Na tym drugim to bardzo wyraznie widac parasol (obstawiam biala transparentna).
Pewnie pierwsze oswietlone tym samym zestawem.
...
Rozumiem, a jakies typy w stosunku do lampy, ktora znajduje sie przy tej parasolce? Ktora dostepna na rynku mozna uzyskac podobny efekt? O jakiej mocy itd?Zamieszczone przez KuchateK
Pozdrawiam
Jak nie jestes pedantem szumofobem to mozesz i zewnetrzna zwykla (jakis EX czy cos podobnego). Do iso 400 i f8 powinno Ci wystarczyc tak kolo GN 40-50). Mam chyba nawet gdzies podobna fotke jak ta pierwsza wlasnie z bialej parasolki z sigma EF500 DG Super.
Jesli nie to na allegro jest pelno zarowek blyskowych ze statywami pod parasole. Troche mocniejsze jak zewnetrzne blyskowe. Mozna na niektore statywy wkrecic dwie na raz, a to juz sporo mocy.
O podlaczaniu lamp bylo juz sporo na forumPoszukaj albo napisz PW.
...
Przepraszam za pytanie, ale czy w tym wypadku w gre wchodza tylko lampy blyskowe? Tzn lampy dajace stale swiatlo, bez blyskania, w tym wypadku nie maja prawa bytu?Zamieszczone przez KuchateK
Pozdrawiam
Wątek obok jest dyskusja nt. oświetlania zdjęć lampami błyskowymi, żarowymi i halogenowymi... polecam zajrzeć, ja się tam wielu ciekawych rzeczy dowiedziałem
EDIT:
Tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=8065![]()
Bynajmniej. Swiatlo zarowe (czy cokolwiek innego) rowniez sie nadaje. Kwestia tego ze jest troche goracoZamieszczone przez licorea
Trzeba tez kawal mocy do uczciwych czasow/iso. Z 500W halogenem trudno wytrzymac po jakims czasie. Pozary, oparzenia
Blyskowe ma chyba nieco lepszy wspolczynnik mocy w stosunku do reszty.
No i duzo ludzi ma lampy.
Oto przyklad z halogenem. Jak odsuniesz parasolke z metr dalej bedzie mniej wiecej jak na fotach powyzej. Kwestia experymentow.
http://www.pbase.com/szuszyn/image/42170556/original
...
Dziekuje za wyjasnienia, podobny watek na forum sledze na biezaco
Korzystajac z okazji zapytam o jeszcze jeden sposob oswietlenia:
(zdjecie "wyciagniete" z magazynu mooncruise.com)
Delikatne swiatlo, oswietlajace tylko niektore partie modelki. Czy to moze byc podobny zestaw jak ten uzyty do wczesniejszych zdjec?
Z gory przepraszam za lekka nagosc...
Pozdrawiam
Mysle ze to duzy softbox... A reszta (przyciemnienia) to kwestia czarnej kanapy (czy co to tam jest) ktora pochlania swiatlo a nie jakies specjalne zabiegi. Choc tu juz chyba ktos z wiekszym doswiadczeniem powinien sie wypowiedziec![]()
...
ogolnie wyglada to na jedna lampe z softem cos ok 60x60 lub 60x90, sam mam
120x80 i pokrywa dwa razy wieksza powierzcnie , jednostronne oswietlenie bardzo spektakularne, radze zajrzec na strone kolegi BARTKA.
www.feliz.pl
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl