Strona 47 z 134 PierwszyPierwszy ... 3745464748495797 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 1339

Wątek: Jaki statyw AD 2012-2019

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Jaki statyw AD 2012-2013

Cytat Zamieszczone przez piotr.k Zobacz posta
    Dzięki!. T1005x wygląda dobrze, cena też jest ok. Muszę go znaleźć na miejscu i obejrzeć na żywo. Zawsze mam problem z określeniem średnicy mocowania głowicy, czy zamontuje na nią głowice Manfrotto czy tylko jakieś dedykowane?
    zainstalujesz, tylko czemu do porzadnie wykonanego statywu chcesz zakladac ordynarnie kute Manfrotto?
    www albo tez flickr

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    zainstalujesz, tylko czemu do porzadnie wykonanego statywu chcesz zakladac ordynarnie kute Manfrotto?
    Chciałem się upewnić, czy podłącze do tego moje MN410. Przy okazji, może polecicie mi maksymalnie mała głowicę, do tego zestawu. Manfrotto 234RC wydaje się ok pomimo, że jest pomyślana raczej do monopoda. Może coś innego w podobnych wymiarach ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez piotr.k Zobacz posta
    Chciałem się upewnić, czy podłącze do tego moje MN410. Przy okazji, może polecicie mi maksymalnie mała głowicę, do tego zestawu. Manfrotto 234RC wydaje się ok pomimo, że jest pomyślana raczej do monopoda. Może coś innego w podobnych wymiarach ?
    ja mam w malym statywie Triopo RS-2. to jest zdecydowanie lzejsze niz ww MF i do ww nog (w moim przypadku T-1004x) wystarczajace.
    raczej stawiam na tym 600D + 15-85, ale jak potrzeba 5DmkII + 24-105 tez jakos da rade...

na polytke mocujaca moze byc Sirui C10 albo Benro N0. oba maja ta zalete, ze sa zgodne ze standardem Arca-Swiss, wiec nie tylko
    aparat ma sztywny zaczep ale tez jest cala masa i swobodny wybor alternatyw i akcesoriow.
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna Awatar carloso
    Miasto
    Radom

Witam, szukam statywu do 600 zł ( z głowicą), głównie reportaż i sport, miłoby było gdyby mógł transformować się w monopod. Sprzęt maksymalnie do uniesienia to 5dm3 z gripem+300mm 2.8 (a maksymalnie niemożliwie to jeszcze lampa).
    Czy mogę liczyć na jakąs pomoc?

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Czy w głowicy Triopo RS-1 można regulować stopniowo opór ruchu, czy jest to raczej regulacja zerojedynkowa luźno-sztywno?
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 15-07-2013 o 19:21

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Czy w głowicy Triopo RS-1 można regulować stopniowo opór ruchu, czy jest to raczej regulacja zerojedynkowa luźno-sztywno?
    w sumie to nawet bardzo zero-jedynkowa, nie tylko "raczej"... jak miales kiedys w reku Manfrotto... to to jest mniej wiecej podobny stopien "wysublimowania technicznego"
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    w sumie to nawet bardzo zero-jedynkowa, nie tylko "raczej"... jak miales kiedys w reku Manfrotto... to to jest mniej wiecej podobny stopien "wysublimowania technicznego"
    A czy mógłbyś polecić coś podobnego, ale bardziej wysublimowanego? Do tej pory używałem tylko głowic gimbalowych (uwielbiam to słowo ) i trzyosiowych, o kulowych nic nie wiem.
    Potrzebna mi prosta, nieduża, niezbyt droga i bez płytki głowica do monopodu. Jeżeli wszystkie są zerojedynkowe, to taka, w której można regulować opór ruchu. Typowe tzw. monopodowe nie podobają mi się.

Dopiero zaczyna Awatar FONos
    Miasto
    Wrocław

szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi w następującej kwestii.

chodzi mi o ogłowice (widze że wątek statywów nieodzownie łaczy się jednak z głowicami)
    szukam głowicy "przenośnej" czyli w teren do zestawu: Manfrotto 055CXPRO4 + MKI + 24-105 (docelowo pewnie takze wieksze obiektywy)
    wybór wstępnie jakiś czas temu padł na Benro B-2 ale właśnie widze że Benro ma różne serje: B, BH, KJ, KS, KB (BH raczej odpada). Gdzieś przeczytałem
    że warte uwagi są tylko B i KJ ale nie wiem, poza tym jak przeglądam to odpowiednikem (przynajmniej jesli chodzi o średnice kuli)
    dla B-2 jest KJ-1. Czy macie jakieś doświadczenia z tymi modelami i który warto wybrać (ważne waga, stabilność w terenie, jakość, obsługa, cena mniej).

Widze, że jest także sporo nowych? modeli z Manftotto (seria 055 - raczej chyba za ciężka, seria 054), może więc tutaj się coś poprawiło
    (wcześniej raczej każdy pisał że B jest lepszy od M) a jeśli tak to który model ? (M jak widze ma np. poziomice)
    5d, 24-105/4, 50/1.4

Bywalec
    Miasto
    Wlkp

Czy ktoś może napisać, jaka jest wysokość statywu Fotopro MGA-684 bez wysuniętej kolumny centralnej (i - dla uściślenia - bez głowicy)?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    A czy mógłbyś polecić coś podobnego, ale bardziej wysublimowanego? Do tej pory używałem tylko głowic gimbalowych (uwielbiam to słowo ) i trzyosiowych, o kulowych nic nie wiem.
    Potrzebna mi prosta, nieduża, niezbyt droga i bez płytki głowica do monopodu. Jeżeli wszystkie są zerojedynkowe, to taka, w której można regulować opór ruchu. Typowe tzw. monopodowe nie podobają mi się.
    do monopodu? IMHO to RS-1 jest w zupelnosci wystarczajace. male, lekkie i spelnia swoja funkcje, a w przypadku monopodu brak precyzyjnej regulacji nie wydaje mi sie wielkim problemem...

ewentualnie mozesz popatrzyc na Benro N-1 albo cos podobnego...

Cytat Zamieszczone przez FONos Zobacz posta
    szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi w następującej kwestii.
    chodzi mi o ogłowice (widze że wątek statywów nieodzownie łaczy się jednak z głowicami)
    tak naprawde to w tym wypadku nogi sa dosc nudnym tematem. dopiero glowice sa sexy w tym temacie

szukam głowicy "przenośnej" czyli w teren do zestawu: Manfrotto 055CXPRO4 + MKI + 24-105 (docelowo pewnie takze wieksze obiektywy)
    wybór wstępnie jakiś czas temu padł na Benro B-2 ale właśnie widze że Benro ma różne serje: B, BH, KJ, KS, KB (BH raczej odpada). Gdzieś przeczytałem
    że warte uwagi są tylko B i KJ
    o ile wiem KJ juz nie jest produkowane

ale nie wiem, poza tym jak przeglądam to odpowiednikem (przynajmniej jesli chodzi o średnice kuli)
    dla B-2 jest KJ-1. Czy macie jakieś doświadczenia z tymi modelami i który warto wybrać (ważne waga, stabilność w terenie, jakość, obsługa, cena mniej).
    na chwile obecna Benro klepie 4 serie glowic (w kolejnosci "wypasu"):
    BH - tanie, proste glowice z wlasna plytka
    N - najtansza seria zgodna z mocowanie arkowym. design zblizony do MF 49x, ale na normalna plytke Arca-Swiss, ograniczona ilosc galek (brak regulacji tarcia i obrotu w plaszczyznie horyzontalnej)
    G - jak N, z tym ze osobna galka do regulacji sily tarcia kulki
    B - jak G ale dodatkowo galka do obrotu calosci w plaszczyznie horyzontalnej

z tym ze z G bodajze sie wycofuja, bo nie jest konieczne.

osobiscie mam doswiadczenie tylko z B-1, ktorego uzywalem prawie 2 lata. fajna glowica, ale mechanicznie nie jest idealna. przynajmniej w moim B-1, kupionym jakos w czerwcu 2011, widac bylo wyraznie wycieranie sie kulki na spodzie. inna sprawa, ze uzytkownikiem statywu jestem dosc... intensywnym... to nie lezy i nie kurzy sie u mnie

Widze, że jest także sporo nowych? modeli z Manftotto (seria 055 - raczej chyba za ciężka, seria 054), może więc tutaj się coś poprawiło
    (wcześniej raczej każdy pisał że B jest lepszy od M) a jeśli tak to który model ? (M jak widze ma np. poziomice)
    Manfrotto jest pod wzgledem jakosci wykonania bardzo kiepskie. ogladajac obok siebie kulke Benro i Manfrotto to zdecydowanie to drugie wyglada jak tani Chinczyk.

co do wyboru glowicy w tym przypadku - do 5D + 24-105 glowica pokroju Benro N-1 bedzie na pewno wystarczajaca. mozna lepsza (bardziej funkcjonalna, mocniejsza, ...) ale juz N-1 spokojnie udzwignie ta wage i da duzy komfort pracy. ale mozna tez obejrzec alternatywy - jakies Sirui z serii G albo ktores Triopo...
    www albo tez flickr

Strona 47 z 134 PierwszyPierwszy ... 3745464748495797 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów