Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: GPS do Canona ?

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie GPS do Canona ?

Szukam urządzenia GPS do Canona.
    Znalazłem narazie tylko do Nikona GPS GP-1, czy do Canona, też takie coś można dostać?

Czytałem na forum starsze tematy na temat Geo Trackerów, czy może na chwile dzisiejszą są już dostępne jakieś łatwe i proste rozwiązania, żeby w zdjęcie wbudować położenie na mapie ?
    Canon 7D, 15-85, 70-200 F4, 50 F1.8; S 10-20

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A może inna metoda.
    GPS z synchronizowanym czasem z aparatem, rejestracja ścieżki w GPS i potem połączanie tych danych (zapisanie do EXIF) tego w jakimś programie?

Coś już napisał Awatar goran

Domyślnie

metoda kolegi Bangi jest dosyć dobra i tania
    Do geotagowania wystarczy w zasadzie GPS logger (np. firmy Pentagram).
    Koszt takiego urzadzenia to ok. 180pln (nie wiem ile aktualnie). Nie trzeba wpinać do aparatu, więc nie przeszkadza a po odpowiedniej synchronizacji czasu w aparacie z geotagowania może skorzystać cała grupka uczestników foto wyprawy

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To nie do końca moja metoda Nie próbowałem tego jeszcze, ale akurat wczoraj czytałem o tym w nowym numerze dfv, zresztą chyba nawet tu na forum też kiedyś o tym było.
    Dałoby się chyba również wykorzystać smartfon-a a GPS-em do tego. Z tego co widzę są aplikacje do tego, ale w sumie nie wiem czy działa dobrze.

Domyślnie

aha, no ja z niej korzystam więc napisałem z autopsji (kolega z którym często się szwędamy po górkach ma zawsze włączone urządzenie). W tym loggerze cenniejsze od samego geotagowania zdjęć jest chyba zapamiętywanie trasy.
    Smartfony moga sobie nie poradzić. Zazwyczaj wbudowany GPS jest "słaby" i w trudnym terenie potrafi zrywać połączenie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czasem szwendając się w dziwnych miejscach używam Holuxa m-241. W zestawie ma soft który porównuje czas zrobienia zdjęcia z trackiem zgranym z gpsa i wpisuje w exif współrzędne. Proste i niedrogie.

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ten soft do tych goeloggerow bedzie rowniez dzialal pod mac os x?
    Potrzebuje takie urzadzenie na dluzsze wyjazdy? Czy zapamieta 2 tygodniowa trase?
    Canon 7D, 15-85, 70-200 F4, 50 F1.8; S 10-20

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Soft mam pod Windows, nie używam mac os i nie wiem czy jest dla niego wersja. Nie wiem też czy potrzebujesz takie urządzenie na dłuższe wyjazdy. Ten model zapamiętuje ~100000 (130k starszy firmware) punktów, można ustawić co ile sekund/metrów ma zapisać pozycję. Ten logger ma już parę lat i może nie być produkowany, sprawdź czy nie zrobili następcy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptekarz Zobacz posta
    Potrzebuje takie urzadzenie na dluzsze wyjazdy? Czy zapamieta 2 tygodniowa trase?
    Pentagram też da radę spokojnie ... tak naprawdę jesteś uzalezniony tylko od ładowania aku ...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów