Ostatnio edytowane przez becekpl ; 18-12-2015 o 11:54
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Mam slr-zoom. Używałem intensywnie na miesięcznym wyjeździe z 5dmkII + 16-35/4. Głowica o dziwo daje radę. Trzeba dać chwilę by ustabilizowała się całość (drgania przy dotyku), ale można to załatwić przy samowyzwalaczu 10s. Nigdy mi się nie "rozkraczył" ani nie zawiódł w sensie poluzowania "uścisku" przy dziwnych mocowaniach. Pod koniec wyjazdu pękło jedno z połączeń powodując, iż całość traciła na "pewności", ale dostałem nowy w ramach reklamacji. Jeśli nie chcesz/nie możesz brać porządnego statywu - przyda się![]()
dzieki
a powiedz czy mocowałeś ten zestaw do drzewa/rury?
chodzi mi czy faktycznie omeg przymocować np. do poręczy ten statyw z 5dmk3+c16-35II?
bo ten drugi jest dużo droższy i nie wiem czy jest sens go kupować skoro mniejszy utrzyma sprzęt
Tak, mocowałem do rożnych poręczy - jak nie jest za gruba, to można owinąć nogi tak, by nie było szansy na otworzenie się pod wpływem ciężaru. W innych przypadkach jedną nogę owijałem, a pozostałe ustawiałem tak, by stabilizowały - można pokombinować. Twój zestaw jest cięższy, ale jak niewiele, to da radę.
dzieki
kupuje![]()
Witam,
planuje zakup statywu i zastanawiam się nad zakupem manfrotto befree carbon. Zastanawiam się czy statyw poradzi sobie z 5d mk II i 70-200 2.8 i 16-35 II 2.8 przy czasach 20-30 s.
Czy któryś z kolegów ma doświadczenie z tym sprzętem?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez qubol ; 19-12-2015 o 14:00
The truth is out there!
Ja nie kolega, ale mam doświadczenie ;-) Zobacz ile on tam ma udźwigu i tyle. Mój befree z alu nogami bierze 4 kilo. Ten karbonowy pewnie też tyle, bo mają te same głowice. Trzykilowe szkło z doczepioną puchą trzyma ładnie.
Dzięki,
to już druga pozytywna opinia użytkownika, którą słyszę na temat tego sprzętu. Chyba się skuszę na to befree.
Dzięki eleroo.
Pozdrawiam
The truth is out there!
Tez mialem befree i 60d z tamronem 70-300 vc latal ostro. Drgania byly widoczne, nie wiem w jakich warunkach by to mialo utrzymac 30sek bez poruszenia, ale chyba tylko w idealnych. Robilem porownanie ze 190xprob i befree poszedl w swiat.
SONY
30 s warunkach różnych tzn. w górach. A tam niestety często wieje :/. Za to kusi mnie ciężar na poziomie 1.1 lub 1.4. Befree to kompromis. Zastanawiam się czy wogóle warto, czy zrobię jakiekolwiek nieporuszone zdjęcie w nocy, w górach.
Salas - dzięki za opinie
Pozdrawiam
The truth is out there!