Strona 6 z 134 PierwszyPierwszy ... 456781656106 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 1339

Wątek: Jaki statyw AD 2012-2019

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Hi.
    Jak wam się sprawuje ten Sirui??
    Mam zamiar kupić jakiś statyw. Ma być lekki i poręczny.
    Poważnie zastanawiałem się nad 055CXPRO4 ale po przeczytaniu tego tematu coraz bardziej zastanawiam się nad tym Sirui ale model SIRUI N-2204. Szczególnie zainteresowała mnie opcja monopodu oraz opcja rozkładania nóg wygląda bardziej komfortowo niż u konkurenta.
    Ostatnio edytowane przez Gangster ; 05-02-2012 o 13:33

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie wiem jak N-2204, sam mam T-1004X i jestem po pierwszym "doroslym" plenerze z nim. 5D + 17-40 albo 24-105.

bez zastrzezen co do stabilnosci. przyjemnosc pracy zdecydowanie nie ta sama co z moimi normalnymi nogami (Sherpa CF630), ale stabilnosc przy bezwietrznej pogodzie bez zastrzezen. a jakie to leciutkie...
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar Canonierzysta
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canonierzysta Zobacz posta
    No właśnie i chyba jednak Sherpa 600R będzie moim pierwszym porządnym statywem....

Jestem jeszcze w kontakcie z firmą foto-technika i wyjaśniam wątek pominięty przez Was, a mianowicie to imadełko...co prawda pierwsza odpowiedź jaka przyszła to pytanie o co mi tak właściwie chodzi

Cytuję:
    Nie jestem pewien czy dobrze rozumiem określenie imadełko !
    Czy to oznacza dźwignie blokady szybkozłączki ?

W odpowiedzi musiałem tylko załączyć poniższe zdjęcie:

i teraz czekam na odpowedź. Jak tylko będę coś miał wrzucę na forum bo być może taka opcja też kiedyś kogoś zainteresuje
    Nie mogąc się doczekać odpowiedzi od firmy Foto-Technika postanowiłem napisać do samego producenta. Na stronie www.velbon.biz korzystając z formularza zapytałem o możliwość dokupienia tego imadełka. Gwoli ścisłości jest to Hide Clamp HC-25/28 ( wraz z wkładką umożliwiającą mocowanie kolumn o różnej średnicy od 25-26mm (biała) do 27-28mm (czarna) w zależności od zastosowanej wkładki (są w komplecie))

Offtopic: Bardzo szybko dostałem odpowiedź zaczynającą się od: "Dear Radek-san"

Pan uprzejmie napisał, że i owszem, jest taka możliwość, i sprawdzi dlaczego Foto-Technika nie odpisuje :wink:

Nie minęło pół godziny i dostałem odpowedź od F-T Niestety jednak okazało się, że na magazynie nie mają. Następna dostawa w marcu... kombinuję jednak z przyspieszoną dostawą, ale nie wiem czy się zdecyduję...

Na zadane pytanie ile to kosztuje otrzymałem dość przygnębiającą odpowiedź. Sugerowana cena detaliczna to 109 PLN czyli 1/3 ceny całego statywu z głowicą....ale jestem zauroczony tym rozwiązaniem i będę to miał

Tymczasem dzięki za Wasze odpowiedzi, mój wybór padł na Sherpę 600R. Co mnie skusiło:
    1. Cena
    2. Mimo wszystko wysokość maxymalna. Mało jest statywów dorównujących wysokością do Sherpy a przy tym tak przystępnych cenowo.
    3. Bardzo wiele bardzo pozytywnych opinii o tym statywie
    4. Japońska jakość ( nie tylko samego sprzętu - choć o tym wypowiem się dopiero jak go dostanę - ale także obsługi klienta)
    5. Możliwość zrobienia szpagatu no i ten zacisk HC-25/28.

Jak tylko go dostanę, podzielę się opiniami ( choć pewnie i tak nic nowego nie napiszę )

Pozdrawiam,
    Canonierzysta - Radek
    EOS R|EOS 50D|C24-105L|50mm 1,8STM|Samyang 8mm|Stroboss 60evo|430EXII|Nieustanny rozwój w pakiecie z nieustanną pasją;-)

--==<<Jeśli martwi się nie żywią, to dlaczego żywi się martwią>>==--

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canonierzysta Zobacz posta
    Tymczasem dzięki za Wasze odpowiedzi, mój wybór padł na Sherpę 600R. Co mnie skusiło:
    (...)
    Jak tylko go dostanę, podzielę się opiniami ( choć pewnie i tak nic nowego nie napiszę )
    Dear Radek-san,
    powodzenia. nowego, faktycznie, nic juz pewnie nie napiszesz, ale statyw jest sprawdzony i pewny. milej zabawy!
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Rozpisałem się w innym wątku... myślałem, że jestem tu, a okazało się, że guzik z pętelką
    Pozwolę sobie jeszcze raz zadać pytanie (zgodnie z pierwotnym zamiarem):

Jestem już zdecydowany na manfrotto 190CX. Sądzicie, że warto dopłacić te 200 zł do wersji pro? Z suchej specyfikacji wynika, że jedyna różnica to kolumna wykonana również z włókien i bodajże magnezowe pozostałe elementy. To się niby przekłada na mniejszą wagę, ale różnica chyba jest nieodczuwalna. Czy ktoś ma jakieś praktyczne porównanie między obiema wersjami?
    piątka, trochę szkła i gadżety

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Sam sobie odpowiem chyba - jest ogromna różnica! Mało co bym się nie zagalopował i ograniczył sobie to na czym mi chyb najbardziej zależy, tj. kolumna z możliwością szybkiego przestawienia do pracy w poziomie. Założyłem (błędnie), że cała seria 190 tę własność posiada, ale jednak nie. W karbonowych odmianach mamy to dopiero w wersjach pro (i za 200 zł dopłaty niestety).
    Widać to na zdjęciach, ale jak się człowiek na coś zablokuje to oczywistych rzeczy nie dostrzega.
    piątka, trochę szkła i gadżety

Domyślnie

Witam chciałbym kupić sobie jakiś niedrogi(do70zł) statyw do użytkowania amatorsko wybrałem takie 3 nie wiem czy one się nadadzą na co trzeba patrzeć, a może ktoś miał któryś z statywów.
    http://allegro.pl/statyw-camrock-tc6...188873814.html
    http://allegro.pl/tr-560-statyw-3d-1...172934147.html
    http://allegro.pl/t7-statyw-3d-179cm...173312250.html

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CzarekDRD Zobacz posta
    Witam chciałbym kupić sobie jakiś niedrogi(do70zł) statyw do użytkowania amatorsko wybrałem takie 3 nie wiem czy one się nadadzą na co trzeba patrzeć, a może ktoś miał któryś z statywów.
    Lepiej sobie wystrugać statyw z drewna. Przynajmniej będziesz miał cień szansy, że będzie stabilnie.
    Ile razy trzeba pisać, że takie statywy to od biedy tylko pod kompakt się nadają?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar Jasper

Domyślnie

Mam praktycznie nieużywany (...)

EDIT: usuniete, jako oferta sprzedazy poza gielda.
    akustyk
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 13-03-2012 o 10:34

Dopiero zaczyna Awatar Lafar
    Miasto
    Dania, Copenhagen

Domyślnie Benro czy Sirui

Chcialem sobie kupic lekki statyw podrozny, taki do zabrania na wycieczki, przeloty samolotem (moj podstawowy z glowica wazy ponad 4kg - troszke ciezki), gdzie w gre nie wchodzi glownie landszafcenie. Wiadomo jak to jest zona, dzieciaki:-D

Ma dzwigac max 5DII z gripem + 70-200 f/2,8 + lampka 580EX II. To max, ale czesciej bedzie to 5DII z 17-40 lub 500D z gripem i 17-40.

Nie musi byc wysoki, przy zlozonej kolumnie celownik aparatu na wysokosci 125~135 cm w pelni wystarczy.

Priorytetem jest maly rozmiar w transporcie okolo 40cm i nieduza masa i dobrze by bylo by byl stabilny przy wietrze (mieszkam w Danii a tu ciagle pi... jak w kieleckim ).

W zasadzie ograniczylem wybor do dwoch modeli:
    Sirui T-2004X
    http://fotozakupy.pl/statyw/sirui-t-...raveler,14540s
    z glowica K-10X
    http://fotozakupy.pl/glowica/sirui-g...a-k-10x,14535s

lub Benro A-268 z glowica B-1
    http://fotozakupy.pl/statyw/benro-a-...okrowiec,9919s

Oba bede sciagal z Polski bo u mnie do wyboru albo frotka albo Gitzo innych nie uznaja.

Pytanko: ktos przerabial w praktyce takie zestawy? Jak to funkcjonuje w praktyce? Czy ta glowica Sirui jest ok, o Benro czytalem pozytywne opinie.
    Przegapilem jakies fajne nogi o podobnych gabarytach i cenie?

Z gory dziekuje za opinie i podpowiedzi.
    Ps Mala prosba do Akustyka, wiem ze masz statyw Sirui T-1004X jak z jego wykonaniem i jak sie sprawuje.

Strona 6 z 134 PierwszyPierwszy ... 456781656106 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów