Witam, szukam statywu z głowicą, w cenie do około 300 zł za komplet. Czy jest możliwe znalezienie czegoś w miarę stabilnego w tej cenie?
Użytkowany będzie z Canonem 550D + Tamron 17-50, cięższych obiektywów nie przewiduję. Mój wzrost to 180 cm, wymyśliłem sobie zatem (być może błędnie), że idealny dla mnie byłby statyw o wysokości około 150 cm (+ 10 cm głowica + 10 cm aparat = wizjer na wysokości 170 cm, czyli mniej więcej na wysokości oka). Szukam więc statywu, który da mi tą wysokość bez maksymalnego wysuwania kolumny centralnej (wydaje mi się, że przy moim lekkim zestawie fotograficznym kolumna wysunięta do połowy nie zaważy mocno na stabilizacji). Ciężar i gabaryty po złożeniu są mniej ważne, choć oczywiście im lżej/mniej tym lepiej. Jednak nie kosztem stabilności.
Podczas wizyty w sklepie spodobał mi się Slik Pro 340DX, jednak nie wiem, czy nie będzie za niski (czy jego wysokość jest podana z wysuniętą czy nie kolumną centralną i czy z głowicą czy bez)? Czy jest sprzedawany tylko z dedykowaną głowicą? Jeśli nie, to na jaką głowicę w szczególności zwrócić uwagę? Pozdrawiam!