Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1339

Wątek: Jaki statyw AD 2012-2019

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Jaki statyw AD 2012-2014

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no wlasnie co do tego nieoczekiwania...

Cullmann to niemiecka firma. Feisol nie (choc bardzo w Niemczech popularny, podobnie jak Walimex), ale juz Novoflex tez niemiecki...

jak to jest z niezaleznoscia takich testow to nie wiem. Colorfoto to miesiecznik wielbicieli mierzalnosci i cyferek (Niemcow, no!),
    oni sie raczej bardziej przykladaja do testow niz znakomita wiekszosc innych publikacji, ale... ale juz nie raz, nie dziesiec widzialem
    silna korelacje miedzy dobrymi wynikami a rodzimoscia produktow w niemieckich gazetach...
    nie ma najmniejszych podstaw aby na podstawie wynikow testu mowic o stronniczosci.

jako tzw " zalecany typ do zakupu " podaja ze wzgledu na stabilnosc pos3 , wlesnie Feisol - nie jest niemiecki . Nie wygral ze wzgledu na brak kolumny centralnej.

Tego testu oczywiscie dawno nie mialem w glowie , takimi informacjami nie zaprzatam sobie glowy.
    nie studiuje budowy statywow , ale od czasu do czasu bedac w sklepie biore rozne do reki.
    nie tak dawno zwrocilem uwage na b przyzwoity statyw , swietnie wykonany , stabilny majacy na nozkach nawet naniesiona skale wysuwu. Akurat byl to cullmann.
    Potrafia niemcy zrobic mercedesa czy BMW , to pewnie potrafia zrobic tez niezle tak prymitywne urzadzenie jak trojnog ;-).

ja mam, proste podejscie-
    to wynika z zasady zachowania pedu.
    jesli chce miec statyw dobrze tlumiacy drgania to musi byc on ciezki.
    dlatego mam rozne -od super lekkich do nieco ciezszych , ale przenosne. -w zaleznosci od potrzeb.
    jeden uniwersalny na pewno nie jest najlepszy w kazdej sytuacji.

nie chce mi sie w ogole wnikac w rozwiazania konstrukcyjne poszczegolnych statywow , na ile one maja wplyw na stabilnosc .
    prosta zasada - im wiecej stabilnosci potrzebuje , tym biore ciezszy.
    marka nie ma dla mnie znaczenia.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    nie ma najmniejszych podstaw aby na podstawie wynikow testu mowic o stronniczosci.

jako tzw " zalecany typ do zakupu " podaja ze wzgledu na stabilnosc pos3 , wlesnie Feisol - nie jest niemiecki . Nie wygral ze wzgledu na brak kolumny centralnej.

Tego testu oczywiscie dawno nie mialem w glowie , takimi informacjami nie zaprzatam sobie glowy.
    nie studiuje budowy statywow , ale od czasu do czasu bedac w sklepie biore rozne do reki.
    nie tak dawno zwrocilem uwage na b przyzwoity statyw , swietnie wykonany , stabilny majacy na nozkach nawet naniesiona skale wysuwu. Akurat byl to cullmann.
    Potrafia niemcy zrobic mercedesa czy BMW , to pewnie potrafia zrobic tez niezle tak prymitywne urzadzenie jak trojnog ;-).

ja mam, proste podejscie-
    to wynika z zasady zachowania pedu.
    jesli chce miec statyw dobrze tlumiacy drgania to musi byc on ciezki.
    dlatego mam rozne -od super lekkich do nieco ciezszych , ale przenosne. -w zaleznosci od potrzeb.
    jeden uniwersalny na pewno nie jest najlepszy w kazdej sytuacji.

nie chce mi sie w ogole wnikac w rozwiazania konstrukcyjne poszczegolnych statywow , na ile one maja wplyw na stabilnosc .
    prosta zasada - im wiecej stabilnosci potrzebuje , tym biore ciezszy.
    marka nie ma dla mnie znaczenia.
    Czyli nie ma znaczenia czy np. segmenty nóg porządnie zachodzą na siebie czy też maja luzy byle tylko było wszystko ciężkie.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 20-11-2014 o 21:34
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Czyli nie ma znaczenia czy np. segmenty nóg porządnie zachodzą na siebie czy też maja luzy byle tylko było wszystko ciężkie.

jp
    w tych statywach , o ktorych mowimy , powiedzmy w klasie cenowej powyzej 600 zlotych polaczenia sa calkiem szytwne.
    Nigdy nie stwierdzilem jakichkolwiek luzow. Jesli sa , to wystarczy cos dokrecic .
    Klipsy w MF trzymaja bardzo stabilnie.
    Cullman daje na swoje statywy 10 lat gwarancji . 10 lat nie maja sie pojawic luzy.

jesli dziennie rozkladasz statyw 10 razy to w ciagu roku masz ok 3600 cykli.
    Tyle ile silnik samochodu w ciagu minuty i to w nieporownywalnie gorszych warunkach , bo temperatura spalania.
    po 10 latach takiej pracy statywem wykonasz nim w takich warunkach tyle cykli ,co silnik samochodu w ciagu 10 minut.
    co sie tutaj ma psuc ?
    Jesli jakas sruba popusci to dokrecasz.

Masa jest miara bezwladnosci ciala.
    wieksza masa oznacza wiekszy naklad energii aby ja wytracic z poczatkowego polozenia , a wiec oznacza wieksza stabilnosc,
    tzn ta sama sila zewnetrzna spowoduje mniejsze wychylenia wiekszej masy ( mniejsze drgania. Stabilne stytywy studyjne , sa dociazane plytami olowianymi z tego powodu )

nie chce mi sie , ale moze sie skusze , pomierze dokladnie stabilnosc statywow - mam do tego wszystko co potrzeba z wyjatkiem .... parudziesieciu statywow do testowania. Ale ze dwa , trzy uproszczone pomiary , moze zrobie , choc specjalnie wynik niczego mi nie zmieni.

Uprawnienia umieszczania postów