co do konkretnego modelu to nie podpowiem, sam mam od prawie ponad 8 lat jedne nogi a od chyba 4 ta sama glowice. z wymienionych producentow mam dosc dobre wrazenia z Benro (fajna jakosc, troche gorsza wytrzymalosc), swietne z Triopo (mam ich B-1 i bardzo mi sie podoba), masakryczne z Manfrotto (przestarzaly technologicznie szmelc o mizernej zywotnosci).
z niewymienionych bardzo sobie chwale Sirui (znakomite glowice, zupelnie fajne nogi) i Velbona (moje karbonowe nogi, jak wyzej wspomnialem, juz od 8 lat wytrzymuja intensywne uzytkowanie)...
dobrze by bylo jakbys sobie przemacala kilka statywow.
pamietal tez, ze nogi i glowica wcale nie musza byc tego samego producenta...
od siebie polecam nogi z blokada "na zakretke" tak jak Fotopro czy Triopo, a nie jak Benro (z tych modeli, ktore wybralas). trudnie sie w pospiechu zaciac w palce i ogolnie troche to szybciej dziala.
chyba jednak ma, tylko jeszcze o tym nie wiesz
to sa do kupy dosc ciezkie zestawy (body/obiektyw/lampy) jesli sa na statywie mocowane bez obreczy statywowej. ze 100-400 (jesli to jest L) nie bedzie problemu, tam taka obrecz jest w zestawie i nalezy jej uzywac. ze 100/2.8 (jesli to jest model nie-L) a zwlaszcza 100-300/4.5-5.6 to bedzie jednak troche zabawy z precyzyjnym ustawieniem glowicy, bo to sa dostatecznie ciezkie obiektywy. dlatego profilaktycznie proponowalbym kombinowac w raczej nieco wieksza glowice kulkowa (tzn. wielkosc kulki) niz mniejsza. ewentualnie poszukac glowicy 3D.
Kropko, nie idzcie ta droga!
manfrotto polecaja, bo maja marze wysokie
ja od siebie zdecydowanie zniechecam. mam kiepskie doswiadczenia. poza tym to jest niekompatybilne ze standardem Arca-Swiss, ktory moze potencjalnie duuuuuuzo pomoc w poprawie komfortu i stabilnosci pracy na statywie. zniechecam do Manfrotto i jego podrobek