Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 79

Wątek: światło obiektywy f/x.x

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Uważam, że KIT to podstawa, szczególnie stabilizowany. Ja uczyłem sie przez rok czy połtora zanim doszedłem do wprawy i poczułem czego potrzebuje.

Wcale się nie zdziwie jak za chwile ktoś zaproponuje: sprzedaj 600D i kup 50D albo od razu 5D MI a inny zaraz, eee 5D ma do **** AF, kup 7D... Nie no co Ty APSC? 1D III, będziesz zadowolony... Do tego stałki 1.4 (ciemniejsze to nie obiektywy), koniecznie L bo pozostałymi nie zrobisz ostrego zdjęcia...

Koledze brakuje elementarnej wiedzy więc niech się najpierw nauczy podstaw. Tamron czy Sigma niesie za soba ryzyko kupna nieostrej sztuki, a kolega nawet nie będzie wiedział jak to sprawdzić... i co wtedy? ... aparaty Canona robia nieostre zdjęcia..

Ja zaczynałem kiedyś (z 15 czy 18 lat temu ) na Zenicie 12xp.. potem długo długo nic i kompakty, którymi uczyłem się poznawac tryby manualne (najwięcej frajdy miałem z Minolta Z3)

Zastanawiam się czy faktycznie nie lepiej aby kolega kupił PENa albo innego NEXa, nauczył sie, dodatkowo poczytał madre ksiażki Scota Kelbiego czy Briana Petersona a dopiero wtedy wybrał odpowiednia ścieżke.. Na skróty sie nie da...

Lustrzanka to zaawansowane urzadzenie i nie da się na dłuższa metę na 'Zielonym' kwadraciku jechać...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Do tego stałki 1.4 (ciemniejsze to nie obiektywy), koniecznie L bo pozostałymi nie zrobisz ostrego zdjęcia...
    Tez właśnie sobie pomyślałem dlaczego nie 35 F 1.4. Przecież zoom to i tak tylko zoom. Od biedy może 16-35 F 2.8? Myślicie, że starczy na początek zamiast KIT'a? Człowiek nie wie czym jest przysłona, dziwi się, że ma niezadowalające go kolory, a Wy mu proponujecie manualne szkła. Heh. Trochę się pośpieszyliście.

massi -> chęć i praca uczynią Cię fotografem. No i talent, który albo masz, albo nie. Aparat ma tu znaczenie drugorzędne. Chociaż wiadomo, że im lepszy tym fajniej. :P Ale najpierw trzeba się na tym trochę poznać by docenić to lepsze.

Początki nałogu Awatar rysib
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    Ja zaczynałem kiedyś (z 15 czy 18 lat temu ) na Zenicie 12xp..
    ...
    Lustrzanka to zaawansowane urzadzenie i nie da się na dłuższa metę na 'Zielonym' kwadraciku jechać...
    Skoro Ty dałeś radę nauczyć się "fotografii" na zenicie (ja zresztą też), to
    i massi da radę. Nie sądzę że XXXD lub XXXXD jest mniej odpowiedni dla nauki niż PEN.
    Proszę was zaawansowani koledzy (bez wskazywania osobowo), nie róbcie
    z początkujących fotoamatorów jełopów.
    Pozdrawiam Rysiek

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez massi Zobacz posta
    Witam,

Jestem początkującym fotoamatorem więc mam kilka pytań odnośnie światła. Mam canon 600d z kitowym obiektywem 18-55 IS II F/3.5-5.5

Mam wrażenie że zdjęcia nie są tak nasycone kolorem/ barwne jakbym chciał. Dodam że są takie blade. kolory nie są żywe itp. Ale to moje odczucie.

Chciałem was zapytać co to jest te światło w tym obiektywie te F/5.5 przeglądałem na allegro obiektyw tamrona (Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR)
    i właśnie on ma stałe światło na poziomie f/2.8. o co w tym chodzi ?? Czy jesli wmontuje taki obiektyw z takim światłem to moje zdjęcia nabiora kolorów to o to chodzi w tym?? Tak na chłopski rozum

Z góry dziekuje za odpowiedź
    A dla przypomnienia, pytanie było o ... j.w. czyli podstawy, do których już jakieś odnośniki zostały przekazane wcześniej. Jeżeli autor wątku się z nimi zapozna, poprosimy o dalszą część pytań

Coś już napisał

Domyślnie

Autor pytania mógłby się jeszcze zapoznać ze stroną: http://www.fotoporadnik.pl/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

RAW nie ma kolorów.Widzisz tylko mały podglądowy pliczek jpeg załączany do niego.
    RAW to materiał wyjściowy do otrzymania zdjęcia w takim czy innym formacie.Informacje z matrycy.Nie jest formatem jak TIFF,JPEG,NEF,DNG czy inne.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    RAW nie ma kolorów.Widzisz tylko mały podglądowy pliczek jpeg załączany do niego.
    RAW to materiał wyjściowy do otrzymania zdjęcia w takim czy innym formacie.Informacje z matrycy.Nie jest formatem jak TIFF,JPEG,NEF,DNG czy inne.
    akurat NEF to chyba też raw. DNG zresztą też.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    akurat NEF to chyba też raw.
    Chyba, bo tak naprawdę to chyba nie do końca :wink:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysib Zobacz posta
    Nie sądzę że XXXD lub XXXXD jest mniej odpowiedni dla nauki niż PEN.
    Proszę was zaawansowani koledzy (bez wskazywania osobowo), nie róbcie
    z początkujących fotoamatorów jełopów.
    A kto robi z kolegi jołopa!?
    Jołop to jest ktoś kto albo nie rozumie, co sie do niego mówi, albo co się do niego pisze. Kolega massi nie spełnia żadnej z tych cech, póki co, w odróżnieniu...
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

akurat NEF to chyba też raw. DNG zresztą też.

W poście #3 zdanie " Nie jest formatem jak TIFF,JPEG,NEF,DNG czy inne" winno brzmieć: "RAW nie jest formatem jak TIFF JPEG.

NEF.DNG nie są formatami tylko zapisami z matrycy w różnych systemach foto.
    RAWami nie są.

To tak jak się pisze a nie czyta potem

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów