Strona 43 z 134 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 1339

Wątek: Jaki statyw AD 2012-2019

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Jaki statyw AD 2012-2013

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Czekam na wrażenia po normalnym używaniu przy silniejszym wietrze z wyciągniętą kolumną...
    na wietrze (i to niekoniecznie takim holenderskim) to i duze karbonowe nogi maja klopoty i trzeba miedzy podmuchami celowac. zawieszanie 6kg plecaka pomaga, to prawda, ale tez nie zawsze sie da. robilem kiedys panorame wieczorna Rotterdamu tak z 8km odleglosci, 450D + 300/4 i z bodajze 15 ujec moze 2 byly ostre, te ktore psim swedem trafily pomiedzy podmuchami. przypuszczam, ze przy 18Mpix to i dwie sztuki by nie weszly.

podobny zestaw jak wyzej (RS-1 + T-1004x) uzywam na wyjazdach miejskich i osloniety od wiatru zupelnie dobrze sobie radzi z 600D + 55-250. ale to musi byc naprawde znikomy wiatr i niedrgajace podloze (wiec: nie tory tramwajowe, nie kladka dla pieszych, itd. itp.) plus w miare dobra dyscyplina fotografa. ale da rade. wbrew pozorom glowica, chociaz wyglada dziadowsko, jest mniej klopotliwym elementem zestawu - tu niestety mala srednica (i masa) segmentow przenosi latwo drgania i to na nie trzeba uwazac.

Cytat Zamieszczone przez jamada202 Zobacz posta
    Witam zastanawiam się nad kupnem statywu, szukam czegoś w rozsądnej cenie z tego co przeczytałem dość często polecany jest dla amatora statyw Velbon Sherpa 600R, znalazłem na allegro cena też jest do zaakceptowania, a czy ktoś ma lub potrafi się wypowiedzieć na temat jego następcy? link tutaj nie wiem który wybrać, a może polecacie mi coś jeszcze innego w granicach 350zł bez opcji dozbieraj?
    poza kolorem nog to to wyglada identiko, wiec mozna przypuszczac, ze bedzie rownie dobrze. ale w lapach tego nie mialem, ani bym osobiscie nie spieszyl sie z dokladaniem kasy, jesli ten nastepca jest drozszy od poprzednika.
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar Jasper

Cytat Zamieszczone przez Bart Zobacz posta
    Jaka jest wysokość maksymalna tego statywu bez wysuniętej kolumny centralnej?
    Tutaj masz wszystkie dane tych statywów:
    Statywy wysokie - FotoproŽ
    Miałem przedtem Sherpę 600 ale z tym Fotopro to różnica kolosalna jest. Cena też wyższa ale warto.

Bywalec
    Miasto
    Wlkp

Czy prócz różnicy wysokości i wynikającej z niej różnicy wagi (100 g) statywy Sirui N-2004 i T-2004X różnią się czymś jeszcze?
    Myślę o zakupie jednych z powyższych nóg i nie wiem które konkretnie, a pomacać nie mam gdzie. Ewentualnie jakieś inne nogi w tej cenie?

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Jaką nogi powinny mieć maksymalną wysokość ( tylko nogi bez kolumny ) aby z głowicą kulową B-2 ; B-3 czy podobną móc w miarę bez problemowo używać przy wzroście 180 cm ??

Nie mówię tu o całkowitym braku schylenia się i pracy na baczność. Chodzi o to żeby było komfortowo.

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Bywalec
    Miasto
    Wlkp

Moim zdaniem około 140 cm. Do tego doliczasz 10 cm na głowicę i 10 cm od głowicy do wizjera aparatu, co daje wizjer na wysokości około 160 cm. Jeśli odliczysz kilka centymetrów (zależy jak wysokie masz czoło) od czubka głowy do oczu, to musisz schylić się tylko symbolicznie.

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Czy któryś z forumowiczów miał lub ma do czynienia z nogami Benro M-258 n6 ? Mam możliwość zakupu nowych w dobrej cenie i się zastanawiam. Jak spojrzałem na specyfikacje ( po osobistym obejrzeniu ) zaskoczyłem się wagą 1700 g. W rzeczywistości wydawały się lekkie a chce kupić statyw ważący 1-1,4g ( nogi ) Trochę nie spodobał mi się sposób rozkręcania nóg. Przyzwyczajony jestem do zatrzasków co działa dużo szybciej choć pewnie jest mniej wytrzymałe.

Drugie pytanie czy do tych nóg wystarczająca jest głowica KB-0 ? Czy jednak celować w KB-1 lub KB-2 ?

Zestaw ma utrzymać 6D z 24-105 + lampa 430 EX II. Docelowo 6D / 5D3 z 70-200 2,8 L + lampa

Początki nałogu
    Miasto
    Miasto

Czy prócz różnicy wysokości i wynikającej z niej różnicy wagi (100 g) statywy Sirui N-2004 i T-2004X różnią się czymś jeszcze?
    Myślę o zakupie jednych z powyższych nóg i nie wiem które konkretnie, a pomacać nie mam gdzie. Ewentualnie jakieś inne nogi w tej cenie?
    afaik w wersji N masz możliwość odkręcenia nogi i korzystania z niej jak z monopodu.
    Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Moim zdaniem około 140 cm. Do tego doliczasz 10 cm na głowicę i 10 cm od głowicy do wizjera aparatu, co daje wizjer na wysokości około 160 cm. Jeśli odliczysz kilka centymetrów (zależy jak wysokie masz czoło) od czubka głowy do oczu, to musisz schylić się tylko symbolicznie.
    To wyliczenie jest dobre, ale dla aparatu skierowanego poziomo. Jeśli chcesz zrobić zdjęcie czemuś, co jest wysoko - np. Księżycowi lub krzyżowi na wieży kościelnej - to taki statyw jest za niski o jakieś 20 cm. Skrócić zawsze można, a wydłużyć już niekoniecznie.

Bywalec Awatar Jasper

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    To wyliczenie jest dobre, ale dla aparatu skierowanego poziomo. Jeśli chcesz zrobić zdjęcie czemuś, co jest wysoko - np. Księżycowi lub krzyżowi na wieży kościelnej - to taki statyw jest za niski o jakieś 20 cm. Skrócić zawsze można, a wydłużyć już niekoniecznie.
    I to jest moim zdaniem słuszna koncepcja.

Strona 43 z 134 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów