Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 79

Wątek: światło obiektywy f/x.x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axidus821 Zobacz posta
    A co chcesz fotografować?

Wszystko po trochu przeważnie ludzi i krajobrazy

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez massi Zobacz posta
    W takim razie jaki obiektyw polecanie lepszy niż kitowy ale w rozsądnej cenie Taki żeby zamiast szklanki mieć szybę
    W dobrych cenach (poniżej 900zł) 'chodzą' sigmy 18-50/2.8 i tamrony 17-50/2.8. Oba z wadami i zaletami.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

No to tamron 17-50, do portretów ma spoko minimum ogniskową, do krajobrazow ma ogniskową 17 na matrycę typu crop skoro to 600d.

Ech wszyscy odpisują i się trochę kwestii dubluje

Domyślnie

ja bym obstawiał stałki w przedziale 28 do 50
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    wszyscy się uparli że jak krajobraz to musi być minimum 17mm :]
    Ostatnio edytowane przez dariuszsankowski ; 31-01-2012 o 13:50 Powód: Automerged Doublepost
    C1D3-S35mm1.4

Coś już napisał
    Miasto
    SR

Domyślnie

No to tak jak koledzy proponują- Tamron 17-50, ale przy zakupie uważaj na "mydlane" sztuki.Najlepiej podpiąc szkło bezpośrednio do puszki i zrobić kilka próbnych fot.A jak nie wiesz jak to sprawdzić to może masz jakiegoś znajomego fotografa który Ci pomoże w dobraniu, może jakiś chętny kolega z forum mieszka w Twojej okolicy i byłby chętny Ci pomóc osobiście.

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

jak będziesz kupował z alledrogo, to koniecznie proś sprzedawcę podchwytliwie
    -z jakim aparatem było używane? - jak odpowie to wtedy: proszę pokazac mi zdjęcie z tego aparatu i obiektywu.

można się umówić na możliwość zwrotu ale za to kasa lata.. ;/ każdy sposób ma zalety włączając w to wady

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dunablaster Zobacz posta
    jak Tobie się wydaje, czy robienie bez kombinowania czegoś nauczy?
    Wszystko zależy od tego, czy uzytkownik aparatu chce mieć dobre zdjęcia, czy czegoś sie nauczyć. To wcale nie musi iść w parze.

Mój szwagier całe życie robił zdjęcia kompaktem na full-auto. Miał lepsze i gorsze kompakty więc lepsze i gorsze zdjecia, aż zapragnał mieć zdjęcia "podobne" do moich. Zapytał więc, jaki aparat sobie kupić, bo mu sie dotychczasowy znudził.
    Poleciłem mu zatem aby jeśli ma 5 tysi do wydania, zakupił stosownego PENa z dodatkowym obiektywem, bo nie uwierze, że kiedykolwiek usiądzie do obróbki zdjęć, a już na pewno do nauki tej obróbki. Miałby cud-malina obrazek prosto z aparatu, wysokiej jakości i fajny, mały, poręczny aparacik do wszystkiego. Tak obiecał zrobić. Po pół roku, przy stole wigilijnym u teściowej, szwagierka wyciągnęła Nikona D90 i nie przykładając go do oka, a kontrolując obrazek na ekraniku, poczęła robić zdjęcia.
    Zauważyłem rezolutnie:
    - Oooo, kupiliście nowy aparat
    - Tak odpowiedział szwagier. Bardzo dobry, zawodowy fotograf nam polecił. Ale obawiam się, że nie wykorzystujemy jego możliwości. - dodał po chwili milczenia.
    No, nie wykorzystywali. Wszystkie zdjęcia poruszone, a program auto najgorszy chyba, jaki można sobie wyobrazić.
    Wziąłem go do ręki, pogmerałem w menu i zrobiłem kilka, akceptowalnych technicznie zdjęć rodzinnych. Oddałem szwagierce i dowiedziałem sie, że zepsułem aparat, bo wszystko poprzestawiałem, ona nie wie jak go teraz obsługiwać, i cyt." teraz to już absolutnie wszystkie zdjęcia będą nieostre". Zgrzyt rodzinny, że łohoho.
    Juz sobie darowałem sugestię, że gdyby nie słuchali "doświadczonego pana fotografa" i kupili aparat za moja radą, a nie "żeby się lepiej prezentować na plaży w Chorwacji", mieliby na ich potrzeby duzo lepszy sprzet, który "wykorzystywałby ich możliwości", a nie odwrotnie. Zdjęcia byłyby niezłe, same z siebie.

Są aparaty dla tych co się chcą rozwijać i aparaty dla tych co nie mają ochoty. Warto skorzystać z oferty i wybrać ten bardziej dopasowany do siebie.

Przepraszam za przydługi off-top, pozornie nie na temat.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    ...
    Przepraszam za przydługi off-top, pozornie nie na temat.
    Świetny oftop - chyba każdy zna takie różne historyjki Tak na prawdę uczy ona jednego, że doradzając komuś trzeba spojrzeć dalej niż czubek swojego nosa.
    Jestę fotografę

Domyślnie

Bo w zasadzie to moją 600d oddałem sprzedawcy bo miał wadę wbudowaną. Sprzedawca oddał mi kasę. I teraz tez stoję przed dylematem czy kupić body i jeden obiektyw który zaproponowaliście wyżej lub 600d z kitowym. Bo przyznam szczerze że nie wiem czy ten Kit jest dobry czy do KITU

Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

KIT jest mocno przeciętny, ale czymś trzeba zdjęcia robić. Samym body nie uciągniesz :razz: Jeśli zasoby finansowe pozwalają to odpuść kita i weź tamronka albo sigmę. Jeśli nie - NIC NA SIŁĘ.
    Jestę fotografę

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów