Spróbuję pomóc, proszę jednak czytać ze zrozumieniem :-D.
1. Ogólne zasady- nogi.
Statyw typu MN 055 jest bardzo dobry i stabilny ze względu na zastosowane rurki alu, które przy takim samym obciążeniu (max. 1/4 nośności montowanej na statyw) są bardziej stabilne niż carbon, jednak mają zasadniczą wadę czyli duży ciężar, ok. 2-3 x większy od carbonu.
Przy kierowaniu się wyborem zestawu statyw+głowica należy przyjąć max. przewidywane obciążenie na statyw i głowicę, które nie powinno być większe niż 1/4 dopuszczalnej nośności jak już pisałem.
Przy takim doborze zarówno dobre nogi alu czy carbon będą bardzo stabilne ze wskazaniem jednak na alu.
2. Ogólne zasady- głowica.
Powinna mieć nośność nie mniejszą niż statyw, gdyż istotnie wpływa na stabilność całego zestawu nogi+głowica.
3. Wybór zestawu - zależy od Twoich preferencji, i zamożności, do częstego przemieszczania/ noszenia (np. góry) na pewno wybrałbym carbon, w innym przypadku alu.
Miałem MN 055 pro+488 RC4 ale z powodu ciężaru i niestety słabej stabilności samej głowicy wybrałem carbonowe nogi Triopo (waga 1kg) + głowica B-2 całość nośność 8 kg, ca daje bardzo dobrą stabilność dla ciężaru montowanego sprzętu ok. 2 kg.
Mam również nogi i głowicę Gitzo ale to już inna liga .
Pozdrawiam, mam nadzieję, że choć trochę pomogłem ;-).