No nie, żeby mi nie pasowało, chodziło bardziej o upewnienie się.
Ale po tym co wskazał mi flankerp ---- Video: Photography Studio Equipment: Tripods | eHow.com
A co z początku brałem z żart, okazało się w moim wypadku strzałem w dziesiątkę.
Gdy jeszcze gdzieś zobaczyłem na drugim ramieniu monitor, to już w 100% zdecydowany jestem na statyw kolumnowy.
Teraz tylko pytanie jeszcze który: Pewno znów dostanę podpowiedź - im cięższy tym lepszy.
Lecz robią tam podłogę z paneli (na podłodze wylewanej). I jak one zniosą punktowe naciski gdy będzie ważył ok. 100kg?
No i teraz stałby na podłodze z płyt OSB pokrytych panelami, a to wszystko na legarach drewnianych.
Na krótką metę, to pewno szkód wielkich by nie było, biorąc pod uwagę rozkład nacisku na 3 punkty. No, ale w sumie to po zdjęciach dosyć długo będzie stał w jednym miejscu.
A może ktoś miał doświadczenie w tym temacie? I na co zwrócić uwagę przy wyborze takowego?
Zastanawiam się również czy korbka też ma jakieś znaczenie przy podnoszeniu, bo przy potrzebie szybkiego podniesienia-opuszczenia to ja tam jakiś szczególnych przekładni nie widzę.
I czy blokada kół wystarcza jako stabilizacja?
Połażę osobiście po sklepach bo chyba organoleptycznie trzeba to sprawdzić. Tylko, na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę?