Cytat Zamieszczone przez tomicher Zobacz posta
Miałem nie odpisywać ale jednak nie wytrzymałem.
(...)

Macie tak wyidealizowane podejście do sprzętu, że chyba zaślepia co niektórych idea po co ten sprzęt jest. Szkoda, że ta wspomniana pogoń za nowościami sprzętowymi nie powoduje pogoni do samorozwoju w kontekście posiadanych umiejętności.
(...)
Czytają Was często młodzi ludzie, którzy nie mają zielonego pojęcia czego tak naprawdę potrzebują i dzięki takim wyssanym z palca sugestiom/opiniom jak te z poprzedniej strony uciekają od fotografii na rzecz rozbudowy stopki na forum nowościami z zakresu sprzętu fotograficznego. To kompletnie do niczego nie prowadzi !
(...)
Wesołych Świąt tak na marginesie : )
to jest tak... jako uzytkownik dwoch statywow zgadzam sie (czesciowo) z opinia ze nie trzeba az tak sie modlic i kupowac bardzo drogie nogi, zeby aparat mial stabilne podparcie.

natomiast... mam ogromna roznice komfortu pracy miedzy moimi wiekszymi nogami (i ciezszymi) a tymi mniejszymi, zwlaszcza jesli uwzglednic proporcjonalnie wieksza glowice. ten wiekszy, ciezszy statyw, duzo szybciej jest ustawic tak, zeby stal stabilnie i na wlasciwej wysokosci. a ze w plenerze bardzo rzadko stoje w jednym miejscu dluzej niz na 2-3 ekspozycje, to to ma zauwazalne przelozenie na szybkosc i wygode mojej pracy.

moj mniejszy statyw jest lzejszy wiec duzo fajniejszy do noszenia. tak samo jak wiekszy udzwignie bedz zajakniecia 6D + 70-300L (maksymalna waga jaka na niego stawiam) ale niewatpliwie czasem trzeba dluzej pokombinowac, zeby go wlasciwie ustawic, bo jest bardziej podatny na osuniecia podloza, ruch glowica itd. itp.

co do tego, ze na tym forum (jak i podobnych sprzetowych) jest zauwazalny odsetek "medialnie zauwazalnych" uzytkownikow przekonanych o rozwiazywaniu wszelkich brakow zakupami sprzetu, to nie bedziemy polemizowac...