Strona 17 z 134 PierwszyPierwszy ... 715161718192767117 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 1339

Wątek: Jaki statyw AD 2012-2019

Dopiero zaczyna

Domyślnie

czyli jednak to wina mojego ryja - praktycznie za każdym razem się do mnie czepiają (nawet bez statywu w podręcznym).

Wracając do tematu - głowica którą proponujesz - triopo b-2 - utrzymuje Ci 5D z 24-105 lub 70-200 w pionowym ujęciu ? W 5 masz zapięty grip ?? Robiłeś w takiej konfiguracji strzały na 20s / 30s ?
    KIEDYŚ: analog
    TERAZ: cyfra i analog

TALENT: Uczciwego znalazcę uprzejmie proszę o zwrot .....

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Statyw karbonowy Sirui ma identyczną budwę jak aluminiowy - w aluminiowe (lub magnezowe) elementy głowicy powtykane są rurki karbonowe lub aluminiowe. Zaciski i cała galanteria też są niemal identyczne. Tak więc wszystkie potencjalnie awaryjne elementy są te same. Nie dałbym ani grosza więcej za statyw karbonowy, bo te 200g zysku na masie to jedyna korzyść. Gdyby ważył tyle samo to byłby sztywniejszy a tak to nie widzę sensu. Jakość wykonania Sirui - wzorowa.
    Głowica do takiego lekkiego zestawu to rzeczywiste wyzwanie. Jeśli ma być z płytką i solidna to będzie ciężka, jeśli bez to niewygodna w obsłudze.
    Moje doświadczenie póki co jest takie, że o sztywności zestawu decyduje głowica i wywalanie kasy na super nogi jest nieracjonalne.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie

utrzymuje (ma udźwig chyba 8 kg),gripa nie mam a strzały robiłem i jest ok

Dopiero zaczyna

Domyślnie

marfot -> tak głowica musi być z płytką i solidna. ciężar głowicy +/- 1kg dla mnie ok (488RC2 waży ~70 dkg).

becekpl -> dzięki za info

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Ja kupiłem T-1005x bo ma 34 cm po złożeniu i to jest absolutny max. jaki mieści mi się do torby i do plecaka. Sekcje mają te same srednice jak w T-1004x a więc "grubość" jest taka sama. Ostatnich nóżek mogę nie wysuwać jak warunki są krytyczne.
    Niemożliwe. Nawet na stronie napisane jest inaczej.

Ja ostatecznie zamówiłem T-1204x, dla mnie 300g różnicy to bardzo dużo i szybko się zwróci na dopłatach na lotniskach. Do tego Triopo-RS1.

Co prawda do małego plecaka nie jestem przekonany czy mi wejdzie z zakręconą głowicą (w sensie do takiego "szkolnego" plecaka). Natomiast przeważnie jeżdzę z większym alpinem Deutera ktory napakowany miesci sie do podrecznego, a tam 40cm to na 100% nie robi roznicy.

No zobaczymy, w najgorszym wypadku jak przyjdzie i stwierdze ze jednak te 6cm jest u mnie kluczowych to wymienie na 1205x

Cytat Zamieszczone przez ktokolwiek
    W podręcznym śmiga ze mną 40D + grip + 24-105 + 70-200 + GPSMap + x61s. Razem około 6-7 kg (czyli max Lufthansy). Statywu nawet nie próbowałem wrzucać do podręcznego. Pomijając masę, od dłuższego czasu czepiają się wszystkiego - np.: w ubiegłym roku (z własnego nierozsądku) musiałem zostawić u żabojada wężyk - że niby wszystkich na pokładzie nim wyduszę . Żeby było śmieszniej, wcześniej ten wężyk był ze mną w podręcznym kilka razy u niemca czy angola i żaden nawet słowa nie powiedział.

Dziwne, bo Lufthansa nigdy mi nie ważyła podręcznego, a na takich liniach to zawsze mam przesadzoną wagę. Nawet nie wiedziałem, że taki niski limit jest.
    Co do czepiania się to tym bardziej, ale to raczej ochrona lotniska, a nie sama Lufthansa bo ci nie grzebią Tobie w walizce przecież.
    Inna sprawa, że nie rozumiem po co wężyk wozić ze sobą, a nie w bagażu rejestrowym. No chyba, że leciałeś tylko z podręcznym. To wtedy był się kłócił, że paskiem od spodni też mogę udusić. O Zasilaczu od laptopa nie wspominając....

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Dziwne, bo Lufthansa nigdy mi nie ważyła podręcznego, a na takich liniach to zawsze mam przesadzoną wagę. Nawet nie wiedziałem, że taki niski limit jest.
    Co do czepiania się to tym bardziej, ale to raczej ochrona lotniska, a nie sama Lufthansa bo ci nie grzebią Tobie w walizce przecież.
    Inna sprawa, że nie rozumiem po co wężyk wozić ze sobą, a nie w bagażu rejestrowym. No chyba, że leciałeś tylko z podręcznym. To wtedy był się kłócił, że paskiem od spodni też mogę udusić. O Zasilaczu od laptopa nie wspominając....
    Całkowity offtop się robi a Pan Moderator czuwa, ale co tam - zawsze kiedyś pierwszego bana trzeba dostać
    LOT - http://www.lot.com/pl/pl/web/newlot/...e-in-the-cabin
    Lufthansa - http://www.lufthansa.com/pl/pl/Bagaz-podreczny
    Latam dość regularnie i praktycznie za każdym razem muszę wyjąć cały sprzęt foto a nawet otworzyć lapa. Najbardziej na europejskich trzepali mnie w ....... Wiedniu (lot z przesiadką ze Szwajcarii).

Naprawdę wszyscy wozicie statywy w podręcznym ??

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Niemożliwe. Nawet na stronie napisane jest inaczej.
    No oczywiście, że ostatnia piąta sekcja ma mniejszą średnicę bo ma się zmieścić do czwartej takiej samej jak w statywie z 4 sekcjami.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Odebrałem 1204X dzisiaj. Wielkościowo - jest git. 6cm mniej byłoby lepiej, ale rzeczywiście bałbym sie wtedy o stabilność. Waga - no cieszę się, że nie brałem aluminium bo i tak liczyłem że to lżejsze będize z triopo rs-1...

mam natomiast kilka pytań, bo nigdy nie miałem własnego statywu i jestem ciekaw. z instrukcji wyczytalem m.in o opcji odwrócenia kolumny centralnej (wtedy haczyk jest od góry). Moje pytanie - po co to miałoby być potrzebne?

druga sprawa, w opisach na sieci widzialem ze gumki sa sciagalne i mozna mieć ostrza w nogach. w instrukcji pisali co innego dla tego modelu a i tych gumek cos sciagnac nie moge - probowal ktos?

no a teraz pozostaje pomyslec o kupieniu jakiejs jeszcze bardziej praktycznej glowicy bo ta tripo swietna - owszem, ale w podrozy

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

z instrukcji wyczytalem m.in o opcji odwrócenia kolumny centralnej (wtedy haczyk jest od góry). Moje pytanie - po co to miałoby być potrzebne?
    Do zdjęć z poziomu gleby (makro itp.), bo z kolumną w standardowej pozycji tak nisko nie zejdziesz.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

druga sprawa, w opisach na sieci widzialem ze gumki sa sciagalne i mozna mieć ostrza w nogach. w instrukcji pisali co innego dla tego modelu a i tych gumek cos sciagnac nie moge - probowal ktos?
    U mnie gumki się kręci (NIE ZDEJMUJE) i pojawiają się ostrogi.

Strona 17 z 134 PierwszyPierwszy ... 715161718192767117 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów