Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 79

Wątek: światło obiektywy f/x.x

Domyślnie światło obiektywy f/x.x

Witam,

Jestem początkującym fotoamatorem więc mam kilka pytań odnośnie światła. Mam canon 600d z kitowym obiektywem 18-55 IS II F/3.5-5.5

Mam wrażenie że zdjęcia nie są tak nasycone kolorem/ barwne jakbym chciał. Dodam że są takie blade. kolory nie są żywe itp. Ale to moje odczucie.

Chciałem was zapytać co to jest te światło w tym obiektywie te F/5.5 przeglądałem na allegro obiektyw tamrona (Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR)
    i właśnie on ma stałe światło na poziomie f/2.8. o co w tym chodzi ?? Czy jesli wmontuje taki obiektyw z takim światłem to moje zdjęcia nabiora kolorów to o to chodzi w tym?? Tak na chłopski rozum

Z góry dziekuje za odpowiedź

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Na chłopski rozum to nasycenie kolorami zależy od... tego co fotografujesz, oraz ustawienia stylów w aparacie :-)
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

no to co robi ten parametr f/2.8 lub f/5.6 Z tego co zauważyłem to czym niższa wartość f to wyższa cena

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Kolory uzyskujesz przez obróbkę plików RAW.
    .

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

jasne szkła zmniejszają głębię ostrości i pozwalaja dotrzeć większej ilości światła do matrycy/filmu. Poczytaj o tym. przysłona nie ma wpływu na kolory. Tylko wykonane szkła w obiektywie. Takie wartości jak 2,8 albo 5,6 to przysłona. Otwór, który odpowiada za dotarcie światła i głębię ostrości. Poczytaj jakis podstawowy podręcznik o podstawowych zagadnieniach technicznych fotografii. Albo poszukaj informacji dla początkujących na CB.
    Ostatnio edytowane przez dunablaster ; 31-01-2012 o 13:32

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

http://www.fotografia.kopernet.org/obiektywy.html

tam masz opisane co to jest jasność, ogniskowa itp...

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Na chłopski rozum to nasycenie kolorami zależy od... tego co fotografujesz, oraz ustawienia stylów w aparacie :-)
    Od obiektywu trochę też
    Im lepszej jakości obiektyw tym lepsze kolorystycznie i kontrastowo zdjęcia.

Massi, Twoje zdjęcia sa mało kontrastowe i trochę wyprane z kolorów dlatego, że uzywasz najprawdopodobniej pełnego automatu jeśli idzie o pomiar światła, oraz najprawdopodobniej robisz zdjęcia w jpg z podstawowymi ustawieniami.

Twoje zdjęcia nabiora żywszych barw i kontrastu, jesli będziesz wykonywał je w RAW i to RAW "wywoływał" w dedykowanym oprogramowaniu. RÓwniez, możesz w ustawieniach aparatu podnieść nasycenie kolorów i kontrast, przez co Twoje jpg od razu stana sie ładniejsze.
    Jednak pierwsza metoda, chociaz bardziej pracochłonna, daje lepsze efekty.

A wogóle to trzeba było kupic Olympusa PEN i byś miał wszystko od razu cacy, bez kombinowania.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez massi Zobacz posta
    no to co robi ten parametr f/2.8 lub f/5.6 Z tego co zauważyłem to czym niższa wartość f to wyższa cena
    Bardzo dobrze zauważyłeś. Im wyższa cena tym bardziej można się podniecać i mlaskać nad obrazkiem, a te z MAŁYM_ GOŁ to już w ogóle Nie zmienia to faktu, że kitem też można, ale co lepsze i jaśniejsze to lepsze
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    A wogóle to trzeba było kupic Olympusa PEN i byś miał wszystko od razu cacy, bez kombinowania.
    jak Tobie się wydaje, czy robienie bez kombinowania czegoś nauczy?
    Ostatnio edytowane przez dunablaster ; 31-01-2012 o 13:36

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi i podesłane linki, przejże i poczytam.

Co do tego RAW to wpisałem w google jpg vs RAW i dałem na obraz, no i nie wiem na moje oko to właśnie jpg miały ładniejsze barwy niż rawy

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów