Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 79 z 79

Wątek: światło obiektywy f/x.x

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja proponuję jakiekolwiek body i podstawowy obiektyw 18-55. Jeśli autor wątku ma 600D, to to naprawdę świetne body z bardzo dużym potencjałem.

Jest kilka "szkół" fotografowania, osobiście polecam książki Ansela Adamsa. Dosyć suche i techniczne, ale pomimo tego, że były wydane dawno temu, nie ma na rynku bardziej aktualnych podręczników. Facet wniósł bardzo dużo do fotografii jako dziedziny nauki/sztuki, zarówno jako "jajogłowy", jak i artysta.

Z nieco bardziej "przystępnych" warta uwagi jest seria książek "fotografia cyfrowa", autorstwa głównie Michaela Freemana. MZ najprzydatniejsze tytuły to "Idealna ekspozycja", "kolor", "światło i oświetlenie", czy "zdjęcia nocne i przy słabym oświetleniu". Kupiłem je wiedząc już co nieco o fotografii i dały mi dużo dobrego, w zasadzie to żałowałem, że wcześniej ich nie kupiłem, bo zamiast paru książek wolałem kupić obiektyw typu 50 f/1,8 czy "statyw" :-)

Jeśli massi ma zamiar się uczyć fotografii, radziłbym raczej zacząć od panowania nad światłem, doborem tematów, ekspozycją, panowaniem nad kolorem czy kadrem. To chyba bardziej istotne od Tamrona 17-50, Canona 50 f/1,8, czy nawet L-ek, a do tego możliwe przy wykorzystaniu w zasadzie czegokolwiek ze spustem migawki :-)

Sam zaczynałem od 400D + 18-55 (tego mniej ostrego), 50 f/1,8 i lampy błyskowej. 50 f/1,8 zacząłem świadomie używać po roku, lampę opanowałem jako tako po dwóch. Z perspektywy, dużo lepszą inwestycją dla mnie byłoby te kilka książek, chociaż wtedy wolałem teleobiektyw z paskiem
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    NEF.DNG nie są formatami tylko zapisami z matrycy w różnych systemach foto.
    RAWami nie są.
    Chwileczkę, bo już sam nie łapię. Po mojemu, RAW to ogólne pojęcie na surowy materiał wypluwany przez aparat. Taki cyfrowy negatyw jako pojęcie ogólne.

CR2, NEF, RAF, SRW, DNG, etc. to tylko formaty plików "raw" wypluwane przez odpowiednio Canona, Nikona, Fuji, Samsunga i Leicę. Tiffy kiedyś robiły za ten format, bodajże w 1Ds mark I, i paru innych "antykach". ;-)
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 02-02-2012 o 00:53 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

CR2, NEF, RAF, SRW, DNG, etc. to tylko formaty plików "raw" wypluwane przez odpowiednio Canona, Nikona, Fuji, Samsunga i Leicę. Tiffy kiedyś robiły za ten format, bodajże w 1Ds mark I, i paru innych "antykach".
    TIFF to format.Czyli plik obrobiony przez procesor wg.określonego algorytmu.Podobnie jak JPEG.
    Pozostałe to zapisy danych z matrycy "wzięte" przed procesorem .
    Acz zbliżone to NEF jest NEFEM,RAW RAWem itd.Nie są identyczne.
    RAW jest stosowany w Canon.

Poszczególne firmy mają swoje .

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

a nie przypadkiem raw to nie ogólna nazwa? canon ma .cr2 nikon .nef itd..?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Jejku.Ja wyjaśniłem że RAW nie zawiera kolorów.A robi się OT.na tle semantyki leksykalnej.RAW jest nazwą ogólńą.
    Pisałem:
    Poszczególne firmy mają swoje .
    I tak:

Adobe .dng
    Casio .bay .raw
    Canon .crw .cr2
    Epson .erf
    Fuji .raf
    Hasselblad .3fr
    Imacon .fff
    Kodak .dcs .dcr .drf .k25 .kdc .tif
    Leaf .mos
    Leica .dng .raw
    Logitech .pxn
    Mamiya .mef
    Minolta .mrw
    Nikon .nef .nrw
    Olympus .orf
    Panasonic .raw .rw2
    Pentax .ptx .pef .dng
    Phase One .cap .tif .iiq .eip
    Rawzor .rwz

Red .r3d
    Ricoh .dng
    Samsung .dng
    Sigma .x3f
    Sony .arw .srf .sr2
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 02-02-2012 o 17:13

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

RAW jest stosowany w Canon.
    no to nie wprowadzajmy ludzi w błąd RAW - nazwa ogólna, cr2 nef i inne to rozszerzenia stosowane przez różnych producentów

Domyślnie

Długo nie było mnie na forum. Bardzo dużo postów się uzbierało Jestem zdecydowany raczej na canon 600d plus kit 18 - 55 is II. W wczoraj miałem zamawiać tego canona 600d ale kuzynka zrobiła mi wodę z mózgu. Powiedziała żebym zamiast 600d wziął 550d bo to i tak to samo tylko że nie ma obracanego ekraniku a jest tańszy o 400zł na allegro.

Czy to prawda? Że te dwie lustrzanki są identyczne i różnią się tylko tym ekranikiem ?

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez massi Zobacz posta
    ...Czy to prawda? Że te dwie lustrzanki są identyczne i różnią się tylko tym ekranikiem ?
    Nie do końca prawda. Różnią się kilkoma szczegółami jeszcze (zdalne wyzwalanie lamp, lepsze ISO3200 - mawiają starzy ludzie - ...).

Pozdrawiam
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez massi Zobacz posta
    ...W wczoraj miałem zamawiać tego canona 600d ale kuzynka zrobiła mi wodę z mózgu. Powiedziała...
    Zmień kuzynkę na... lepszy model
    A tak na serio - chociażby tylko dla obracanego LCD... IMHO warto.
    Wierz mi, że jeszcze nie raz będziesz dziękował, że go masz.
    Ewentualnie będziesz przeklinał kuzynkę, że dałeś się namówić na 550D

Decyzja należy do Ciebie...
    Co do formatu RAW:

- wersja PL - http://pl.wikipedia.org/wiki/RAW

- troszkę bogatsza wersja EN - http://en.wikipedia.org/wiki/Raw_image_format

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 02-02-2012 o 23:22
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Natomiast tym, którym jasne stałe światło kojarzy się wyłącznie z GO przypomnę jeszcze tylko,
    że im jaśniej w obiektywie, tym łatwięjszą pracę ma układ AF w aparacie,
    szczególnie w trudnych warunkach oświetleniowych

A w niektórych puszkach od wartości f/2,8 aktywuje się podwójnie czuły centralny punkt AF.

Układ AF korzysta z tego, nawet wtedy jeśli użytkownik ustawi przysłonę f/32.

I JA głównie z tego powodu stawiam na, jak i polecam wszystkim jasne szkła.

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 03-02-2012 o 13:07
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów