Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
Szybkozlaczki MF nie sa szczytem precyzji , ale latwe w obsludze , pancernej budowy , mozna bez problemu obsluzyc w zimie w rekawiczkach , albo w nocy gdy jest ciemno, doslownie z zamknietymi oczami.
nie mam takie wrazenia w przypadku RC2, przynajmniej w odniesieniu do tego malego pinu blokady. da sie to obsluzyc w rekawiczkach, ale nie powiedzialbym ze bez problemu.

rozwiazanie arca swiss czy inne podobne wymaga jednak pewnej uwagi przy mocowaniu. MF robisz z zamknietymi oczami.
tu mam zdecydowanie odwrotne wrazenie. wiekszosc glowic do zlaczek arkowych ma blokade za pomoca zakretki. to wymaga na pewno wiecej czasu niz MF i trzeba trzymac aparat. ale same pokretlo jest duzo wygodniejsze w uzytku niz blokada RC2.

natomiast jesli dla kogos pokretlo jest zbyt wolne, to mozna tez kupic baze z dzwignia:
akurat w przypadku systemu arkowego te rzeczy sa wymienne, to jedna z wielu zalet.

dla mnie osobiscie pokretlo jest nieco za wolne, to przyznaje. ale jednak nie na tyle, zeby wydac 50 eurasow za baze z dzwignia... chociaz moze sie przekonam

Ogolnie powiedzialbym MF - sa wystrczajaco dobre i pewne. Sa inne lepsze , ale i drozsze jak Gitzo , z tym ze to lepsze wykonanie stytwu niekoniecznie przeklada sie na lepsze warunki fotografowani , czy lepsze zdjecia.
MF nie utrudnia robienia zdjec.
co do nog nie bede sie upieral. to jest chyba ciezko spierniczyc na tyle, zeby nogi naprawde sprawialy problemy.
natomiast w przypadku glowic, to odkad Chinczycy zaczeli na potege rznac projekty Markinsa, to za podobne pieniadze mozna po prostu kupic lepsze produkty. z duzo precyzyjniejsza regulacja, wieksza stabilnoscia i przede wszystkim duzo bardziej uniwersalne, dzieki zgodnosci z Arka. sama mozliwosc uzywania lekkich (i tanich!) L-bracketow jest nieoceniona dla kogos kto foci landszafty...