Problem taki że modele wciąż sie zmieniają i ich nazewnictwo nie zawsze jest kontynuacją przez co ciężko się zorientować w temacie czytając starsze posty. Ja poświeciłem tydzień na ogarniecie w statywach co zresztą okazało się stratą czasu w zetknięciu z rzeczywistością - czyli pójściem do sklepu.
Druga rzecz to sam temat - jak Jan Pawlak pięknie wytłuścił, wybór statywu to składowa wielu czynników. I podobnie jak "W czym nosić sprzęt" taka formuła wrzucania wszystkiego do jednego wora nie jest zbyt fortunna.
Jest takie forum o słuchawkach i tam jest fajny dział Co Kupić, a w nim podział ze względu na Typ, oraz przedział cenowy. Dalej już lista modeli z linkami do testów. Fajna sprawa.
Ponieważ mój Velbon nie radzi sobie z 7d, potrzebowałem stabilnych nóg przy czasach ok 1s. Po żmudnym ggoglowaniu wyniosłem jedynie że wzorem stabilności jest 055, ewentualnie 190.
Na żywo faktycznie, Manfrotto to piękne przykłady wzornictwa przemysłowego. W pierwszym sklepie był tylko 190xpro3. Tutaj dobrze że nie posłuchałem internetowych opinii i nie kupiłem w ciemno na allegro - 190 drga i to mocno. W sklepie do porównania miałem tylko jakieś Triopo, z funkcją monopodu. Az cztery sekcje. Stabilność podobna do MN. Poszedłem dalej.
Później otarłem się o giełdę(gdzie zachwyciłem się 055xpro3) następnie wylądowałem w kolejnym sklepie, gdzie spodobało się carbonowe benro. Niestety dużo za drogi. Wreszcie - w jednym miejscu 055 i 190, oraz chinczyki. Sprzedawca od razu polecił Benro. Rozstawiłem trzy sztuki, potwierdziłem chybotliwosć 190ki i zostały "maniek" oraz "benek" - a2970t. Chińczyk o podobnej masie, wymiarach oraz nośności. Oraz łamanej głowicy. Trzy sekcje, przez co bardzo długi po złożeniu. Jednak stabilność podobna do Mańka, cena dwa razy niższa. Poprzymierzałem(7d+70-200/4) i wyszedłem z Benro. Manfrotto jak mercedes, piękny i świetnie wykonany. Ale drogi i za wszystko trzeba dopłacac. Z Benro dostałem fantastyczny pokrowiec(zmieścił głowice), komplet kluczy oraz kolce!
W sobotę był sprawdzian i statyw spisał się na medal, nie musiałem już wstrzymywać oddechu i walić po trzy zdjęcia jak w przypadku Velbona. Także jeśli ktoś szuka jak najtańszej stabilności to polecam - Benro A2970.