Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 79

Wątek: światło obiektywy f/x.x

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Kitem też można robić dobre zdjęcia. Nie ma potrzeby przesiadania się na lepszy sprzęt, jeżeli nie potrafimy robić dobrych tym co mamy. Na początek wystarczą same jpgi, dopiero w późniejszym okresie twórczości przyjdzie czas na rawy.

Kolega jest początkujący i posyłanie go od razu na wysoką wodę nie jest wskazane. Niech najpierw opanuje podstawy na tym co ma potem niech nurkuje.

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jak już, to mogę zaproponować, że da się kupić tanio jakiś obiektyw m42 50 f/2.0 i pierścien m42. Tak obok KITa. Jasne, tanie, choć stare, no ale umieć ręcznie ostrzyć i kadrować na 50mm bezcenne. I wykorzystać to, co w mniemaniu wydaje się być "dziadowskie"

EDIT: Ja na przykład miałem Heliosa 44M-4, można kupić na allegro. Obiektywy>M42.
    A pierścień : http://allegro.pl/listing.php/search...y=8863&order=p
    Ostatnio edytowane przez dunablaster ; 31-01-2012 o 15:06

Domyślnie

dokładnie jak pisze Bogdan56_Ch, dlatego KIT, a żeby zrozumieć cyferki na obiektywie dobrze dokupić tanie 50mm
    C1D3-S35mm1.4

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan56_Ch Zobacz posta
    ...
    Kolega jest początkujący i posyłanie go od razu na wysoką wodę nie jest wskazane. Niech najpierw opanuje podstawy na tym co ma potem niech nurkuje.
    Akurat kupienie niezbyt drogiego szkiełka ze stałym światłem zamiast kita nie uważam (nie wiem może się mylę) za posyłanie na głęboką wodę Wręcz uważam to za wskazane - w miarę możliwości finansowych ofkołrs.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

nie zamiast tylko jako dodatek, zamiast to sobie możesz kupić np 28, 35 ale jedna stałka dla Ciebie to będzie za mało. Tak więc KIT + 50mm 1.8 (i tak duuuużo taniej niż tamron z 2.8)
    C1D3-S35mm1.4

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Przepraszam za kolejny wtręt, obiecuję, że to mój ostatni.
    Kolega jest zielony, jak szczypior na wiosnę. Co z tego, że kupi sobie jasną stałkę, jak nie ma póki co pojęcia, co to przysłona, czas, ekspozycja i tym podobne? Po co ma kupować manualne szkło m42, żeby się wkurzać, że nic nie widzi w wizjerze i mu i tak nieostre zdjęcia wychodzą?
    Niech sobie lepiej kupi ksiażkę o podstawach i poczyta. Porobi zdjęcia kitem, ogarnie to wszystko i poukłada sobie w głowie, a dopiero zastanawia, co ma kupić, żeby było lepiej.

Taka jest moja propozycja.
    Pozdrawiam i EOT.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

dinderi nie uważasz że na takim 50mm 1.8 łatwiej i szybciej wszystko zrozumie? na co dzień będzie miął KITa
    C1D3-S35mm1.4

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Na poczatek to Styl Obrazów i:
    Ostrość 5
    Kontrast 1
    Nasycenie 2
    Ton koloru 2

Domyślnie

Przeglądałem te tamrony i sigmy na allegro, najtańszy używany mogę kupić za 800zł czyli plus body to wyszło by gdzieś 3100zł a 600d wraz z kitem kosztuje 2600zł. Różnica jest spora jak na mój budżet. Jeszcze sie zastanowię co z tym fantem zrobić.

Chociaż skoro jestem zielony to może najpierw nauczę się robić zdj na kicie a potem kupię coś lepszego. Chociaż naprawdę ten tamron robi ładne fotki
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Chyba że kupię canon 1100d i jakąś sigme lub tamrona za 1000zł do tego ? Co o tym sądzicie ?
    Ostatnio edytowane przez massi ; 31-01-2012 o 16:20 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A mógł mieć PEN'a. :P Przed zakupem lustra warto już jednak pojęcie przysłona znać. A na razie nie wiem po co ma wymieniać KIT'a. Zdjęć lepszych mieć od tego nie będzie. Przynajmniej chwilowo. A potem zmieni na to co mu będzie odpowiadać.
    Chociaż naprawdę ten tamron robi ładne fotki
    Fotograf robi ładne fotki. A nawet ładne fotografie.

Chyba że kupię canon 1100d i jakąś sigme lub tamrona za 1000zł do tego ? Co o tym sądzicie ?
    Kup PEN'a. Jak Cię to będzie dalej bawić to zmienisz.
    Ostatnio edytowane przez jellyeater ; 31-01-2012 o 16:26

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów