zł
    SLIK PRO 330DX - 300zł
    http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html
    http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html
    ktoś miał doczynienia z tymi statywami ? Któryś jest godny polecenia ?
    Podpinany będzie 600d + grip 2aku +18-135 / 50 1/8
    Ostatnio edytowane przez salas ; 19-12-2012 o 00:27

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Głowicę Goldphoto omijaj dużym łukiem, chyba że masz zdolności ślusarskie, bo gwinty potrafią sie w niej zerwać w pierwszym dniu użytkowania. Z nogami Goldphoto bywa różnie. U mnie po roku zaczęły sie rozpadać dźwigienki blokad. Zastąpiłem je śrubami z nakręcanymi gałkami. Teraz głównie wykorzystuję te nogi z głowicą Manfrotto 496rc2, jako statywu stacjonarnego, do fotografii produktowej, na małą skalę.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 19-12-2012 o 09:23
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Statyw 160 cm profesjanalizmu SP-FP-663S - Statywy Profesjonalne - Fripers.pl
    Statyw 166 cm z głowicą kulową SP-FP-011T - Statywy Profesjonalne - Fripers.pl
    może ktoś rzucić okiem i z grubsza coś o tym powiedzieć ? Robię zdjęć na tyle mało i zazwyczaj śmigam furą, że waga problemem nie jest a raczej dla mnie zaletą

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez pe.en.de Zobacz posta
    Gdzież to ja już nie byłem? Ile stron sobie zapisałem w pamięci komputera? A każda opisuje statyw jako bardzo dobry.
    No to na pewno zauważyłeś, że do wielu zastosowań wystarcza ludziom statyw Manfrotto 055XPROB z głowicą klasy Sirui K-30x. Razem poniżej 1000 zł.
    Gdybyś powiedział co Ci nie pasuje w takiej konfiguracji to odzew byłby większy.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    No to na pewno zauważyłeś, że do wielu zastosowań wystarcza ludziom statyw Manfrotto 055XPROB z głowicą klasy Sirui K-30x. Razem poniżej 1000 zł.
    Gdybyś powiedział co Ci nie pasuje w takiej konfiguracji to odzew byłby większy.
    No nie, żeby mi nie pasowało, chodziło bardziej o upewnienie się.
    Ale po tym co wskazał mi flankerp ---- Video: Photography Studio Equipment: Tripods | eHow.com
    A co z początku brałem z żart, okazało się w moim wypadku strzałem w dziesiątkę.
    Gdy jeszcze gdzieś zobaczyłem na drugim ramieniu monitor, to już w 100% zdecydowany jestem na statyw kolumnowy.
    Teraz tylko pytanie jeszcze który: Pewno znów dostanę podpowiedź - im cięższy tym lepszy.
    Lecz robią tam podłogę z paneli (na podłodze wylewanej). I jak one zniosą punktowe naciski gdy będzie ważył ok. 100kg?
    No i teraz stałby na podłodze z płyt OSB pokrytych panelami, a to wszystko na legarach drewnianych.
    Na krótką metę, to pewno szkód wielkich by nie było, biorąc pod uwagę rozkład nacisku na 3 punkty. No, ale w sumie to po zdjęciach dosyć długo będzie stał w jednym miejscu.
    A może ktoś miał doświadczenie w tym temacie? I na co zwrócić uwagę przy wyborze takowego?
    Zastanawiam się również czy korbka też ma jakieś znaczenie przy podnoszeniu, bo przy potrzebie szybkiego podniesienia-opuszczenia to ja tam jakiś szczególnych przekładni nie widzę.
    I czy blokada kół wystarcza jako stabilizacja?
    Połażę osobiście po sklepach bo chyba organoleptycznie trzeba to sprawdzić. Tylko, na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę?

Hej,

Dotychczas używałem statywu Manfrotto 190XPROB z głowicą 488RC2. Do moich zastosowań - fotografia makro w domu i czasami plenery - w zupełności mi wystarczał. Z reguły wisi na nim C50D, z tamronem 90 makro, w plenerach głównie 70-200 4L lub 17-40, z rzadka 100-400L. Nic cięższego nie mam i mieć nie będę. Po górach nie chodzę, jak mamy jakiś huragan, to wolę popstrykać w domu. Teraz muszę kupić nowy statyw. Na nowy zestaw mogę przeznaczyć 900 pln, wiadomo - im mniej tym lepiej. Zależy mi na tym, żeby nowy zestaw nie był gorszy od starego. Zastanawiam się nad Sirui T-2004X i głowicą K-10X. Szczerze mówiąc nie rozumiem, czym się te wszystkie statywy różnią, np. N-1004 od T-2004X. Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    a ja ciągle szukam i przegrzebuję tony tematów o statywach trafiłem na połączenie GOLDPHOTO YH324 + głowica YH410 - tematy głównie z 2007 i 2008 roku cena takiego zestawu wtedy wychodziła wszystkim około 270zł a teraz jeden sklep oferuje te nogi w cenie 360zł SAME NOGI O_O lol
    Chciałbym podobny i solidny zestaw skompletować, ale z tego co widzę dostępna jest tylko głowica GoldPhoto YH410 głowica 3D 6kg szybkozłączka ŁÓDŹ (2845226732) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
    Czy ktoś mógłby polecić jakieś solidne "nogi" pod tą głowicę ?
    Czytałem gdzieś ze Sherpa 600r wypadła dużo słabiej w porównaniu z tym zestawem goldphoto

HAMA TRAVELLER COMPACT PRO - 200zł
    SHERPA 600R - 320zł
    SLIK PRO 330DX - 300zł
    Statyw 160 cm profesjanalizmu SP-FP-663S - Statywy Profesjonalne - Fripers.pl
    Statyw 166 cm z głowicą kulową SP-FP-011T - Statywy Profesjonalne - Fripers.pl
    ktoś miał doczynienia z tymi statywami ? Któryś jest godny polecenia ?
    Podpinany będzie 600d + grip 2aku +18-135 / 50 1/8
    Mam owego HAMA i jesten z biego zadowolony. Ładuję na niego najczęściej 60D z gripem i 24-105 i wszystko działa bez zarzutu. Zastrzegam jednak, że ja nie jestem zawodowcem, ja tylko robię zdjęcia ...
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

Strona 32 z 134 PierwszyPierwszy ... 2230313233344282132 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów