Strona 16 z 134 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 1339

Wątek: Jaki statyw AD 2012-2019

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Sprawdziłem, jest dokładnie jak pisze akustyk. Wymiana kolumny odbywa się zaraz poniżej kołnierza (z wystającym gwintem) i nie ma wpływu na długość po założeniu nóg statywu w wersji transportowej lub z schowaną kolumną. Haczyk jest poniżej kolumny, u mnie dodatkowo są wysuwane kolce (choć w opisie producenta tego nie znalazłem).

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Wciąż czekam na jakieś słowa o różnicy użytkowej między T1204X i T1205X...anyone? może chociaż jakieś teoretyzowanie?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Wciąż czekam na jakieś słowa o różnicy użytkowej między T1204X i T1205X...anyone? może chociaż jakieś teoretyzowanie?
    masz 1 segment wiecej, wiec ten ostatni jest wyraznie cienszy, stad tez mniej stabilny. i troche wiecej rozkladania.

ale w praktyce nie mialem okazji porownywac...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Przy zastosowaniu czasu naświetlania do 4-5 sekund, NIE w górach, a raczej z powodu braku światła...ta mniejsza stabilność może być kluczowa czy raczej nie? Przyznam, że 36cm vs 40cm robi różnice w małym plecaku, a i do torby na ramie łatwiej zmieścić. Czy złożony będzie "grubszy" czy raczej powinno być to samo?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie POLAROID Monopod TM- 72 182 cm

Jako że nabyłem drogą sprzedaży to się podzielę wrażeniami
    Po pierwsze jak dostałem od sprzedawcy to się okazało, że mocowanie jest skrzywione względem reszty i nie trzyma pionu - prawdopodobnie na etapie produkcji źle wklejono. Napisałem do sprzedawcy i przysłał kuriera z drugim, a pierwszy zabrał.
    Drugi był o wiele lepszy, aczkolwiek, pewnie niedoróbki widać.
    Generalnie podsumowałbym go tak.
    Plusy:
    - naprawdę wysoki (właściwie nie musze wysuwać ostatniej części, tej najniższej i najcieńszej, by z niego korzystać wygodnie, mam ok. 176 cm wzrostu)
    - jak na moje hobbystyczne spotterskie wymagania jest stabilny (550d + grip-2 baterie + T 70-300)
    - stopka gumowa lub kolec
    - pianka do trzymania bardzo wygodna
    - pokrowiec w zestawie
    - pasek na górze do trzymania (krótki)
    - cena zakupu 79 PLN

Minusy:
    - podejrzewam rozrzut jakościowy poszczególnych egzemplarzy (piszę to w kontekście konieczności wymiany o czym wyżej).
    - „chińczyk”
    - problem z mocowaniem do aparatu (nawet ten drugi był lekko „niepionowy”, ale to już nie przeszkadzało jak w pierwszym)

Generalnie kupiłem go głównie pod kątem wsparcia dla panningu i do tego go wykorzystuję. Zauważyłem zdecydowanie lepsze trafiania niż „z ręki”. Uważam, że przy takim wykorzystaniu i cenie można go śmiało polecić, aczkolwiek przy zakupie na odległość należy poprosić sprzedawcę by sprawdził przed wysyłką czy wszystko jest w porządku.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Przyznam, że 36cm vs 40cm robi różnice w małym plecaku, a i do torby na ramie łatwiej zmieścić. Czy złożony będzie "grubszy" czy raczej powinno być to samo?
    Ja kupiłem T-1005x bo ma 34 cm po złożeniu i to jest absolutny max. jaki mieści mi się do torby i do plecaka. Sekcje mają te same srednice jak w T-1004x a więc "grubość" jest taka sama. Ostatnich nóżek mogę nie wysuwać jak warunki są krytyczne.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Dopiero zaczyna

Question

Witam,

Od kilku ładnych lat używam kombinacji Manfrotto 190 CLB + Manfrotto 488RC2. Jest to zestaw zacny i sprawdzony - jeżeli nie ma większych podmuchów wiatru, bez problemu potrafił obsłużyć wężykiem 30s strzał w "pionie" z zapiętym sprzętem: EOS 5 + VG10 Grip + Sigma 70-200 f/2.8 EX DG HSM. Niestety, dla mnie, w wersji "transportowej" (z zapiętą głowicą) ww. zestaw jest za długi (ponad 56cm).

Szukam zestawu, który:
    - wraz z głowicą kulową nie będzie dłuższy niż 48cm,
    - stabilnie udźwignie docelowo 5d3 + grip + 24-105 (na razie 40D + grip + 24-105),
    - cena za statyw około 1000 PLN, za głowicę około 400 PLN.

Patrząc tylko po tabelach z parametrami, faworytami są:
    - Benro A/C-269M8 lub Sirui T-2205X, ale:
    1) jak ww. statywy znoszą podróże w luku bagażowym (może ktoś ma jakieś doświadczenia) - czy carbony nie rozlecą się jeszce przed startem :sad:,
    2) jaką głowicę kulkową do tych zestawów - głowicę dużo trudniej ocenić na podstawie tabel producentów a moja 488 RC2 raczej do ww. statywów pasować nie będzie. Brać głowicę Benro / Sirui czy też szukać czegoś z innej firmy. Priorytet to stabilność, dokładność, "wzrost" nie więcej niż 10cm, cena około 400 PLN. Robię głównie ujęcia w pionie.
    3) a może całkiem coś innego w tej cenie przy zachowaniu wymaganych parametrów ??

Poniżej (zebrane w jednym poście ze stron polskich dystrybutorów) parametry Benro oraz Sirui (serie traveler) oraz mój, nie poparty żadnymi badaniami, teoriami etc. (i nie będę o to kruszył kopii z kimkolwiek) sposób wyliczania realnego udźwigu statywu i głowicy:
    Statyw:
    - udźwig max - udźwig deklarowany przez producenta dzielony przez 3;
    - udźwig bezpieczny - udźwig deklarowany przez producenta dzielony przez ilość sekcji;
    Głowica:
    - udźwig dla ujęć w poziomie - udźwig deklarowany przez producenta dzielony przez 4;
    - udźwig dla ujęć w pionie - udźwig deklarowany przez producenta dzielony przez 5.

Zrzut ekranu 01.
    Źródło: http://www.benro-statywy.pl/?/produkty/detale/28

Zrzut ekranu 02.
    Źródło: http://www.benro-statywy.pl/?/produkty/detale/38

Zrzut ekranu 03.

Źródło: http://www.sirui-photo.pl/index.php?...g=pl&Itemid=18
    KIEDYŚ: analog
    TERAZ: cyfra i analog

TALENT: Uczciwego znalazcę uprzejmie proszę o zwrot .....

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie

jak się boisz o statyw w luku bagażowym do weź go do podręcznego, mój mały turystyczny benro tak ze mną podróżuje
    głowicę kupiłem triopo b-2 i jest spoko

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    jak się boisz o statyw w luku bagażowym do weź go do podręcznego, mój mały turystyczny benro tak ze mną podróżuje
    głowicę kupiłem triopo b-2 i jest spoko
    W podręcznym śmiga ze mną 40D + grip + 24-105 + 70-200 + GPSMap + x61s. Razem około 6-7 kg (czyli max Lufthansy). Statywu nawet nie próbowałem wrzucać do podręcznego. Pomijając masę, od dłuższego czasu czepiają się wszystkiego - np.: w ubiegłym roku (z własnego nierozsądku) musiałem zostawić u żabojada wężyk - że niby wszystkich na pokładzie nim wyduszę :sad:. Żeby było śmieszniej, wcześniej ten wężyk był ze mną w podręcznym kilka razy u niemca czy angola i żaden nawet słowa nie powiedział.
    KIEDYŚ: analog
    TERAZ: cyfra i analog

TALENT: Uczciwego znalazcę uprzejmie proszę o zwrot .....

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie

ja w marcu leciałem lufą do Maroka i w podręcznym miałem:
    5d z 24-105 ,tokina 116(do 7d którą miała dziewczyna),70-200 2.8is i właśnie statyw
    zero problemów

Strona 16 z 134 PierwszyPierwszy ... 614151617182666116 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów