Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1339

Wątek: Jaki statyw AD 2012-2019

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Jaki statyw AD 2012

Fakt jest taki - nigdy nie korzystałem z głowicy kulowej do aparatu, może stąd moja niechęć do nich. Muszę podejść do jakiegoś sklepu i się pobawić.

Co do balansowania to problem jest taki że nie da się tego zrobić w makro. Zdjęcia robię krótkim tele na miszku, który z kolei stoi na sankach - nie da się tego zestawu zbalansować, bo ustawia się tak żeby było dobre optycznie i tyle. Jednakże makro z tym zestawem udawało mi się robić z starym statywem bez marki za niecałe 100 zł. Gorzej z długim tele do astro - 500 mm f/5,6 - które ma montaż na 3/8", co wcale nie ułatwia jego poprawnego zamontowania na uchwycie. Może jak zmontuje jakąś dobrą przejściówkę to będzie lepiej, póki co jest tragicznie.
    Canon 30D, Canon EFS 18-55, Zeiss Biotar 58/2, Sankor 135/2.8, SMC Takumar 55/1.8, Pentacon 500/5,6, mieszek, ring-flash, statyw.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Jaki statyw AD 2012

Cytat Zamieszczone przez Nikodem Czechowski Zobacz posta
    Co do balansowania to problem jest taki że nie da się tego zrobić w makro. Zdjęcia robię krótkim tele na miszku, który z kolei stoi na sankach - nie da się tego zestawu zbalansować, bo ustawia się tak żeby było dobre optycznie i tyle.
    z tym zbalansowaniem to jest tak, ze jesli to sie w miare dobrze zrobi (pisze w miare, bo to nie musi byc idealnie) to kulka z regulacja tarcia bedzie sie do tego niezle sprawdzac.

przy czym tu oczywiscie nie ma jakiejs wyraznej potrzeby, zeby to byla kulka, a wrecz ten typ glowic ma wady. nieodmiennie, zaleta jest taka, ze wybor solidnych glowic zaczyna sie przy zauwazalnie nizszej cenie niz w przypadku glowic 3D. normalnie ich zaleta jest tez niska waga, ale w Twoim przypadku to nie wydaje sie kluczowy czynnik.

IMHO, jesli chcesz niedrogo, to moze i rzeczywiscie sprobowac to 329RC4 - a nuz sie sprawdzi.
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów