Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 79

Wątek: światło obiektywy f/x.x

Mieszany widok

Domyślnie światło obiektywy f/x.x

Witam,

Jestem początkującym fotoamatorem więc mam kilka pytań odnośnie światła. Mam canon 600d z kitowym obiektywem 18-55 IS II F/3.5-5.5

Mam wrażenie że zdjęcia nie są tak nasycone kolorem/ barwne jakbym chciał. Dodam że są takie blade. kolory nie są żywe itp. Ale to moje odczucie.

Chciałem was zapytać co to jest te światło w tym obiektywie te F/5.5 przeglądałem na allegro obiektyw tamrona (Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR)
    i właśnie on ma stałe światło na poziomie f/2.8. o co w tym chodzi ?? Czy jesli wmontuje taki obiektyw z takim światłem to moje zdjęcia nabiora kolorów to o to chodzi w tym?? Tak na chłopski rozum

Z góry dziekuje za odpowiedź

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Na chłopski rozum to nasycenie kolorami zależy od... tego co fotografujesz, oraz ustawienia stylów w aparacie :-)
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

no to co robi ten parametr f/2.8 lub f/5.6 Z tego co zauważyłem to czym niższa wartość f to wyższa cena

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez massi Zobacz posta
    no to co robi ten parametr f/2.8 lub f/5.6 Z tego co zauważyłem to czym niższa wartość f to wyższa cena
    Bardzo dobrze zauważyłeś. Im wyższa cena tym bardziej można się podniecać i mlaskać nad obrazkiem, a te z MAŁYM_ GOŁ to już w ogóle Nie zmienia to faktu, że kitem też można, ale co lepsze i jaśniejsze to lepsze
    Jestę fotografę

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Na chłopski rozum to nasycenie kolorami zależy od... tego co fotografujesz, oraz ustawienia stylów w aparacie :-)
    Od obiektywu trochę też
    Im lepszej jakości obiektyw tym lepsze kolorystycznie i kontrastowo zdjęcia.

Massi, Twoje zdjęcia sa mało kontrastowe i trochę wyprane z kolorów dlatego, że uzywasz najprawdopodobniej pełnego automatu jeśli idzie o pomiar światła, oraz najprawdopodobniej robisz zdjęcia w jpg z podstawowymi ustawieniami.

Twoje zdjęcia nabiora żywszych barw i kontrastu, jesli będziesz wykonywał je w RAW i to RAW "wywoływał" w dedykowanym oprogramowaniu. RÓwniez, możesz w ustawieniach aparatu podnieść nasycenie kolorów i kontrast, przez co Twoje jpg od razu stana sie ładniejsze.
    Jednak pierwsza metoda, chociaz bardziej pracochłonna, daje lepsze efekty.

A wogóle to trzeba było kupic Olympusa PEN i byś miał wszystko od razu cacy, bez kombinowania.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    A wogóle to trzeba było kupic Olympusa PEN i byś miał wszystko od razu cacy, bez kombinowania.
    jak Tobie się wydaje, czy robienie bez kombinowania czegoś nauczy?
    Ostatnio edytowane przez dunablaster ; 31-01-2012 o 13:36

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dunablaster Zobacz posta
    jak Tobie się wydaje, czy robienie bez kombinowania czegoś nauczy?
    Wszystko zależy od tego, czy uzytkownik aparatu chce mieć dobre zdjęcia, czy czegoś sie nauczyć. To wcale nie musi iść w parze.

Mój szwagier całe życie robił zdjęcia kompaktem na full-auto. Miał lepsze i gorsze kompakty więc lepsze i gorsze zdjecia, aż zapragnał mieć zdjęcia "podobne" do moich. Zapytał więc, jaki aparat sobie kupić, bo mu sie dotychczasowy znudził.
    Poleciłem mu zatem aby jeśli ma 5 tysi do wydania, zakupił stosownego PENa z dodatkowym obiektywem, bo nie uwierze, że kiedykolwiek usiądzie do obróbki zdjęć, a już na pewno do nauki tej obróbki. Miałby cud-malina obrazek prosto z aparatu, wysokiej jakości i fajny, mały, poręczny aparacik do wszystkiego. Tak obiecał zrobić. Po pół roku, przy stole wigilijnym u teściowej, szwagierka wyciągnęła Nikona D90 i nie przykładając go do oka, a kontrolując obrazek na ekraniku, poczęła robić zdjęcia.
    Zauważyłem rezolutnie:
    - Oooo, kupiliście nowy aparat
    - Tak odpowiedział szwagier. Bardzo dobry, zawodowy fotograf nam polecił. Ale obawiam się, że nie wykorzystujemy jego możliwości. - dodał po chwili milczenia.
    No, nie wykorzystywali. Wszystkie zdjęcia poruszone, a program auto najgorszy chyba, jaki można sobie wyobrazić.
    Wziąłem go do ręki, pogmerałem w menu i zrobiłem kilka, akceptowalnych technicznie zdjęć rodzinnych. Oddałem szwagierce i dowiedziałem sie, że zepsułem aparat, bo wszystko poprzestawiałem, ona nie wie jak go teraz obsługiwać, i cyt." teraz to już absolutnie wszystkie zdjęcia będą nieostre". Zgrzyt rodzinny, że łohoho.
    Juz sobie darowałem sugestię, że gdyby nie słuchali "doświadczonego pana fotografa" i kupili aparat za moja radą, a nie "żeby się lepiej prezentować na plaży w Chorwacji", mieliby na ich potrzeby duzo lepszy sprzet, który "wykorzystywałby ich możliwości", a nie odwrotnie. Zdjęcia byłyby niezłe, same z siebie.

Są aparaty dla tych co się chcą rozwijać i aparaty dla tych co nie mają ochoty. Warto skorzystać z oferty i wybrać ten bardziej dopasowany do siebie.

Przepraszam za przydługi off-top, pozornie nie na temat.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    ...
    Przepraszam za przydługi off-top, pozornie nie na temat.
    Świetny oftop - chyba każdy zna takie różne historyjki Tak na prawdę uczy ona jednego, że doradzając komuś trzeba spojrzeć dalej niż czubek swojego nosa.
    Jestę fotografę

Domyślnie

Bo w zasadzie to moją 600d oddałem sprzedawcy bo miał wadę wbudowaną. Sprzedawca oddał mi kasę. I teraz tez stoję przed dylematem czy kupić body i jeden obiektyw który zaproponowaliście wyżej lub 600d z kitowym. Bo przyznam szczerze że nie wiem czy ten Kit jest dobry czy do KITU

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Kolory uzyskujesz przez obróbkę plików RAW.
    .

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów