Jak wieje to zwiewa...kurczaczki. Te "wyższe" karbonowe modele Slika mają uszka do dociążenia - te najlżejsze tego uszka nie mają...dziwne![]()
Jak wieje to zwiewa...kurczaczki. Te "wyższe" karbonowe modele Slika mają uszka do dociążenia - te najlżejsze tego uszka nie mają...dziwne![]()
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
nie, czemu. mi sie tez ten Slik podoba, chociaz bym oczywiscie nie kupil, jako sholendrzona kutwa - przy takiej roznicy w kasie w zyciu bym do zwyklego alu nie dolozyl
ciensze rurki sa oczywiscie nieco bardziej podatne na rezonans. a czy zwiewa? Sirui ma niby fajny haczyk do podwieszenia ciezaru, ktorego Slik nie ma - ale nie sadze, zeby to robilo ogromna roznice. bardziej IMHO ma znaczenie nie tyle wiatr, co uzywanie wezykow spustowych itd. itp.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
T1004x ma haczyk. T1204x tez, jesli dobrze widze po zdjeciach. a to jest najtanszy karbon w Sirui.
Ale Sirui to nie Slik :-P Obie firmy mają jedną (a właściwie trzy) cechę wspólną: żadna z nich to nie Manfrotto,aczkolwiek obie robią statywy na takim poziomie (jak nie wyższym) i zaczynają się na eS![]()
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Skocze do MediaMarkt i poszukam dowolnych statywów w wielkości 40cm złożonych i będę knuł wielkościowo. A później będę myślał o czymś tutaj. Pewnie wezmę do tego głowicę akustyka, a w przyszłości jak trzeba będzie to sobie dokupię jakąś lepszą.
Ten Silk tańszy i lżejszy. To dobrze wróży. Cena normalnego allu o te 200 zł niższa, ale to odrobię szybko na ew. nie płaceniu jednej kary za bagaż za ciężki itd. ;-)
nie mialem do czynienia ze slikiem, sirui mam nogi i glowice, i nie powiem, wykonane jest to znakomicie...
jw. slika nie mialem... co do porownywania sirui - w pelni sie zgadzam. nie jest to tak tandetne go* jak manfrotto.
rownie nie jest kompatybilne wylacznie samo z soba, tylko normalnie ze standardem Arki.
o wiele wyzszym! o ile jeszcze nogi mozna pominac, bo to nawet manfrotto robi znosne (tylko drogie), o tyle glowice... pod tym wzgledem ponizej 200 eur to manfrotto lezy i kwiczy.
polecsm wyprobowac jakies benro z serii b, albo sirui z serii k. porownywanie tego z rozpacz 48x czy 49x manfrotto to nieporozumienie...
Już po samych zdjeciach widać, że sirui jest stabily.
Ale powiedzcie mi jak to jest mozliwe, że Sirui T-005 jest w stanie udźwignać 4 kg, a głowicą C-10 15kg.
Jest sens kupować zestaw skłądajacy się z takich wagowych proporcji?
Pomijając wartości bezwzględne nośności i wszelkie przeliczniki chińskich kilogramów na europejskie ( 2kg ch = 1kg eu ;-)) to nośność statywu powinna być podana dla stanu w pełni rozłożonego z wysuniętą kolumną. Tak więc nie wysuwając kolumny i np ostatniej (najcieńszej sekcji) można znacząco zwiększyć sztywność statywu (czyli jakby jego nosność).
Głowica natomiast jest jaka jest. Z moich obserwacji wynika, że całe zło w głowicy skupione jest na odcinku od kuli do korpusu. Ugina się cienka szyjka wychodzaca z kuli, mocowanie oprawy płytki, styk płytki z korpusem. Pewnie dlatego taka proporcja nośności statywu i głowicy (1:2, 1:3) ma sens.
W moim zestawie M 055 + 486 RC nośności są 7 kg i 6 kg. Za całe uginanie się odpowiada głowica a właściwie jej fragment opisany wyżej.
W zestawie Sirui t1005 + Triopo RS-1 nośności są 10kg i 10 kg i też za całe ugięcie odpowiada głowica (pomimo, że nie ma krytycznego układu z płytką).
Zestaw pierwszy jest przy tym ponad 2 razy sztywniejszy.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Witajcie. Czy miał Ktoś do czynienia z monopodami Polaroid? Chce kupić monopod i już prawie zdecydowałem się na Triopo, ale znalazłem Polaroid, który może być ok 20 cm dłuższy, ale nic na temat Polaroid nie znalazłem. Domyślam się, ze chinszczyzna, ale czy OK?
Naprawdę nikt, nic?
ciezko powiedziec. Polaroid to troche jak Hama - konfekcjoner chinskich produktow, ktory dzieki swietnemu dostepowi do klienta sprzedaje mase roznej jakosci cudzych wyrobow pod wlasna marka, sam (prawie) nic nie produkujac.
sam kilka miesiecy kupilem bardzo tanio zestaw filtrow z napisem Polaroid - tego typu: http://www.amazon.de/Polaroid-Spezia...1176452&sr=8-5 , tylko w moim bylo UV, polar, FLD i ocieplajacy, ale za bardzo podobne pieniadze. jakosciowo jest dosc przecietnie (polar nieco psuje kolory), ale biorac pod uwage cene, to juz dla samego Warminga mi sie zestaw oplacil