Strona 29 z 134 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 1339

Wątek: Jaki statyw AD 2012-2019

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Jaki statyw AD 2012

Witam. Pożyczyłem od znajomego statyw żeby sobie nakręcić krótki filmiki. Jednak statyw nie dał rady mojemu 5d mark ii;/. Przy próbie kręcenia coś skrzypiało nie dało sie płynie obracać aparatem, plastikowała głowica nie dawała rady... rozczarowałem się... przy próbie pionowego ustawienia aparat sam opadał...
    Dlatego zwracam sie z prośbą do was czy ten statyw będzie dobry: Manfrotto 293A3 czy utrzymie mój aparat?

Co mi polecicie jestem w stanie dać 600zł byleby się znowu nie rozczrować;/ może jakis model benro??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez piterr83 Zobacz posta
    Witam. Pożyczyłem od znajomego statyw żeby sobie nakręcić krótki filmiki. Jednak statyw nie dał rady mojemu 5d mark ii;/. Przy próbie kręcenia coś skrzypiało nie dało sie płynie obracać aparatem, plastikowała głowica nie dawała rady...
    Przypuszczalnie był to statyw przeznaczony pod małego kompakta więc co się dziwisz. Do filmowania kup głowicę olejową będzie płynnie chodzić i nie będzie skrzypieć.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie

Witam. Pożyczyłem od znajomego statyw żeby sobie nakręcić krótki filmiki. Jednak statyw nie dał rady mojemu 5d mark ii;/. Przy próbie kręcenia coś skrzypiało nie dało sie płynie obracać aparatem, plastikowała głowica nie dawała rady... rozczarowałem się... przy próbie pionowego ustawienia aparat sam opadał...
    Dlatego zwracam sie z prośbą do was czy ten statyw będzie dobry: Manfrotto 293A3 czy utrzymie mój aparat?

Co mi polecicie jestem w stanie dać 600zł byleby się znowu nie rozczrować;/ może jakis model benro??
    manfrotto udźwig podziel przez 2, chińczyk udźwig podziel przez 3, w przypadku 5D i normalnego obiektywu to pewnie ok 2 kg będziesz stawiał na statywie jak dokręcisz jakies tele to jeszcze więcej czyli komplet statyw-głowica powinien mieć udźwig 5-8kg, głowica jeśli 3D to nie najlżejsza 804 ale coś z konkretniejszym udźwigiem, najprostszy sprzęt ma typowe problemy typu ustawiasz kadr zakręcasz kulę i kadr opada jesli kadrujesz na styk to cię diabli biorą, jeszcze jak używasz szerokiego kąta to problem jest mniejszy (ale jest) przy tele tego typu problemy powodują że czas ustawiania kadru staje się długi, głowica jest istotną częścią zestawu i obawiam się że koszt sensownej nie zmieści się w planowanym budżecie. do czego chcesz tego używać 293A3 - ma taką "video-podobną" głowicę, ona raczej nadaję się do video (mam taką przy kieszonkowym velbonie ale statywik ma 20cm po złożeniu) proponuję iść do sklepu i oglądnąc jakąś kulową i jakąś 3D np. 808 i wybrać co pasuje, co do nóg manfrotto to na twoim miejscu poszedłbym do sklepu i przetestował manfrotto 055, ewentualnie 190 jeśli nie są za krótkie do twojego wzrostu manfrotto deklaruje 5kg udźwigu na 190 i mz to minimum dla twojego sprzętu - jak będziesz oglądał to myśl że kolumna nie istnieje tzn nie da się jej wyciągnąć, można też poczytać watek statywowy i pomyśleć o jakimś benro ale też nie warto myśleć że kupisz coś dobrego a taniego i lekkiego z dużym udźwigiem i najlepiej z włókna weglowego to myślenie życzeniowe takie produkty nie istnieją. o doczytałem że głowica do wideo no to budżet masz akurat na podstawową głowicę do wideo na całe nogi trzeba dołożyć
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 09-12-2012 o 22:50
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    manfrotto udźwig podziel przez 2, chińczyk udźwig podziel przez 3,
    ja jednak wole swoje "chinczyki" (Benro/Sirui/Velbon), nawet jesli dzielone przez 3, od manfrottowskiego szmelcu...

tyle chcialem powiedziec...
    www albo tez flickr

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ja jednak wole swoje "chinczyki" (Benro/Sirui/Velbon), nawet jesli dzielone przez 3, od manfrottowskiego szmelcu...

Akurat wymienione chińczyki to całkiem wysoka liga w budżecie 600PLN..

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

wiem wiem, ja też mam velbona podobnego do twojego - ale je trudno będzie zmieścić w podanym budżecie. a co do dzielenia to podtrzymuję to co wypisują producenci to fikcja literacka, i w nogach i w głowicach.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Akurat wymienione chińczyki to całkiem wysoka liga w budżecie 600PLN..
    ogolnie chodzilo mi o to, ze pojecie "chinczyki" sie lekko zdewaluowalo. a juz szczegolnie w dziedzinie statywow, uzywanie okreslen "manfrotto to nie jakis chinczyk" jest wybitna ironia, biorac pod uwage mechaniczne zacofanie tego pierwszego i cudenka, ktore ww. Benro, Sirui, Velbon, itd. potrafia wymyslic i wyprodukowac
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Ja miałem podobny dylemat i zdecydowałem się na Benro... Troche żaluje, że kupiłem w Polsce bo na eBayu z Chin można było duuużo taniej wyhaczyć, ale trudno.
    Porównywałem Manfrotto w podobnej cenie i niestety jakościowo porażka... Ta firma jest chyba troche juz przereklamowana... Statywy sa ok, ale głowice to niestety już nie ta liga...
    Poza tym BEnro daje gratis pokrowiec i cały zestał narzędzi do strojenia
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Dopiero zaczyna

który model Benro kupiłeś i za jaką cenę?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

który model Benro kupiłeś i za jaką cenę?
    no... szukajcie az znajdziecie. tego modelu znaczy, bo ceny w stopce nie ma

z innej beczki, to Benro sie ostatnimi laty zrobilo dosc "ekskluzywna" marka. to sie zrobila solidnie wykonana i zaawansowana technicznie "kopia" Arki/Markinsa/RRS-a a cenowo tez jest zauwazalnie powyzej innych, skadinad tez niezlych "chinczykow" typu Sirui czy RedGed itp.
    www albo tez flickr

Strona 29 z 134 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów