Strona 8 z 134 PierwszyPierwszy ... 6789101858108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 1339

Wątek: Jaki statyw AD 2012-2019

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borysmayster Zobacz posta
    Obciążenia podane przez producentów czasem wydają mi się dość wyimaginowane. Statyw max obciążenia np. 4kg podejrzewam, że nie będzie w tym przypadku stabilny. Co producent to pewnie inne rozumowanie :/
    Tłumaczenie: maksymalną wagę sprzętu który będzie stawiany na statywie należy pomnożyć przez trzy i wszelkie statywy i głowice których producent deklaruje obciążalność mniejszą od razu skreślić z listy.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Jak wypadają głowice Sirui w stosunku do głowic Benro jeśli chodzi głównie o komfort pracy oraz precyzję wykonania ? Zastanawiam się nad Benro B2 i Sirui K-20X. Nogi najprawdopodobniej to Sirui T-1004x. Komplet ma stanowić lekki zestaw podróżny.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Czyli jak rozumiem trzeba liczyć 9kg - 10kg. Pewnie nic w granicach 400zł nie znajdę (obym się mylił). Jako ciekawostkę dodam, znajomego ojciec kupił jakiś statyw filmowy za grosze, dorobił płytkę z odpowiednimi otworami, (wiertarka, gwintownica) i dokupił jakąś sensowną głowice i ma teraz statyw do ptaków jak marzenie. Sam mógłbym zrobić coś podobnego ale jeszcze nie trafiłem na jakieś dobre nogi do statywu. W sumie sam też chciałbym mieć coś w miarę "kompaktowego", żeby po przyczepieniu do plecaka statyw nie wkręcał się w szprychy od roweru ;-) (po lesie samochodem przecież jeździł nie będę:-)
    Aktualizacja pytania - statyw z obciążeniem ok. 9kg za 400zł? Czy to możliwe?
    Pasek z doczepionym aparatem.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czyli jak rozumiem trzeba liczyć 9kg - 10kg. Pewnie nic w granicach 400zł nie znajdę (obym się mylił).
    Lekkiego (z włókien węglowych) statywu raczej nie znajdziesz, ale generalnie większego problemu nie ma.
    Np. Triopo MT-228 z głowicą B-3 mieści się w podanym limicie. Deklarowany udźwig: 12 kg.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Hey Merde, świetna propozycja! Właśnie przed chwilą znalazłem kilka statywów z Triopo z głowicą B-3 ale podany przez ciebie MT-228 jest zdecydowanie lepszy od tych na które zwracałem uwagę. Dzięki.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Trochę mnie przeraża w MT-288, że ma on luzy w głowicy centralnej. Czytałem kilka opinii i potwierdza się ta usterka. Na poniższym filmie widać jak to się "majta":
    http://www.youtube.com/watch?v=9hcI-rJLzKY
    Wielka szkoda, chyba będę musiał poszukać czegoś innego.
    Jeżeli ktoś ma taki statyw i może potwierdzić, że można to wyeliminować za pomocą jakiejś podkładki gumowej to byłoby ok. Mógłbym się na ten statyw zdecydować.

Bywalec
    Miasto
    Babice/Chrzanów

Domyślnie

Zobacz na następce MT-228 -----> MT-3228.X8.C. Luzów nie ma (przynajmniej na razie), wiem, bo posiadam.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Trochę mnie przeraża w MT-288, że ma on luzy w głowicy centralnej.
    Aż z ciekawości sprawdzę w poniedziałek. Niczego takiego nie zauważyłem, bo w zasadzie nie wysuwam kolumny.

W GX-1127 (węglowym) który mam pod ręką tego nie stwierdziłem, ale też mechanizm dokręcania kolumny jest inny (motylek).
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 14-04-2012 o 10:03

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Aż z ciekawości sprawdzę w poniedziałek. Niczego takiego nie zauważyłem, bo w zasadzie nie wysuwam kolumny.
    OK, sprawdziłem.
    Jakiś lekki luz jest, ale żeby się o tym przekonać, to trzeba mocno całą dłonią szarpać. Nie ma takiej opcji, żeby sobie jednym paluszkiem za śrubę "pokiwać" głowicą. BTW - linkowany filmik przedstawia statyw GT-228, ja pisałem o MT-228. Konstrukcja taka sama, ale materiały inne.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    BTW - linkowany filmik przedstawia statyw GT-228, ja pisałem o MT-228.
    Słuszna uwaga. Międzyczasie znalazłem inny Triopo:
    http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,14362s
    +
    http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,12733s

Wyjechałem poza budżet 100zł, ale może będzie warto (najwyżej poczekam z zakupem).
    Co o tym sądzicie?

Strona 8 z 134 PierwszyPierwszy ... 6789101858108 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów