Zamieszczone przez
tomicher
Miałem nie odpisywać ale jednak nie wytrzymałem.
Z całym szacunkiem do Was ale dla mnie opowiadacie kompletne bzdury i to co pisze użytkownik jan_pawlak to gadanie typowego sprzętowca, które nie ma jakiegokolwiek odzwierciedlenia w rzeczywistości.
Proponuję każdemu tutaj ślepy test.
Zrobię serię zdjęć moim canonem, leicą, bezlusterkowcem fuji, wielkim formatem 4x5 albo Mamiya 7.
Każdy z tych aparatów postawię na moim Manfrotto za równowartość wypłaty oraz na tanim statywie z marketu za 200zł.
Jeśli ktoś rozpozna które zdjęcia jest wykonane na którym statywie to wygrywa 1000, jak się pomyli to tysiak leci do mnie.
Któryś chętny ?
Macie tak wyidealizowane podejście do sprzętu, że chyba zaślepia co niektórych idea po co ten sprzęt jest. Szkoda, że ta wspomniana pogoń za nowościami sprzętowymi nie powoduje pogoni do samorozwoju w kontekście posiadanych umiejętności.
Żaden magazyn, telewizja, prasa czy uczelnia NIGDY nie interesowała się jakim sprzętem wykonałem zdjęcie. Nikomu to nawet nie przyszło do głowy, nikogo to nie interesuje. Sprzedaję odbitki kolekcjonerskie i żaden klient nie zapytał o statyw czy użyty obiektyw !
To co piszecie o drogim sprzęcie to jedynie wasz wymysł, którym tłumaczycie kolejne drogie zakupy.
Czytają Was często młodzi ludzie, którzy nie mają zielonego pojęcia czego tak naprawdę potrzebują i dzięki takim wyssanym z palca sugestiom/opiniom jak te z poprzedniej strony uciekają od fotografii na rzecz rozbudowy stopki na forum nowościami z zakresu sprzętu fotograficznego. To kompletnie do niczego nie prowadzi !
Wesołych Świąt tak na marginesie : )