Manfrotto MK294A3-D3RC2 czy Slik pro 500DX co byście wybrali ??
Manfrotto MK294A3-D3RC2 czy Slik pro 500DX co byście wybrali ??
Manfrotto MK294A3-D3RC2 czy Slik pro 500DX co byście wybrali ?? prosze o pilną rade![]()
Szukam statywu o jak najmniejszej minimalnej wysokości. Nie musi mieć kolumny centralnej. Ciekawa jest propozycja Sirui R-3203. Tylko że tyle nie chcę wydawać - ponad tysiąc złotych. Czy w kwocie max 500-600 złotych znajdzie się coś z minimalna wysokością 10 cm lub mniej? Wysokość maksymalna nie gra roli.
Czy statywy Manfrotto serii XPROB przy minimalnej wysokości muszą mieć zawsze kolumnę centralną poziomo? Jak oglądam przykładowe zdjęcia to zawsze jest to tak przedstawiane. Czy można głowic montować bez poziomego umieszczenia kolumny?
Ostatnio edytowane przez comatus ; 24-11-2012 o 22:16
A obrócenie kolumny centralnej głowicą w dół nie załatwi sprawy?
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Kiedyś próbowałem takiego rozwiązania i nie sprawdzało się - przynajmniej mi nie odpowiadało.
Piotr, z serii 055 to najniżej można zejść z 055XB. Na końcu kolumny centralnej, jest zaślepka 'trójkącik', którą można zamontować w miejsce kolumny po jej wyciągnięciu.
O ile dobrze pamiętam, to miszak i marianzzz1 śmigają z w/w statywem.
EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
www.tomaszszyszko.pl
Tomek, czasami używam 055ProB to wiem jak działa ten trójkącik. A ten statyw co podałeś to ciekawa propozycja, chyba się za nim porozglądam. Dzięki![]()
Rozglądaj się, rozglądaj. Też się przymierzam, ale najpierw głowica - ostatnio 'kula' mnie zdenerwowała.
EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
www.tomaszszyszko.pl
Poszukuję statywu pod canona 600d + 50mm 1.8 chociaż planuję zmianę na 1.4 ale to raczej nic nie zmienia.
Poprzeglądałem kilka tematów i wszyscy piszą o statywach slik, manfrotto, velbon itd.
Zapewne są dobre i warte swojej ceny, ale ja nie wiem czy jest mi potrzebny AŻ taki porządny sprzęt.
Mam 2metry wzrostu więc potrzebuję czegoś wysokiego co za tym idzie - im wyższy statyw tym trudniej o to żeby był stabilny.
Poprzeglądałem allegro na szybko i z tego co zauważyłem to bardzo popularne są statywy CAMROCK są tanie i wysokie, ale mało opinii na temat tego sprzętu - znalazłem jedynie, że głowica która w nich jest nie nadaje się do nagrywania, jest po prostu za przeproszeniem gówniana.
Statyw służyłby mi tylko do zdjęć, nie mam zamiaru nagrywać ze statywu.
Chciałbym kupić coś taniego - powiedzmy w okolicach 150zł czy jest w ogóle sens pakować się w taki statyw ? Camrocki na allegro są od 70zł w górę w zależności od wysokości itd. Powiedzmy taki zwykły camrock za około 100zł da radę do amatorskiego pstrykania? Raczej nie będzie dużo używany.
Czy może to nie ma sensu, szkoda kasy i lepiej kupić coś sprawdzonego, coś z wcześniej wymienionych firm ?
Pozdrawiam i liczę na Was !![]()