Też stoję przed wyborem pierwszej lampy do Canona 50D. Oczywiście kwota do wydania to ok 500-600zł. Zdjęcia oczywiście wykonywane amatorsko i w zasadzie wyłącznie dla własnego użytku. W szczególności lampa będzie służyła do robienia zdjęć mojego małego bobasa (nie chcę mu pstrykać po oczach tą wbudowaną). Do zdjęć będę używał obiektywów jak w stopce, czyli Canon 50mm 1.8 , Tamron 17-50 oraz Canon 55-250 IS
Byłem nastawiony na lampę systemową 430 EX II ale cena sprowadziła mnie na ziemię (no być może używka - ale wiadomo jak to z używkami).
Po przeczytaniu tego wątku i kilku innych mój wybór ogranicza się właśnie do lampy Nissin Di 622 Mark II ewentualnie Yongnuo YN-468 (nówki mieszczą się w cenie).
Nieśmiało myślę także o Yongnuo YN-565 z tym że to już droższa inwestycja.
W sprawach lamp jestem jeszcze laikiem dlatego wydaje mi się, że na początek nie potrzebuje tych wszystkich bajerów, których i tak bym pewnie nie potrzebował wykorzystywać. Zatem skoncentrowałbym się tylko na lampie z obsługą TTL, a na razie bez HSS.
Czy dobrze kombinuję że funkcjonalność tych lamp odzwierciedla ich cena?, czyli:
1. YN 565
2. Nissin 622 II
3. YN 468