Witam wszystkich użytkowników!
Fotografią interesuję się od niedawna, można powiedzieć, że stawiam dopiero swoje pierwsze kroki - czytam książki, przeglądam fora internetowe i staram się robić jak najwięcej zdjęć. Najbardziej interesuje mnie fotografia krajobrazowa, jako, że lubię piesze wycieczki na łąkę czy w góry. Niestety budżet nie pozwala poszaleć, dlatego na początek kupiłem Canona EOS550D z kitowym obiektywem 18-55. W niedalekiej przyszłości planuję zakup obiektywu 70-250 lub 70-300, ale o tym kiedy indziej i w innym wątku. Na razie postanowiłem do zestawu dokupić lampę Nissin Di700 - przyda się na imprezach rodzinnych, do domowych zdjęć i do obiektów sakralnych.
W tym temacie chciałbym Was jednak podpytać o statyw. Czytając poprzednie wątki widzę, że powinienem wydać minimum 500-600zł. Szczerze mówiąc, jeszcze tydzień temu miałem nadzieję, że uda mi się zmieścić w 150zł

Ponieważ jednak nie jest to możliwe - postanowiłem dozbierać i podnieść limit do 300zł (max 350zł). Czy w tej kwocie znajdzie się coś, co utrzyma moje lustro (załóżmy, że już z tym większym obiektywem - np. 70-300mm). Tak jak wspominałem, będą to zdjęcia w terenie - krajobrazy oraz architektura, czy zdjęcia nocne. Waga statywu nie gra roli (z tego co widziałem, wszystkie ważą podobnie w granicach 1-2kg). Dodam tylko, że mam 193 cm wzrostu. Jaka wysokość statywu byłaby dla mnie najodpowiedniejsza? Powyżej 160cm, prawda?
Pozdrawiam i nie ukrywam, że liczę na pomoc w doborze. Oczywiście wybiorę się też do sklepu foto, ale najpierw chciałbym usłyszeć Wasze sugestie.
Marcin.